Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 12 naar Fano – Rit met meerdere muurtjes langs de kust
foto: Cor Vos
Mark de Graaf
Rodriguez1010
donderdag 16 mei 2024 om 13:00

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 12 naar Fano – Rit met meerdere muurtjes langs de kust

Etappe 12 in de Giro d’Italia 2024 is een atypische rit. Hoewel de renners van deze 107e editie van de Ronde van Italië al meermaals langs de kust trokken, was dit voornamelijk over vlakke wegen. De etappe van donderdag 16 mei gaat ook langs de kust, maar passeert onderweg meerdere korte beklimmingen. De Tappa dei Muri! Een dag voor de puncheurs en sterke sprinters!

De 193 kilometer lange twaalfde etappe start in Martinsicuro. De kustgemeente telt 14.800 inwoners en maakt haar debuut als gaststad in de Ronde van Italië. Vanuit de startplaats vertrekt het peloton langs de Adriatische zee naar het noorden.

Altimetria/Profile Stage 12 Giro d'Italia 2024

De eerste vijftig kilometer van de heuvelachtige rit zijn volledig vlak, maar daarna wordt het parcours interessant door de opeenvolging van korte beklimmingen. Na 77 kilometer ligt de eerste tussensprint van de dag. De streep van deze tussenmeting ligt in Recanati, na een korte beklimming van 2,3 kilometer aan 8,1 procent.

Tijdens de Ronde van Italië 2022 reed het peloton ook al over deze beklimming. Dat was tijdens de tiende etappe die gewonnen werd door Biniam Girmay. De Eritreeër rekende in finishplaats Jesi in een sprint af met Mathieu van der Poel.

Planimetria/Map Stage 12 Giro d'Italia 2024

Na de tussensprint volgen vier gecategoriseerde beklimmingen van de laagste categorie: Osimo (1,3 km aan 5,5%), Monsano (1,8 km aan 6%), Ostra (1 km aan 9,2%) en La Croce (1,5 km aan 6,7%). Toch kenmerkt de rit zich ook door de niet-gecategoriseerde heuvels en hellingen. In het totaal worden 2.100 hoogtemeters bedwongen.

Ook de tweede tussensprint in Mondolfo (700 meter aan 6,7%) ligt na een helling. De laatste 700 meter naar de streep lopen namelijk aan een stijgingspercentage van 6,7 procent omhoog. Daarna blijft het stijgen richting San Costanzo. Vanaf deze tussensprint is het nog dertig kilometer naar de finishlijn. De finale is grotendeels vlak, met uitzondering van de pittige Monte Giove (1,2 km aan 9,1%) op goed tien kilometer van de streep.

Kittel won de laatste keer in Fano, dat was in een etappe in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

De finishplaats van de dag mocht driemaal eerder de aankomst van een etappe in de Giro d’Italia verzorgen. In 2012 won Mark Cavendish in Fano, voor Matthew Goss en Daniele Bennati. Zes jaar later kon de kustplaats wederom op een mooi finishpodium rekenen. Toen organiseerde de stad een sprint in de 53e editie van Tirreno-Adriatico. Deze zesde etappe won Marcel Kittel voor Peter Sagan en Maximiliano Richeze.

Het is afwachten of er dit keer ook gesprint gaat worden in Fano. De etappe is op papier lastiger dan de twee bovengenoemde ritten door het heuvelachtige middenstuk. Wordt het sprinten met een kleinere groep of gaan aanvallers er vandoor met de ritzege?

Donderdag 16 mei, Etappe 12: Martinsicuro – Fano (193 km)
Start: 12.25 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.30 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Tussensprint Recanati: tussen 14.20 en 14.35 uur
Top Osimo (4e cat):
tussen 14.40 en 14.55 uur
Top Monsano (4e cat): tussen 15.30 en 15.55 uur
Top Ostra (4e cat): tussen 15.45 en 16.10 uur
Top La Croce (4e cat):
tussen 16.00 en 16.25 uur
Tussensprint Fossacesia Marina:
tussen 16.15 en 16.40 uur

Favorieten

De sprinters waren in de elfde rit naar Francavilla al Mare nog aan zet, maar zullen donderdag toch niet in het stuk voorkomen. Althans, dat is toch de verwachting, als we kijken naar het profiel van de twaalfde etappe. De rit doet in heel wat opzichten denken aan de negende etappe naar Napels. Ook toen kregen de renners onderweg en in een redelijk kort tijdsbestek meerdere korte klimmetjes voorgeschoteld. Dat bleek toen net niet genoeg om de sterke sprinters overboord te gooien en dus zagen we Olav Kooij (die er niet meer bij is) er met de zege vandoor gaan.

Maar in de nog zwaardere etappe naar Fano moet het toch gek lopen, willen we een sprint te zien krijgen met een omvangrijke groep. De eerste vijftig kilometer van de heuvelachtige rit zijn volledig vlak, maar daarna volgen de korte hellingen elkaar in een rap tempo op. Vier klimmetjes tellen mee voor het bergklassement, maar we mogen de vele, niet gecategoriseerde hindernissen zeker niet onderschatten. Het maakt van de twaalfde rit van de Giro een bijzonder pittige en bovenal explosieve onderneming, op maat van de puncheurs. Voor de mannen met een explosie in de benen.

De rit naar Fano is op het lijf geschreven van Jhonatan Narváez – foto: Cor Vos

Het is met andere woorden een uitgelezen kans voor Jhonatan Narváez om in de aanval te gaan. De kampioen van Ecuador kan al terugkijken op een geslaagde Giro, nadat hij in Turijn de openingsrit en de eerste roze trui wist te pakken. Maar de honger van Narváez is zeker nog niet gestild. Dat renner van INEOS Grenadiers was in de eerste week veelvuldig te zien in de aanval en kwam in de negende rit naar Napels bijzonder dicht bij een tweede ritzege. Zijn avontuur strandde pas op 50 meter van de streep. Hartverscheurend, maar Narváez zal nu gebrand zijn op sportieve revanche.

De Ecuadoraan zal ongetwijfeld een carte blanche krijgen van de ploegleiding van INEOS Grenadiers, maar dit wil niet zeggen dat de ritzege voor het oprapen ligt. De concurrentie is moordend, dat hebben we de voorbije etappes wel gezien. De strijd om de vroege vlucht zal niet zonder slag of stoot verlopen. Een renner die zich ook zal smijten in het aanvalsgeweld, is Julian Alaphilippe. De Fransman was een van de smaakmakers van de eerste Giro-week, maar de coureur van Soudal Quick-Step staat voorlopig nog met lege handen.

Maar wat niet is, kan nog komen. Alaphilippe lijkt in deze Giro weer naar zijn beste vorm te groeien. Hij laat in ieder geval zien dat hij zeker nog niet is versleten. De 31-jarige klepper koerst weer als vanouds in de spits van de koers, kleurt het wedstrijdverloop, maar kan dit voorlopig nog niet omzetten in overwinningen. De tweevoudig wereldkampioen was er in de gravelrit naar Rapolano terme wel dicht bij, maar werd toen in een sprint geklopt. Kan hij op weg naar Fano wel toeslaan?

Staan de wielersterren donderdag wel goed voor Julian Alaphilippe? – foto: Cor Vos

In Rapolano terme moest Alaphilippe zijn meerdere erkennen in Pelayo Sánchez, die we ook weer bij de favorieten scharen voor de etappe van donderdag. De Spanjaard van Movistar is een specialist in het korte, nijdige heuvelwerk en vindt op weg naar Fano een parcours naar zijn mogelijkheden. Na zijn eerste zege in een grote ronde zal hij ongetwijfeld met een andere mindset aan de start staan. Sánchez weet nu wat hij kan op het allerhoogste niveau en dat hij op een goede dag kan wedijveren met toppers als Alaphilippe en Narváez.

Een renner die dat al langer van zichzelf weet, is Quinten Hermans. Als je tweede kunt worden in Luik-Bastenaken-Luik, mag je zeker ambities koesteren voor een Italiaanse variant van LBL. De 28-jarige Belg knapte in deze Giro al het nodige werk op voor sprinter Kaden Groves, maar liet zich ook zien op zijn terrein. In de openingsrit naar Turijn was Hermans met een zesde plaats al bij de pinken en daarna werd hij ook zevende in de etappe over de gravelwegen. Kan hij donderdag voor het eerst echt meebikkelen om de dagzege?

Maximilian Schachmann koerst weer als in zijn beste dagen – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe is met Daniel Felipe Martínez nog volop in de race om de bovenste plekken in het eindklassement, maar de Duitse formatie zal ook met een schuin oog kijken naar dagsucces. In de sprints mag Danny van Poppel zijn kans gaan, maar donderdag kijken we vooral naar Maximilian Schachmann. De Duitser heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar fietst in deze Giro als herboren rond. Het leverde hem op de eerste dag bijna de roze trui op. Ook was hij knap vijfde in de eerste individuele tijdrit naar Perugia. Kan hij zijn ‘comeback’ opfleuren met ritwinst?

Binnen EF Education-EasyPost is er geen klassementsman en dus kan dat team naar hartenlust aanvallen in deze Giro. In de heuvelachtige etappes krijgen Andrea Piccolo en Michael Valgren alle ruimte om te schitteren. Met de vorm van beide mannen zit het wel snor. Piccolo maakte een sterke indruk in de gravelrit (4e), terwijl Valgren in Lucca (2e) de ploeg bijna een eerste ritwinst wist te bezorgen. We houden ook zeker rekening met een ploeggenoot van Piccolo en Valgren, Georg Steinhauser. De jonge Duitser liet bergop al veelbelovende dingen zien.

De beloftevolle Ewen Costiou is een man om in de gaten te houden – foto: Cor Vos

De Fransen hebben hun hoop gevestigd op Julian Alaphilippe, maar in de schaduw van Juju kan een andere Fransman, Ewen Costiou, misschien wel verrassen. De 21-jarige renner van Arkéa-B&B Hotels staat te boek als een groot talent, wat hij dit jaar al wist te onderstrepen met korte klasseringen in eigen land. In de eerste Giro-ritten wist hij zich niet te onderscheiden, maar op weg naar Napels maakte het grote wielerpubliek voor het eerst écht kennis met Costiou. De allrounder was er een van de smaakmakers en reed met Alaphilippe in de aanval, tot diep in de finale.

Nu we toch in de Franse hoek zitten: de etappe naar Fano is ook op het lijf geschreven van Aurélien Paret-Peintre. De 28-jarige klimmer annex puncheur van Decathlon AG2R kende een uitmuntend voorjaar, maar wacht in deze Giro nog op een echte uitschieter. Afgelopen dinsdag eindigde hij wel als vijfde in de door zijn broer (Valentin) gewonnen bergrit naar Bocca della Selva. Volgt er donderdag, in Fano, een nieuwe hoogdag voor de Paret-Peintres? Aurélien kan samen met zijn Italiaanse ploeggenoot Andrea Vendrame een gevaarlijke tanden vormen.

Heeft Ganna de rit naar Fano met rood omcirkeld in het routeboek? – foto: Cor Vos

Andere interessante namen die vanuit een aanval kunnen winnen, zijn Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Henok Mulubrhan, Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Laurence Pithie, Lewis Askey (Groupama-FDJ), Nick Schultz (Israel-Premier Tech), Andrea Bagioli, Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL), Filippo Zana, Alessandro De Marchi en Luke Plapp (Jayco AlUla), Attila Valter en Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), Matteo Trentin (Tudor) en Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani).

De kans dat een sprinter zal zegevieren in Fano lijkt bijzonder klein, maar het valt ook niet helemaal uit te sluiten. Voor pure sprinters als Fabio Jakobsen, Tim Merlier en Fernando Gaviria is het onbegonnen werk, maar Jonathan Milan, Kaden Groves, Juan Sebastián Molano, Aberto Dainese en Caleb Ewan zullen wellicht proberen om zo lang mogelijk aan te haken. Onder de noemer: je weet maar nooit… En mocht de rit toch eindigen in een sprint van een kleinere groep, kunnen we niet om de man in de roze trui – Tadej Pogacar – heen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jhonatan Narváez
*** Julian Alaphilippe, Pelayo Sánchez
** Quinten Hermans, Andrea Piccolo, Maximilian Schachmann
* Aurélien Paret-Peintre, Ewen Costiou, Tadej Pogacar, Michael Valgren


Weer en TV

De weergoden zijn de renners in deze Giro d’Italia gunstig gezind, al is er wel wisselvallig weer op komst. Volgens Weeronline blijft het in de eerste koersuren nog overwegend droog, maar in de finale kan er eventueel een buitje vallen. Dit kan bij momenten zelfs gepaard gaan met onweer. De temperatuur schommelt in de middaguren rond de twintig graden Celsius. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

De twaalfde rit van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.