Koninginnenrit Ronde van België geannuleerd na massale valpartij, Broeckx zwaarste slachtoffer
Foto: ASO
zaterdag 28 mei 2016 om 13:21

Koninginnenrit Ronde van België geannuleerd na massale valpartij, Broeckx zwaarste slachtoffer

De derde etappe in de Baloise Belgium Tour is geannuleerd. De reden daarvoor is een massale valpartij in de koninginnenrit, waarbij negentien renners betrokken waren. Die val werd volgens ooggetuigen veroorzaakt door twee motards die over het fietspad het peloton wilden inhalen in de afdaling van La Redoute. Daarbij kwamen ze ten val en richtten ze een behoorlijke ravage aan. De renners weigerden daarna nog verder te koersen.

Het peloton rijdt via de kortst mogelijke weg door naar de finishplaats Verviers (waar ook de start was) en dan stoppen ze. Er zullen vandaag uiteraard geen verschillen worden opgenomen in het klassement. Het ongeval vond plaats na 65 kilometer koers.

Stig Broeckx voornaamste slachtoffer
Stig Broeckx lijkt het zwaarste slachtoffer. De renner van Lotto Soudal wordt nog behandeld langs de kant van de weg. Er wordt gevreesd voor een schedelbreuk, meldt Sporza. Hij is naar een ziekenhuis in Aken gebracht. Hij zou voorlopig in coma worden gehouden en zijn situatie zou ernstig, maar stabiel.

Pieter Jacobs raakte ook zwaar gehavend. De renner van Crelan-Vastgoedservice zou zijn onderarm gebroken hebben en is naar het ziekenhuis gebracht. Fredrik Ludvigsson van Giant-Alpecin is naar het ziekenhuis met pijn aan zijn schouder. Roompot Oranje Peloton had met Jesper Asselman, Barry Markus en Berden de Vries drie renners die werden getroffen. Ook Lieuwe Westra van Astana was bij het ongeluk betrokken.

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2016 14:36
@Tokstar Van waar die info? Is iemand uit onze streek. Mijn schoonzoon trainde er vroeger veel mee voor Stig prof werd.
28 mei 2016 14:38
Goed dat de renners zelf besloten hebben niet verder te koersen. Hopelijk komen ze er allemaal weer spoedig bovenop.
28 mei 2016 14:40
@hildeke
Daarnet was er een interview met Debusschere, en toen hoorde ik dat vallen.
28 mei 2016 14:42
Stig gereanimeerd. Einde Ronde van België als ik Gasparotto mag geloven.
28 mei 2016 14:47
Gasparotto toont zich wel als een groot renner, mooi om te zien dat die er ook nog zijn!

Niet fijn om te horen dat Broeckx in coma ligt, maar het is beter als ik persoonlijk had verwacht na beelden/verhalen. Veel sterkte, nogmaals, en dat het hopelijk goed mag komen!!!
28 mei 2016 14:48
Lijkt wel alsof de Belgische renners vervloekt zijn joh, wat een drama.
28 mei 2016 14:50
In het live-interview met een verantwoordelijke van de organisatie spreekt de man uit dat Stig bij bewustzijn was. Heb hem niet over coma horen spreken.Laat ons hopen dat het goed afloopt. We kennen hem een beetje, hij woont in een buurgemeente. Heb net mijn schoonzoon op de hoogte gebracht. Die is fel geschrokken, omdat hij hem heel goed kent van op training. :-(
28 mei 2016 14:52
Zeg dat wel Japsie. In een seizoen 2 keer door motards aangereden worden..is er teveel aan. :-(
28 mei 2016 14:53
Gaspa is een echte gentleman, een man met een groot hart.
28 mei 2016 14:58
Bij eurosport sprak men toch ook over coma?
28 mei 2016 15:14
Ploegleider van topsport vlaanderen soak van reanimatie. Dat hij heeft gezien hoe ze met stig bezig waren.
28 mei 2016 15:27
Beelden van Cyclinghub (niet van crash maar erna)

https://youtu.be/Un9h8gbqVz8
28 mei 2016 16:03
Ook bij kleine koersen vandaag valpartijen: http://cqranking.com/men/asp/gen/race.asp?raceid=29375
28 mei 2016 16:16
Leest Renaat de tweet van Roompot niet gewoon verkeerd? Daar staat namelijk eerst dat dit (de exact zelfde kwetsuren als genoemd) is wat Asselman heeft. Vervolgens wenst de ploeg Broeckx veel sterkte.
28 mei 2016 18:05
Mooi verhaal van Gasparotto en een appèl aan het adres van de jongere renners. Ook in de wielersport is het gebrek aan respect voor gevestigde namen blijkbaar groeiende.
Wat het ongeluk betreft: er zijn te weinig vrijwilligers beschikbaar (ook hier) om in alle dorpen seingevers te recruteren. Dus ben je afhankelijk van mobiele seingevers op de motor. En die moeten nu eenmaal snel naar een volgende zijweg. Grote vraag is natuurlijk wie deze twee motoren toestemming heeft gegeven om het peloton in de afdaling met grote snelheid over het fietspad te passeren, want voor iedere passage is toestemming van een jurylid nodig. Dus: mogen we dat jurylid eens horen?
28 mei 2016 20:19
Waarom zou je respect (of genuanceerder méér respect) moeten hebben voor grote namen? Als jij al een hele dag vooraan zit en plots komt er een "vedette" naar voren, dan moet jij maar oprotten omdat meneer daar wil zitten?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.