Zeger Schaeken
donderdag 28 maart 2024 om 11:00

Belgische roots van Johan Jacobs komt van pas in klassiekers: “Ben de wegkapitein van de ploeg”

Video Johan Jacobs heeft er een goede winter opzitten. De Zwitser met een Belgische vader is volledig hersteld van zijn blessure aan zijn liesslagader. “Ik voel me goed bij de ploeg. Mijn rol als wegkapitein bevalt me”, vertelde de renner van Movistar voor de camera van WielerFlits.

Jacobs begon zijn seizoen in Australië. Dat was samen met zijn zware blessure aan zijn liesslagader, waar hij ook voor geopereerd moest worden, de reden waardoor hij afgelopen winter niet gecrost heeft. Daarna reed hij nog wat voorbereidingswedstrijden richting het Openingsweekend. Jacobs reed daar, in functie van de ploeg, twee goede koersen. Zelf eindigde hij op een 26ste en 33ste plaats.

“Daarna heb ik Parijs-Nice en de andere Vlaamse klassiekers gedaan”, legde Jacobs uit. In Parijs-Nice reed hij zichzelf in de kijker door in rit zeven mee te gaan in de vroege vlucht. De Zwitser overleefde heel lang en maakte indruk op zijn collega’s. “De mensen die mij volgen, hebben daarna wel iets laten weten. Of ik die dag zo goed was als het leek? Ja, ik was wel heel goed. Ik heb een goede winter gehad. Na mijn operatie van vorig jaar heb ik echt heel goed kunnen trainen.”

“Ik voel natuurlijk nog steeds dat er een operatie is geweest, maar de klachten die ik ervoor had, zijn wel veel minder. Ik denk dat ik dus toch hersteld ben. Ik moet het natuurlijk nog onderhouden, maar als renner doe je sowieso veel kine- en core-stability-oefeningen. Dat doen we als blessure-preventie. Ik denk dus dat ik niet veel meer moet doen dan anderen. Misschien een klein beetje, maar niet veel meer.”

Meeste ervaring
De 27-jarige Jacobs is inmiddels bezig aan zijn vijfde seizoen bij Movistar. Daar is hij destijds binnengehaald als man voor de voorjaarskoersen. In de jeugd liet hij namelijk heel mooie dingen zien in die koersen. In 2019 werd hij tweede in Parijs-Roubaix voor beloften, dertig seconden na Tom Pidcock en voor renners als Jens Reynders, Brent Van Moer, Daan Hoole, Jordi Meeus en Florian Vermeersch.

Jacobs in beeld – foto: Cor Vos

“Mijn rol bij het team is nu die van wegkapitein. Ik ben bij de ploeg toch de renner die de wegen hier (in Vlaanderen, red.) het beste kent en de koersen hier al het vaakst heeft gereden. Ik probeer de jongens dus de weg een beetje wijs te maken. En hen uit te leggen waar vooraan te zitten en waar niet.”

Over Lazkano: “Absolute wereldtop”
De kopman van de ploeg is Oier Lazkano, een van de revelaties van vorig en dit seizoen. “Hij is een heel joviale, enthousiaste kerel. Hij lacht ook graag, het is een leuke gast om mee te hebben.” Jacobs verwacht veel van de Spaanse kampioen, vertelde hij ons. Heel veel. “Je hebt zeker nog niet alles gezien van hem. Ik ben al twee à drie jaar aan het zeggen dat hij een coureur is met een enorme motor.”

“Als hij de kans krijgt om die motor te tonen, weet ik zelf niet waar zijn limieten liggen. Ik heb nummers gezien waarvan ik denk ‘wauw, dat is echt zot’. Of het dan over de absolute wereldtop gaat? Ik denk het wel ja”, sloot Jacobs af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.