Bennett blijft Groenewegen nipt voor in derde rit BinckBank Tour

woensdag 14 augustus 2019 om 16:31
Bennett blijft Groenewegen nipt voor in derde rit BinckBank Tour

foto: Cor Vos

Sam Bennett heeft zijn derde etappezege op rij te pakken in de BinckBank Tour. In Aalter klopte hij Dylan Groenewegen in een rechtstreeks duel nadat de slotkilometer werd ontsierd door een valpartij. De sprinter van BORA-hansgrohe blijft leider.


Op de derde dag van de BinckBank Tour lag start-finish in het Oost-Vlaamse Aalter. Het parcours bestond uit een grote ronde en drie kleinere van 33,2 kilometer, waarbij de kasseistroken van de Poekedorpstraat en de Neringenstraat de belangrijkste hindernissen waren. Onderweg passeerde het peloton ook het dorp Knesselare, waar de betreurde Bjorg Lambrecht woonde. Burgemeester Pieter De Crem van Aalter hield een korte toespraak, waarna een minuut stilte werd gehouden.

foto: Cor Vos

Daarna trokken de renners zich in gang voor deze derde etappe over 166,9 kilometer met sprinter Sam Bennett in de opvallende groene leiderstrui. In Ardooie en Hulst wist de Ier al te winnen en de grote vraag in Aalter was dan ook of hij nog eens kon toeslaan om zo zijn onvervalste hattrick te voltooien. Laurens De Vreese, Viacheslav Kuznetsov, Jan-Willem van Schip en Aaron Verwilst vormden de vroege vlucht en al spoedig pakten zijn twee minuten voorsprong op het peloton.

Kuznetsov en Van Schip waren de best geklasseerde renners vooraan op twintig seconden van leider Bennett. De Vreese (op 1:53) en Verwilst (op 2:17) stonden wat verder weg, maar na twee dagen waren de verschillen nog altijd klein in het klassement. Nog in de eerste grote ronde reed Kuznetsov lek, waardoor hij van fiets moest wisselen. De Rus van Katusha-Alpecin werd daardoor voorin weggeslagen en dus bestond de kopgroep nog uit slechts drie renners.

Vroege vluchters vroeg bijgehaald
Wereldkampioen puntenkoers Van Schip reed samen met De Vreese en de jonge Verwilst door en passeerde na 67 kilometer voor de eerste keer de finish. Daarna sloeg het weer om en ging het regenen, en gelijktijdig versnelde het peloton. Daardoor verdween de voorsprong van de drie overgebleven vluchters als sneeuw voor de zon en al op 72 kilometer van de streep werden zijn opgeslokt. Dat bood kansen voor nieuwe aanvallers.

foto: Cor Vos

Julian Duval zag zijn kans schoon en zette aan bij de tweede passage aan de finish. De Fransman zag de ploegmaats Baptiste Planckaert en Lionel Taminiaux aansluiten, maar zij bleken het vooral te hebben gemunt op de eerste tussensprint. Duval maande zijn vluchtmakkers echter om rond te blijven draaien en ook Jürgen Roelandts haakte zijn wagonnetje aan. De mannen leken elkaar niet te verstaan, waarna ze weer werden ingerekend.

Leider Bennett en ook Mike Teunissen probeerden het peloton weer in gang te trekken, maar er werd vooral naar elkaar gekeken en op zestig kilometer van de streep was alles weer samen. Stijn Steels was de volgende aanvaller. De Belg, die onlangs een tweejarig contract ondertekende bij Deceuninck-Quick Step, kreeg even later versterking van Guillaume Van Keirsbulck en Harry Tanfield. De drie pakten een halve minuut op het peloton, waar BORA-hansgrohe controleerde.

Meurisse moet de strijd staken
Op 45 kilometer van de streep werd dan gevallen in het peloton. Onder anderen vroege vluchter De Vreese en Bob Jungels waren erbij betrokken, maar zij konden snel verder. Xandro Meurisse bleef langer zitten op het asfalt en moest met een van pijn vertrokken gezicht in de ambulance stappen. De Belg werd vooraf bij de kanshebbers gerekend in deze rittenkoers na zijn sterke Tour de France, waarin hij als derde finishte in de lastige rit naar La Planche des Belles Filles.

foto: Cor Vos

Bij de voorlaatste passage van de finish in Aalter reden Steels, Van Keirsbulck en Tanfield nog altijd aan de leiding, al kwam het peloton onder aanvoering van de ploegen van de sprinters steeds dichterbij. De voorsprong was opgelopen tot een minuut, maar toen het pak de streep doorkruiste bedroeg deze nog amper vijftig seconden. Bij aanvang van de Gouden Kilometer op 8,3 kilometer van de finish hadden de koplopers nog amper tien tellen.

Van Keirsbulck kwam als eerste door aan de eerste en derde sprint en Tanfield mocht de tweede pakken, terwijl Steels zich afzijdig hield. Op drie kilometer van de streep werden de vluchters bijgehaald door de ploegmaats van Dylan Groenewegen. Julian Duval probeerde nog eens te ontsnappen aan het peloton, maar zodra hij achter zich keek zag hij een overmacht aan geel-zwarte mannen. Zij werden bijgestaan door BORA-hansgrohe.

Valpartij schopt slotkilometer in de war
In de laatste twee kilometer werd de Fransman opnieuw ingerekend, waarna de sprint kon worden voorbereid. Bahrain-Merida en UAE Emirates kwamen zich ook roeren, terwijl Groenewegen aan zijn lot werd overgelaten. De laatste kilometer werd in de war geschopt door een valpartij, waarbij onder anderen Álvaro José Hodeg en Arnaud Démare werden gehinderd. Sam Bennett en Dylan Groenewegen bleven uit de problemen en zouden een spannend duel uitvechten om de zege.

Jasper Philipsen zette van ver aan, waarna Groenewegen voorbij ging aan de Belg. Even leek de Nederlander op weg naar zijn eerste zege in deze BinckBank Tour, maar Bennett kwam over links sterk opzetten en drukte zijn wiel net iets eerder over de finish. Daarmee vervolledigde hij zijn hattrick in deze rittenkoers door België en Nederland en daarmee is hij de eerste renner, die dit lukt. Bennett blijft tevens drager van de groene leiderstrui.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.