Berkhout: “Dekker hoeft zich niet als nieuweling te bewijzen”
maandag 21 november 2011 om 19:22

Berkhout: “Dekker hoeft zich niet als nieuweling te bewijzen”

foto: Eyserbos

Vorige week werd bekend dat Thomas Dekker volgend jaar zijn rentree maakt op het hoogste niveau. De 27-jarige renner heeft een éénjarig contract getekend bij het Amerikaanse Garmin-Cervélo. WielerFlits sprak zijn manager Eelco Berkhout over de toekomstplannen en de rol van Dekker in zijn nieuwe ploeg.

Resultaten
Thomas Dekker reed dit jaar weer zijn eerste koersen maar veel verder dan criteriums kwam de 27-jarige renner niet. In één van de weinige serieuze wedstrijden waarin hij startte, de Ronde van Portugal, moest hij geblesseerd afstappen. Dekker kan dus niet terugkijken op een rentree met veel goede uitslagen. “We hadden ook geen aansprekende resultaten verwacht vorig jaar en Jonathan Vaughters ook niet”, zegt Eelco Berkhout. “Het programma dat hij vorig jaar reed was heel summier met maar één serieuze koers, de Ronde van Portugal. Daar moest hij helaas afstappen. Als je dan de Duo Normand wint, en dat heeft Johan Vansummeren echt niet in zijn eentje gedaan, vind ik dat nog niet eens zo slecht”.

Talent
In de documentaire “Niemand kent mij” van de EO, zijn de fysieke testen te zien waaraan Dekker is onderworpen. Jonathan Vaughters moest overtuigd worden dat het grote talent van weleer nog steeds de klasse had om in WorldTour-koersen uit te komen. “We hebben tot de laatste dag moeten knokken voor het contract”, vertelt Berkhout. “Vooral in de periode na de documentaire heeft Thomas aangetoond hoeveel talent hij heeft. Dat hij toch echt bij een zeer select groepje van topwielrenners hoort op het gebied van lactaatwaarde, recuperatie en het vermogen dat hij kan trappen. Daarin toont hij aan dat hij het talent heeft om in bepaalde wedstrijden weer mooie dingen te laten zien”.

Pikorde
Dekker wordt bij Garmin-Cervélo de vierde Nederlander naast Martijn Maaskant en de broers Raymond en Michel Kreder. Met de nodige concurrentie binnen de ploeg is het nog onduidelijk welke rol Dekker zal gaan vervullen. Toch zal hij volgens Berkhout niet helemaal onderaan de ladder beginnen. “Hij hoeft niet als nieuweling opnieuw te bewijzen in welke koersen hij goed is. Hij moet in de hiërarchie kijken wat zijn plek is in de ploeg. Er zijn een aantal jongens bij Garmin-Cervélo die de afgelopen jaren ook hele mooie resultaten hebben neergezet. Die hebben al een bepaalde rol en Thomas moet zijn plek weer vinden en veroveren”.

Koersen
Een éénjarig contract kan voelen als een grote druk om te presteren. Volgens Berkhout ervaart Dekker dit ‘zeker niet’ op die manier. “Toch heeft het als nadeel dat je komend jaar wel weer iets moet laten zien”, vertelt Berkhout. In welke koersen we Dekker kunnen verwachten is voorlopig nog niet bekend. “In de komende weken zullen we kijken wat zijn programma zal zijn. Natuurlijk hebben we daar wel over nagedacht maar hij komt van heel ver. Het doel is vanzelfsprekend om weer in de grote wedstrijden actief te zijn. Hij heeft in zijn carrière nog maar twee grote rondes gereden, dus hij wil ook daar kijken hoe ver hij kan komen. Of dat hij belangrijk kan zijn voor het team in die koersen. Ook in de kleine rondjes en de Waalse klassiekers wil hij opnieuw mooie resultaten neerzetten. Hij weet dat hij dat kan. Daar liggen zijn kwaliteiten.”

Zie ook:
Thomas Dekker definitief in 2012 bij Garmin

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.