Bjarne Riis: “Sagan moet een klassieker winnen”
vrijdag 21 november 2014 om 12:15

Bjarne Riis: “Sagan moet een klassieker winnen”

Bjarne Riis

foto: Sirotti

Tinkoff-Saxo-manager Bjarne Riis laat er geen gras over groeien. Met wereldtoppers Alberto Contador en Peter Sagan in de gelederen moet er geoogst worden komend seizoen. Hij oefent druk uit op de 24-jarige Slowaak: “We moeten een klassieker winnen. Sagan heeft in elk van die koersen een kans. Daarom zal ik teleurgesteld zijn als het hem niet lukt”, zet Riis zijn pupil op scherp in gesprek met het Deense BT.

“We moeten ook een grote ronde winnen”
Maar niet alleen van Sagan verwacht Riis knallende prestaties. Ook kopman Contador krijgt de taak mee om minstens één grote ronde te winnen. El Pistolero gaat – ondanks het miljoenenbod van zijn manager Oleg Tinkov – geen Vuelta a España rijden, maar concentreert zich op de Giro d’Italia en Tour de France. “Het doel is om een grote ronde te winnen. Ik sta volledig achter het plan om beide koersen te rijden. Alberto heeft uitdagingen nodig. Natuurlijk is er een bepaald risico aanwezig, maar ik zie het wel zitten. We hebben renners nodig die zoiets proberen”, denkt de Deense voormalig Tour-winnaar.

In het verleden probeerde Contador ook al eens de combinatie Giro-Tour (2011). Hij wist in Italië het eindklassement te winnen, maar stelde in Frankrijk met plek vijf teleur.

Het peloton is nog altijd op zoek naar een opvolger van Marco Pantani. De flamboyante Italiaanse rasklimmer was in 1998 de laatste die het voor elkaar kreeg om in hetzelfde jaar de Giro en de Tour te winnen. Enkel de allergrootsten – Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Stephen Roche en Miguel Indurain – in de geschiedenis van de wielersport deden dat hem voor. “Maar als er één iemand toe in staat is, dan is het Alberto. Hij kan op tijd herstellen van de Giro. Als ik er niet in zou geloven, was ik tegen dit plan geweest”, sluit Riis af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.