Beloften-BK veldrijden beter bezet door reglementswijziging: “Een beetje bizar”
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
woensdag 10 januari 2024 om 19:48

Beloften-BK veldrijden beter bezet door reglementswijziging: “Een beetje bizar”

Special Belgian Cycling hanteert vanaf 2024 nieuwe regels voor de deelnemers aan het BK veldrijden. De algemene regel was de afgelopen jaren: wanneer een renner een profcontract tekent, moet hij starten bij de elites. Daar wordt nu op teruggekomen, waardoor we een beter bezet U23-kampioenschap zien. Maar wat denken de renners daarover? Wij vroegen het aan BK-favorieten Emiel Verstrynge, Jente Michels en Arne Baers.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het vorige reglement deed dan ook soms de wenkbrauwen fronsen. Jongens zoals Thibau Nys, Emiel Verstrynge en Joran Wyseure mochten vorig jaar op het EK en WK wél nog in de U23-categorie uitkomen – want op die kampioenschappen hanteert men simpelweg een leeftijdsgrens – maar in hun nationaal kampioenschap moésten ze plots de degens kruisen met toppers als Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt.

Andere visie
“Wij hebben er binnen de federatie altijd een andere visie op nagehouden dan UCI en UEC, waar de reglementering is dat renners die tot de leeftijdscategorie U23 behoren, altijd mogen starten bij de beloften. Ongeacht hun team of contract”, legt Xavier Vandermeulen, de sportsecretaris van Belgian Cycling, ons uit. “Maar we moeten nu ook toegeven dat het wielerlandschap is veranderd, met renners die steeds vroeger een contract als prof tekenen. Daarbij werd onze reglementering minder relevant.”

En dus hanteert Belgian Cycling vanaf dit jaar nieuwe regels. “Als een renner jonger dan 23 jaar een profcontract tekent bij een continentale ploeg of een crossteam, dan is hij welkom op het BK voor beloften. Maar als iemand prof wordt bij een World- of ProTeam, hoort hij thuis op het Belgisch kampioenschap bij de profs. Dat is de regel die we ook op de weg toepassen, en die trekken we vanaf nu door over alle disciplines heen.”

Verstrynge en Michels – Foto: Cor Vos

Gemengde gevoelens
Dat brengt vreemde taferelen met zich mee. Emiel Verstrynge – officieel al profrenner bij Crelan-Corendon – toont zich matig enthousiast. “Ik vond het een beetje bizar dat die regel ineens halfweg het jaar veranderde. Vorig jaar in januari moést ik verplicht bij de profs in de cross starten. Maar in juni kreeg ik te horen dat we op de weg bij de beloften mochten rijden. Ergens gaan jongens nu misschien minder snel twijfelen om prof te worden, maar aan de andere kant is het ook goed om nog een jaar in je eigen leeftijdscategorie te mogen deelnemen.”

Al zag de 21-jarige West-Vlaming een mogelijke titel door zijn neus glippen, omdat hij vorig jaar bij de profs moest deelnemen. “Dat is een gemiste kans, maar ik kon het relativeren omdat ik in Middelkerke al een keer Belgisch kampioen bij de beloften was geworden. Op zich had ik zoiets van: nu is het wel tijd om de stap naar de profs te maken. Onverwachts kan ik het nu toch nog eens proberen, maar het BK is geen groot doel.”

Europees kampioen Jente Michels (20) – ook al een profcontract op zak bij Alpecin-Deceuninck Development Team – mist nog een Belgische beloftetitel op zijn palmares en is dus misschien de grootste winnaar in dit verhaal. “Ik juich het daarom toe dat we opnieuw bij onze leeftijdsgenoten mogen starten. Renners zoals Emiel en ik worden dan wel als prof betaald, maar we behoren qua leeftijd nog altijd tot de U23-categorie. Dan vind ik dat we ook het recht moeten hebben om te starten in het BK in onze eigen categorie.”

Extra spanning
De 21-jarige Arne Baers – net als medefavoriet Ward Huybs nog belofte – ziet er twee grote concurrenten bijkomen. “Dat is een nadeel voor mij persoonlijk. Hoe minder concurrenten, hoe beter. Maar aan de andere kant vind ik dat hun aanwezigheid de titelstrijd mooier maakt. Als iedereen aanwezig is, heb je een kampioenschap met alle beloften. Anders is het toch gek dat je een heel seizoen tegen elkaar uitkomt, maar op het BK plots een andere bezetting krijgt. Dit zorgt voor een spannendere strijd voor het publiek”, besluit de renner van Charles Liégeois Roastery CX.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.