dinsdag 16 april 2024 om 13:58

Blessuregolf teistert dsm-firmenich PostNL: “Maar nog altijd ambitieus voor de Giro”

Video Team dsm-firmenich PostNL zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Het Nederlandse WorldTeam heeft te kampen met een blessuregolf, maar met de voor hen belangrijke Giro d’Italia in het vooruitzicht, blijft de ploeg wel strijdbaar. Dat vertelt ploegleider Matt Winston vanuit de Tour of the Alps aan WielerFlits.

“We hebben de afgelopen weken wat gesukkeld met bad luck“, legt Winston uit voor onze camera. “We hebben een redelijk lange blessurelijst op dit moment. Warren Barguil (die al sinds de Ronde van het Baskenland met een gebroken rib rondreed, red.) en Oscar Onley (die voor de derde keer in acht maanden zijn sleutelbeen brak, red.) zijn allebei in de Amstel Gold Race gevallen en geblesseerd. In de verkenning van Parijs-Roubaix kwam John Degenkolb dan weer ten val, wat ook een blessure met zich heeft meegebracht.”

“Daarnaast hebben we ook een aantal lange termijn-blessures. Ik denk aan Max Poole, die er al sinds Tirreno-Adriatico uitligt. Ook Matthew Dinham moeten we al van in het off-season missen. Dus moeten we op dit moment een beetje jongleren met onze renners, om er zeker van te zijn dat we sterke ploegen kunnen uitsturen naar alle verschillende wedstrijden.”

Een dikke twee weken voor de start van de Giro d’Italia moeten er nog wat plaatsen in de selectie van Team dsm-firmenich PostNL worden ingevuld. “Op dit moment ligt de selectie nog open. Poole was natuurlijk een renner die we heel hard hadden gehoopt om hem in de selectie te krijgen. Dat plekje ligt nu nog open. Dinham was in dezelfde categorie. We hebben gelukkig wel reserves die zich ook aan het voorbereiden zijn op de Giro, en we hopen om de selectie aan het eind van deze week, begin volgende week rond te hebben. Dan hakken we de knopen door.”

Romain Bardet moet de Giroploeg leiden – foto: Cor Vos

Al heeft Winston wel een verhouding klimmers-sprinters in gedachten. “Normaal gezien zou het 4-4 kunnen zijn. Vier klimmers; en vier renners in de sprinttrein. Maar misschien helt het over naar vijf sprintjongens en drie klimmers. Door de blessurelijst moeten we dat nog even open laten. We moeten zien hoe we door de Tour of the Alps – toch vijf dagen koers – en de Ronde van Turkije komen. Hopelijk kan iedereen daar uitstekend uitkomen en dan kunnen we de ploeg samenstellen.”

Strijdlust
Winston toont zich nog steeds strijdbaar en ambitieus richting de Italiaanse wielerronde. Met topsprinter Fabio Jakobsen en klassementsrenner Romain Bardet zullen ze misschien wel hun sterkste renners daar kunnen uitspelen.

“Met de Giro in het achterhoofd, sturen we de sprintgroep komende week naar de Ronde van Turkije. Daar gaan ze voor een mooie en positieve wedstrijd om hun voorbereiding voor de Giro af te ronden. Jakobsen heeft in de Giro dan ook een aantal hele goede kansen, hij kan daar voor overwinningen gaan. Het is natuurlijk een nieuwe ploeg voor hem, een nieuwe manier van werken. Het neemt een beetje tijd om te settelen en het ritme te vinden. Het was niet allemaal negatief in het voorjaar, we hebben een goede race in Nokere Koerse gedaan en nu een goed trainingsblok. Hopelijk valt dat in Turkije een eerste keer samen.”

Het tweede segment is gebouwd rond Bardet. “We hebben hem in een goede vorm gezien de laatste jaren. Twee jaar geleden ging hij naar de Giro d’Italia met dezelfde voorbereiding als nu. Hij heeft tijd verloren met een blessure in Tirreno-Adriatico, maar we hebben hem op deze manier nog al in topvorm naar de Giro gebracht. Dat is niet altijd uitgedraaid zoals we hadden gehoopt, maar we zien hem nog altijd als een renner die kan meedoen voor een goed klassement en misschien een ritzege of twee onderweg. Dat is ons doel, we gaan positief de Giro in.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.