David Gaudu boekt in Tour du Jura eerste zege in lange tijd, Harm Vanhoucke vijfde
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 13 april 2024 om 14:24

David Gaudu boekt in Tour du Jura eerste zege in lange tijd, Harm Vanhoucke vijfde

David Gaudu heeft weer eens weten te winnen. De Fransman van Groupama-FDJ, die sinds het Critérium du Dauphiné van 2022 niet meer zegevierde, schreef zaterdag de Tour du Jura op zijn naam. Op de Mont Poupet, de slotklim van de dag, bleek hij de sterkste van de favorieten.

Daags na de Classic Grand Besançon Doubs, werd er weer gekoerst op Franse wegen. Ditmaal in de vorm van de Tour du Jura, een eendagskoers van 174 kilometer tussen Domblans en Mont Poupet (Salin-les-Bains). Onderweg lagen vier beklimmingen te wachten, waarvan de laatste twee in volle finale. De Côte de Thésy (3,6 kilometer aan 9,1%) was vooral een goed voorsmaakje voor slotklim Mont Poupet (4,1 km aan 8,2%).

In de Classic Grand Besançon Doubs kwam de kopgroep wel erg ver, en dus waren de ploegen van de topfavorieten – die we vooral bij de vier Franse WorldTeams Decathlon-AG2R, Arkéa-B&B Hotels, Cofidis en Groupama-FDJ moesten zoeken – vandaag op hun hoede om een sterke kopgroep te laten wegrijden. Het duurde dan ook ruim dertig kilometer vooraleer een vlucht van de dag ruimte kreeg.

Grote kopgroep dunt uit
Kévin Ledanois en Louis Rouland (Arkéa-B&B Hotels), James Fouché (Euskaltel-Euskadi), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Alexis Vuillermoz (TotalEnergies), Adne Holter (Uno-X Mobility), Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Gwen Leclainche (Philippe Wagner/Bazin), Kenny Molly en Maximilien Juillard (Van Rysel-Roubaix), Matys Grisel (Lotto Dstny), Jonathan Couanon en Damien Girard (Nice Métropole Côte d’Azur) en Vinzent Dorn (Bike Aid) waren de veertien die slaagden in hun opzet. Alleen moesten die laatste vier er even snel weer af.

De tien overgebleven leiders moesten constant knokken om voor het peloton uit te blijven, met een voorsprong die nooit groter werd dan drie minuten. Op 36 kilometer van de aankomst begon het echte werk op de Côte de Thésy. De kopgroep spatte op korte tijd volledig uit elkaar, onder impuls van een sterke Marco Frigo. Ook de revelatie van een dag voordien, Adne Holter, moest passen, maar hij knokte zich even later weer tot bij Frigo. Samen doken ze de laatste 25 kilometer van de koers in.

Op naar Mont Poupet
Intussen zat ook het peloton niet stil. Eerst Groupama-FDJ en later Cofidis maakte van de beklimming gebruik om het peloton al wat uit te dunnen. Terwijl topfavoriet Lenny Martinez de debatten rustig volgde van in laatste positie van het peloton, achtte Jesus Herrada zijn moment al gekomen om in de tegenaanval te trekken richting de twee leiders, die nog altijd een voorsprong van een dikke minuut verdedigden. Hij belandde echter in de chasse patate en werd in aanloop naar de slotklim weer ingerekend.

Aan de voet van die vier kilometer lange beklimming – het daarvoor trouwens ook al vervelend omhoog – reden Frigo en Holter nog altijd samen voorop. Hun voorsprong bedroeg op dit moment nog veertig seconden. Op de eerste steile stroken, ging Frigo alleen door. Achter hem gaf Cofidis gas, waardoor Lenny Martinez in de problemen kwam. Toch was het een renner van Groupama-FDJ die de lont aan het kruitvat stak: David Gaudu. Zijn aanval zorgde voor behoorlijk wat schade, maar toen de Fransman het tempo wat liet zakken, konden veel renners weer terugkeren.

Gaudu pakt de zege
Gaudu ging daarna nog een keer, maar opnieuw reed hij niet definitief weg. Felix Gall zat direct in zijn spoor en gaf er vervolgens zelf een lap op. De Oostenrijker reed meter voor meter weg bij Gaudu, waarna Jefferson Alveiro Cepeda (Caja Rural – Seguros RGA) overstak. Ook Guillaume Martin kon de aansluiting nog maken, terwijl Gaudu, Cristián Rodríguez (Arkéa – B&B Hotels) en Harm Vanhoucke (Lotto Dstny) op het vinkentouw zaten. Eventjes kwam het weer bij elkaar, maar Martin gooide meteen daarna weer een bommetje.

Net voor het ingaan van de slotkilometer, op een iets vlakker stuk, kwamen Gaudu en Cepeda terug bij de klimmer van Cofidis. Toen de weg weer steiler omhoog begon te lopen, plaatste Gaudu – nog maar eens – een aanval. Dit keer wist hij los te komen. Hij sloeg een mooi gat en soleerde naar de zege. Achter de renner van Groupama-FDJ sprintte Jordan Jegat, die de klim goed had ingedeeld, naar de tweede plaats. Martin vervolledigde het podium.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.