Arnaud De Lie wint zijn tweede Famenne Ardenne Classic bij rentree in peloton
foto: Cor Vos
zondag 28 april 2024 om 16:54

Arnaud De Lie wint zijn tweede Famenne Ardenne Classic bij rentree in peloton

Arnaud De Lie heeft de Famenne Ardenne Classic op zijn naam geschreven. In de Waalse provincie Luxemburg was de kopman van Lotto Dstny, die na een periode van inactiviteit terugkeerde in de koers, veruit de snelste sprinter na een heuvelachtige koers van 195 kilometer. De Lie hield zich de hele wedstrijd koest, zag de koers uitdraaien op een sprint van een uitgedund peloton en klopte vervolgens Axel Zingle en ploegmaat Maxim Van Gils.

In de Famenne Ardenne Classic was het vooral uitkijken naar de drie lokale ronden, waarin de Côte de Roy (2,3 km aan 4,8%) de scherprechter was. In totaal moest de Côte de Roy vier keer beklommen worden. De top van de laatste echte beklimming lag vijftien kilometer van de streep. Op een goede vijf kilometer van de streep lag er met de Marloie (1,8 km aan 3,5%) wel nog een verraderlijke heuvel en ook de slotkilometer liep wat op.

Lange tijd was er geen kopgroep in de Waalse eendagskoers, omdat de openingsfase best wel lastig was. Op een van de lastige beklimmingen wist zelfs een negental weg te rijden, met daarbij vier pionnen van Lotto Dstny en vier van Israel-Premier Tech. Die groep pakte even drie minuten voorsprong, maar de boel viel stil en alles kwam weer samen.

foto: Cor Vos

Bij het opdraaien van de lokale rondes ontstond een nieuwe vlucht van elf, met onder meer Nederlanders Thijs de Lange, Karst Hayma, Michiel van Vliet (allen Metec-Solarwatt) en Jasper Haest (VolkerWessels) en Zeb Kyffin van Tour de Tietema-Unibet. De verschillen waren echter klein, vooral door werk van Israel-Premier Tech, Lotto Dstny en Intermarché-Wanty. Daardoor werd de vlucht ingerekend vlak voor de voorlaatste Côte de Roy.

Elitegroep raakt niet weg
Op die klim reden Maxim Van Gils en Riley Sheehan weg, maar zij lieten een elitegroep terugkeren. Het zou daarom aankomen op de slotronde, waar opnieuw dezelfde ploegen zich toonden. Mads Würtz Schmidt kon niet wegkomen, waarna een vijftal met Van Gils, Sheehan, Lorenzo Rota, Gianluca Brambilla en Louka Matthys het probeerde. Zij kwamen met voorsprong over de top, maar de samenwerking stokte, waardoor het peloton terugkwam onder aanvoering van Cofidis en Tour de Tietema-Unibet.

Heel groot was het peloton niet meer, maar meerdere grote teams hadden nog genoeg renners om de boel te controleren en de koers te laten uitdraaien op een sprint. Daarin was het uitkijken naar rappe mannen als Arnaud De Lie, Hugo Hofstetter en Axel Zingle. Er kwam op de laatste heuvel nog een uitvalspoging van Charlie Paige, Matthys, Würtz Schmidt en Gorka Izagirre, maar het peloton hield ze binnen handbereik en pakte ze op tijd terug.

In de oplopende finishstraat namen andermaal Lotto Dstny en Israel-Premier Tech het initiatief. De sprint werd vervolgens al vroeg ingezet door Zingle, die daarmee eigenlijk de spurt aantrok voor De Lie. De kopman van Lotto Dstny dook in het wiel en ging er met overmacht overheen. Met grote voorsprong wist hij de Famenne Ardenne Classic te winnen, voor Zingle en Van Gils.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.