Dopingexpert: “Of vervuild supplement, of Betsema is oerdom”

Door , vrijdag 5 april 2019 om 21:18
Dopingexpert: “Of vervuild supplement, of Betsema is oerdom”

foto: Cor Vos

Het nieuws van de positieve dopingtest van Denise Betsema laat de gemoederen in het kleine veldritwereldje niet onberoerd. WielerFlits contacteerde dopingexpert Hans Vandeweghe. Die zoekt nog naar een logische verklaring. “Ofwel gaat dit om een vervuild voedingssupplement, ofwel is Betsema oerdom.”

Hans Vandeweghe is sportjournalist en dopingexpert. Hij was jarenlang directeur communicatie bij het BOIC en bouwde zijn expertise als sportjournalist op bij onder meer De Morgen, Sport International en Het Nieuwsblad. Hij was ook een paar jaar directeur bij Wielerbond Vlaanderen. Vandeweghe probeert de situatie van Betsema in te schatten, maar vindt dit niet de gemakkelijkste zaak.

“We weten jammer genoeg niet om welk product het hier gaat. Alleen dat het anabole steroïden betreft. Dat maakt het niet gemakkelijk. Feit is, ofwel is Betsema het slachtoffer van een vervuild voedingssupplement, ofwel is ze oerdom”, vertelt Vandeweghe. “Ze reed goed, haalde haar uitslagen. Waarom dan naar een product grijpen waarmee je altijd betrapt wordt bij een controle? Ofwel hoopte Betsema dat ze niet gecontroleerd zou worden…”

NOC*NSF
Het product is exogeen, van buitenaf, toegediend. “Een vervuild voedingssupplement kan dus een verklaring zijn, maar ook dat is onverstandig. Zeker omdat de Nederlandse dopingautoriteiten hun sporters daarvoor bijzonder goed waarschuwen. Ook het NOC*NSF levert hier al jaren goed werk. Dan ben je niet slim om – ik zeg maar iets – een of ander Chinees pilletje te gebruiken.”

Vandeweghe stipt ook nog aan dat er anabole steroïden bestaan waarvan atleten – vooral uit het Oostblok – dachten dat ze niet of nauwelijks opspoorbaar waren. “Maar ondertussen zijn de methodes zo verfijnd dat je als atleet ook dat risico niet meer kan nemen.”

Vier jaar schorsing
“Misschien is er ook nog een derde mogelijkheid”, besluit Vandeweghe. “Waarom zeg ik dat? Omdat ik altijd uitga van de onschuld van de atleet. Maar dat zal de toekomst uitwijzen.” Als het gaat om bewust doperen, wacht Betsema een schorsing van vier jaar.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.