Droomdebuut bij de profs voor Arnaud De Lie (19): “Had nog nooit zo lang gekoerst”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
maandag 17 mei 2021 om 19:30

Droomdebuut bij de profs voor Arnaud De Lie (19): “Had nog nooit zo lang gekoerst”

Interview Je moet het maar doen: overkomen van de junioren met stevige adelbrieven en in je eerste wedstrijd bij de profs meteen op het podium staan. De pas 19-jarige Arnaud De Lie, lid van de opleidingsploeg Lotto Soudal, verlegde zijn grenzen afgelopen zaterdag tijdens de Grote Prijs Vermarc Sport, en reed zich zomaar naar een derde plek.

Voor wie de rechtstreekse Sporza-uitzending van de GP Vermarc gemist heeft: vanzelfsprekend was die podiumplaats allesbehalve. De Lie ging in de tweede koershelft samen met ploegmaat Lennert Van Eetvelt eigenhandig op jacht naar een groepje van zes koplopers dat de hele dag vooruitreed. Onder andere Bert Van Lerberghe en Jonas Rickaert gingen mee in hun spoor, maar zij hielden zich grotendeels afzijdig omdat ze met respectievelijk Hodeg en Walsleben al een pion vooraan hadden. Desondanks vatten De Lie en co na een kilometerslange achtervolging toch nog een deel van de leidersgroep bij de kraag. En dan was hij nog de rapste in de sprint ook…

Dat kan tellen voor een profdebuut. “Ik wist nochtans niet zo goed wat ik moest verwachten. Bij de junioren zijn de wedstrijden niet zo lang als hier, ik had eerlijk gezegd zelfs nog nooit langer dan 130 kilometer gekoerst. In dat opzicht was het toch een groot verschil met koersen bij de junioren. Ik heb er hard voor moeten werken, maar die podiumplaats is een supergoede prestatie in mijn eerste wedstrijd”, aldus De Lie.

De renner uit het Luxemburgse Lescheret heeft met zijn eindsprint alleszins een wapen in huis dat hem in de toekomst nog mooie prijzen kan opleveren. “Ik wist natuurlijk wel dat ik snel ben. Maar het was een zware koers geweest, dus ik was niet zeker wat er nog opzat. Als ik bij de junioren voor een ereplaats of een overwinning moest rijden, had ik altijd vertrouwen in mijn sprint. Ook gisteren ontbrak het me niet aan vertrouwen, omdat ik goed gepositioneerd zat en me nog vrij sterk voelde. Dat het dan ook lukt, doet het vertrouwen nog wat groeien. Als je koersen bij de profs wil winnen, kan mijn sprint een heel belangrijke troef worden.”

De Lie feliciteert winnaar Alvaro Hodeg – foto: Cor Vos

Meer dan een sprinter
Bij de junioren pakte het 19-jarige toptalent de Belgische titel na een sprint met tien in Anzegem en de massasprint om de Europese titel in Plouay verloor hij slechts met millimeters. Maar De Lie weigert zichzelf als een sprinterstype te zien. “Eerlijk: sprinten, ik doe dat niet zo graag. Je moet constant opletten in zo’n peloton en redelijk lang wachten. Ik hou meer van zelf koers maken, aanvallend rijden. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, dat zijn de wedstrijden waar ik van droom. Die lange finales waarin de beste in veel gevallen met de overwinning aan de haal gaat, vind ik fantastisch.”

“Niet toevallig zie ik daarom niet de kampioenschappen, maar wel mijn overwinning in La Philippe Gilbert als mijn belangrijkste prestatie bij de junioren”, lacht De Lie. “Daar viel alles op zijn plaats. Koersen van begin tot eind op een parcours waar ik enorm van houd, en op de wegen die ik goed ken. La Philippe Gilbert is zo’n typische koers waar de beste bijna altijd wint, dus dat was heel leuk om te doen.”

In de GP Vermarc kwam Lotto Soudal voor de dag met een mix van renners van de U23-ploeg van Kurt Van de Wouwer en het WorldTeam. Maar dat zal dit seizoen normaal gezien niet vaak meer voorkomen. “Mijn doelen liggen bij de beloften. Over twee weken wil ik voor ritzeges in de Giro gaan, en in het najaar heb je het WK in eigen land. Dat is waar ik nu naar uitkijk, maar dat neemt niet weg dat het heel interessant was om met jongens als Tim Wellens rond te rijden. In het begin van de koers, toen we samen in de ontsnapping zaten, was ik wat onwennig, maar stelde hij mij meteen gerust. Hopelijk schop ik het ooit tot de profploeg en kunnen we vaker samen rijden.”

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
18 mei 2021 09:43
Dat ze die nu al maar aan de haak slaan dan, zodat het geen van wilder of vandenabeele wordt die de vruchten van zijn opleiding elders gaat plukken. Toppertje in wording!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.