Duarte Marivoet zet eerste stappen bij UAE Emirates: “Als klimmer kan ik de grootste progressie boeken”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
vrijdag 15 december 2023 om 14:20

Duarte Marivoet zet eerste stappen bij UAE Emirates: “Als klimmer kan ik de grootste progressie boeken”

Interview UAE Team Emirates Gen Z, de gloednieuwe opleidingsploeg van het sterrenensemble van UAE-Emirates, trekt deze week voor het eerst op pad. Daarbij ook Duarte Marivoet Scholiers (18), een van de twee landgenoten die in 2024 zijn beloftentijd bij de ploeg begint. WielerFlits polste het jonge talent naar zijn verhaal en toekomstplannen.

Als tweedejaarsnieuweling legde Marivoet indrukwekkende klimtesten af bij Belgian Cycling, wat toen al de interesse wekte van internationale jeugdscouts. Team Auto-Eder – de juniorenploeg van BORA-hansgrohe – trok aan het langste eind, maar aan die samenwerking komt na twee seizoenen nu een einde. “De nieuwe opleidingsploeg van UAE-Emirates sprak me het meeste aan. Bij de beloften heeft BORA-hansgrohe geen rechtstreekse opleidingsploeg meer. Ze konden me wel in een Duitse continentale ploeg stallen, maar dat zag ik niet zitten. Bij deze stap voel ik me het beste.”

Het was de gerenommeerde talentscout Matxin Fernández zelf die Marivoet benaderde. “Eind juni, begin juli, kreeg ik een berichtje. Voor mij is Matxin de grootste talentscout die er op dit moment is, wat het een hele eer maakt dat hij aan me dacht. Hij overtuigde mij van hun professionele begeleiding en vertelde me ook dat, als mijn niveau goed genoeg is, ik bij de ploeg ook al mag proeven van enkele profkoersen. Dat leek me een mooie uitdaging.”

Geen wielerfamilie
De profdroom van Marivoet komt zo steeds dichterbij. “Prof worden is mijn grote doel en het enige waar ik momenteel mee bezig ben. Sinds mijn goede klimtesten bij de jeugd dacht ik: als ik altijd hard blijf werken, dan zit er misschien ooit iets in. Of het ook effectief gaat lukken, dat weet ik op dit moment nog altijd niet zeker. Naast het fietsen studeer ik sportmanagement bij Vives, via afstandsonderwijs. Het is goed om dat achter de hand te hebben, maar eerlijk? Aan school denk ik niet te veel. Ik wil alles op de koers zetten, dit is waar ik mijn carrière van wil maken.”

Marivoet is meer dan een goede tijdrijder – foto: Cor Vos

Nochtans was het eerder toevallig dat de Antwerpenaar in de wielerwereld belandde. “Als 11-jarige moest ik van mijn ouders een sport kiezen. Zelf kom ik totaal niet uit een sportieve familie, maar na mijn eerste test op de fiets, vond ik het meteen heel plezant. Wat ironisch is, want toen ik als kind bij mijn grootouders op bezoek ging, waren zij vaak naar het wielrennen aan het kijken. Ik vond het dan juist vervelend dat ik zelf geen televisie kon kijken (lacht).”

Klimambities
Wie het uitslagenlijstje van Marivoet erbij neemt, merkt meteen zijn twee Belgische titels tegen de klok op. Ook een zevende en achtste plaats op de wereldkampioenschappen tijdrijden bij de junioren beloven veel goeds. “Maar volgend jaar wil ik meer op het klimmen inzitten. Oké, bij de junioren deed ik in dat soort koersen niet echt mee om te winnen, maar een paar top 5-noteringen bewezen dat ik in de buurt kom. Ik denk dat ik op het vlak van klimmen nog veel progressie kan boeken.”

“Als ik op termijn prof zou kunnen worden, zou ik het dan ook vooral goed willen doen in de grote rondes”, legt Marivoet uit. “Ik weet uit meerdaagse wedstrijden, dat ik goed recupereer en zeker niet slechter word. Vaak voel ik me het beste in de laatste twee dagen. Ik denk dat ik steeds meer te boek sta als een klimmer-tijdrijder, en dat lijkt me ook de beste strategie om bij de beloften op in te zetten. Ik ga ook bij de ploeg vragen om me in die zwaardere rittenkoersen uit te spelen.”

Pogacar
Deze week werkt Marivoet al zijn eerste trainingskamp af bij de ploeg, die geleid wordt door ex-prof Jan Polanc. Iets waar Marivoet lang naar uit heeft gekeken. “Ik wil zo veel mogelijk leren en zo hard mogelijk trainen onder goede begeleiding. Het leuke is ook dat we in hetzelfde hotel zitten als de profploeg, en ik dus met Tadej Pogacar in contact kan komen. Die kan alles en is voor iedereen wel een voorbeeld. Het is uniek om in dezelfde structuur als zo’n kampioen te zitten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.