Voorbeschouwing: Flèche Ardennaise 2024 – Wie klopt de jonge mannen van Visma | Lease a Bike?
Topfavoriet Darren van Bekkum - foto: Cor Vos
zondag 12 mei 2024 om 09:25

Voorbeschouwing: Flèche Ardennaise 2024 – Wie klopt de jonge mannen van Visma | Lease a Bike?

Tussen al het geweld in Italië wordt er ook nog in België gekoerst. Afgelopen donderdag was er nog het Circuit de Wallonie, nu zondag is er de Flèche Ardennaise. Het is een onbekende wedstrijd bij het grote publiek, maar eentje waar elke wielerliefhebber wild van zou kunnen worden. Bizar veel hoogtemeters en een deelnemersveld vol U23-toppers. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste tien winnaars flag-be Flèche Ardennaise
2023: flag-nl Menno Huising
2022: flag-fr Roman Grégoire
2021: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ch Simon Pellaud
2018: flag-nl Cees Bol
2017: flag-be Harm Vanhoucke
2016: flag-nl Jeroen Meijers
2015: flag-be Loïc Vliegen
2014: flag-ch Stefan Küng


Laatste editie

Archiefbeeld van de winnaar van vorig jaar, Menno Huising – foto: Cor Vos

Uitslag Flèche Ardennaise 2023
1. flag-nl Menno Huising (Jumbo-Visma Devolopment)
2. flag-it Francesco Busatto (Circus-ReUz-Technord) in z.t.
3. flag-be William Junior Lecerf (Soudal Quick Step Devo) op 2s
4. flag-it Giulio Pellizzari (Green-Project-Bardiani CSF-Faizanè) in z.t.
5. flag-it Alex Tolio (Green-Project-Bardiani CSF-Faizanè) in z.t.


Parcours

Het parcours van de Flèche Ardennaise of Ardense Pijl is in grote lijnen hetzelfde als vorig jaar. We tellen enkele kilometers meer en ook de hoogtemeters zijn niet gedaald. In totaal moet er over een afstand van 173,9 kilometer 3.712 hoogtemeters bedwongen worden. Bizarre cijfers.

De start ligt net zoals vorig jaar in Stavelot, waar ook de finish ligt. De renners vertrekken daar en vrijwel meteen moet er wat geklommen worden. Het parcours is opgedeeld in vier lussen met telkens de nodige beklimmingen. In lus één liggen de Falize (derde categorie), de Lamoriville (derde categorie), de Chôdes (eerste categorie), de Thirimont (derde categorie), de Lamoriville (eerste categorie) en de Beaumont (derde categorie). De eerste lus is goed voor 63 kilometer.

Lus twee is een goede 20 kilometer korter en kent drie beklimmingen. Dat zijn de Brume, de Fosse en de Wanne. Deze drie heuvels zijn heuvels van tweede (de Fosse) en eerste (de Brume en de Wanne) categorie. Vervolgens zullen de renners richting de derde lus rijden. In die lus staan er vijf lastige heuvels op het programma. Na de Haute-Levée, de Rosier en de Xhierfomont van eerste categorie kunnen de renners ‘even op adem komen’. Ze zullen namelijk even kunnen afdalen, tot aan de voet van La Gleize.

Daar begint de echte finale. La Gleize, een heuvel van derde categorie, is misschien minder lastig, maar niet veel daarna staat de Thier de Coo (buitencategorie) op het menu. De top van deze zware beklimming ligt op zo’n 25 kilometer van de streep. In die laatste 25 kilometer zal er, zoals al heel de dag, voortdurend geklommen worden.

Met de beklimming van de Amermont (tweede categorie), de Renardmont (tweede categorie) en de Stockeu (buiten categorie) staan er nog drie intense opgaves te wachten op de renners in de laatste lus. Na de top van de laatste gecategoriseerde beklimming van de dag, de Stockeu, is het nog een tiental kilometer naar de streep. U kan het al raden, maar die laatste kilometers in de absolute slotfase van de wedstrijd zullen ook nooit over echte vlakken wegen lopen. In de laatste drie kilometer staat er echter geen echte ‘hindernis’ meer te wachten op de renners. De laatste honderden meters naar de finish in Stavelot lopen lichtjes omhoog.

Zondag 12 mei: Stavelot – Stavelot (174 km)
Start: 12.15 uur
Finish: tussen 16.40 en 17.10 uur


Favorieten

De winnaar van vorig jaar is dit jaar ook van de partij. We hebben het dan over Menno Huising, een van de grote talenten uit de opleidingsploeg van Visma | Lease a Bike. Huising won vorig jaar nadat hij de Italiaan Fransesco Busatto, die dat jaar Luik-Bastanaken-Luik-U23 won en nu prof is bij Intermarché-Wanty, klopte in een sprint. Ook dit seizoen is Huising goed bezig, al kon hij zijn handen wel nog niet in de lucht steken.

Zien we Huising weer glimlachen zondag? – foto: Cor Vos

Mocht de Nederlander minder goede benen hebben, hebben ze bij Visma | Lease a Bike genoeg andere kandidaten voor de zege. Tijmen Graaten Darren van Bekkum, twee landgenoten van Huising, zullen namelijk ook starten in Stavelot. Jørgen Nordhagen, het piepjonge Noorse toptalent van de gele brigade, doet dat ook. Visma | Lease a Bike komt met andere woorden met een bijzonder sterke selectie naar Wallonië afgezakt.

Zegezeker zijn ze zeker niet. Er zal namelijk uit flink wat hoeken concurrentie komen. Aklilu Arefayne is een van de jongens die het vuur aan de schenen van de mannen van Visma | Lease a Bike moet leggen. De renner uit Eritrea, die uitkomt voor Wanty-ReUz-Technord, is een van de best klimmende beloften.

Verstrynge zou wel eens kunnen verrassen zondag – foto: Cor Vos

Andere goede klimmers zijn Belgen Jarno Widar (Lotto Dstny Development) en Emiel Verstrynge (Alpecin-Deceuninck Development). Zowel Widar als Verstrynge lieten de laatste weken ook hun goede vorm zien. Widar werd tweede in de Ronde de l’Isard, een belangrijke rittenkoers voor beloften. Verstrynge was dan weer zeer constant in het voorjaar en werd onder meer vierde in Luik-Bastenaken-Luik-U23.

Verstrynges ploeggenoot Alex Bognais ook een renner om in de gaten te houden. Hetzelfde geldt voor land- en ploeggenoot Witse Meeussen, die we net als Verstrynge kennen van de cross. Andere schaduwfavorieten zijn Simon Bak (ColoQuick), Jack Ward (BridgeLane), Wessel Mouris (Metec-Solarwatt) en Viktor Soenens (Soudal Quick-Step Devo).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Darren van Bekkum
*** Menno Huising, Emiel Verstrynge
** Tijmen Graat, Jarno Widar, Aklilu Arefayne
* Jørgen Nordhagen, Alex Bogna, Wessel Mouris, Simon Bak

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het belooft een zeer mooie dag te worden zondag. Weeronline verwacht temperaturen boven de 20 graden Celsius. Neerslag zal naar alle waarschijnlijkheid niet vallen en ook de wind zal zich al bij al koest houden.

De Flèche Ardennaise is helaas niet live te volgen in de Belgische huiskamers. Wil je andere koersen bekijken? Voor die informatie kan je terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.