De Flèche Ardennaise is dé plek waar klimtalent in België ontdekt wordt
Harm Vanhoucke is de laatste Belgische winnaar - foto: Cor Vos
maandag 6 mei 2024 om 07:30

De Flèche Ardennaise is dé plek waar klimtalent in België ontdekt wordt

De Flèche Ardennaise is een van de meest bijzondere koersen van het jaar. Een bizar zware klimkoers waar we steevast de beste klimtalenten van het peloton aan het werk zien. Maar hoe is de Waalse eendagskoers nu juist ontstaan? WielerFlits neemt je mee in de historie.

In 1966 werd de Flèche Ardennaise voor het eerst georganiseerd. Willy Van Neste, een Belgische coureur, was destijds de allereerste laureaat. Van Neste heeft overigens een knap palmares met onder meer een rit in de Tour de France en het eindklassement van de Vierdaagse van Duinkerke. De tweede winnaar van de Ardense Pijl is ook een bekende naam, het is namelijk Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Valère Van Sweetvelt.

Twee mooie namen in de beginfase van de Belgische koers. Een jaar later was het echter opnieuw feest. Roger De Vlaeminck reed in dat jaar, tevens zijn eerste echt seizoen bij de profs, naar de winst in de Flèche Ardennaise. De Vlaeminck is ongetwijfeld de grootste naam op de erelijst. Om ons collectief geheugen even op te frissen: hij won onder meer vier keer Parijs-Roubaix, drie keer Milaan-San Remo, eenmaal de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.

Prachtig archiefbeeld van De Vlaeminck – foto: Cor Vos

In 2005 werd de Flèche Ardennaise pas een internationale UCI-koers. Door die reden wonnen er tot 1988 alleen maar Belgen. Een jaar later was Eddy Bouwmans de eerste Nederlander en niet-Belg die de Waalse koers op zijn naam schreef. Pas in 1997 won er een niet-Belg of niet-Nederlander. Jeremy Yates, een Nieuw-Zeelander, is de enige niet-Europeaan die ooit zegevierde in de Ardense Pijl.

De overwinning van Yates was in 2004. Vier jaar eerder zien we een zeer opvallende winnaar op de erelijst staan. Het is namelijk Thomas Voeckler, die op 20-jarige leeftijd de beste was in de Flèche Ardennaise. In de laatste twee decennia vinden we nog een aantal mooie namen terug. Zo hebben onder meer Jan Bakelants, Silvan Dillier, Stefan Küng, Loïc Vliegen en Harm Vanhoucke de koers gewonnen.

Jong klimtalent
De Flèche Ardennaise is al enkele jaren een mooie wedstrijd voor de jongere renners. Het klimtalent zakt graag af naar de ontzettend zware wedstrijd om te tonen wat ze in hun mars hebben. Het zorgt ervoor dat het een interessante koers is om in de gaten te houden. De namen die je in de top-10 zal terugvinden, zullen stuk voor stuk goede renners worden – of zijn dat al.

Laatste tien winnaars flag-be Flèche Ardennaise
2023: flag-nl Menno Huising
2022: flag-fr Roman Grégoire
2021: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ch Simon Pellaud
2018: flag-nl Cees Bol
2017: flag-be Harm Vanhoucke
2016: flag-nl Jeroen Meijers
2015: flag-be Loïc Vliegen
2014: flag-ch Stefan Küng


De Flèche Ardennaise staat aanstaande zondag 12 mei op het programma.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.