Veldrijders nog altijd in grote onzekerheid: “We weten nog steeds niks”
foto: Cor Vos
Zeger Schaeken
dinsdag 21 mei 2024 om 07:03

Veldrijders nog altijd in grote onzekerheid: “We weten nog steeds niks”

Interview Een maand geleden maakte de UCI de kalender voor de Wereldbeker veldrijden van volgend seizoen bekend. De crossers moesten veel langer dan normaal wachten op die kalender, maar zitten nu nog steeds op hun honger. De volledige veldritkalender, met de Superprestige en de X2O Trofee, is er namelijk nog steeds niet. “Het is bijna zomer en we weten nog niet eens wanneer ons seizoen begint”, klinkt het bij de veldrijders.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op 19 april stelde de UCI de Wereldbeker veldrijden voor. Normaal gezien wordt die bekendgemaakt rond het WK veldrijden (begin februari dus), maar dit jaar is het anders. Er werd al lange tijd kritiek geuit op de huidige kalender, waardoor grondige hervormingen uiteindelijk nodig waren.

Die grote hervorming kwam er ook. Volgend seizoen zal de Wereldbeker twaalf manches tellen, twee minder dan vorig seizoen. De trip naar de Verenigde Staten komt er niet meer en er zullen voor het eerst ‘dubbele weekends’ georganiseerd worden. Een aantal nieuwe zaken dus, maar hoe zit het met de rest van de kalender? Wel, die is er nog steeds niet. Na de zomervakantie staat het veldritseizoen al snel weer voor de deur, maar de crossers weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn.

Aerts: “Wanneer begint ons seizoen? Eind september? Begin oktober?”
“Wanneer begint ons seizoen? Wat met de Superprestige en X2O Trofee?” Die vraag stelde Eli Iserbyt zich bij WielerFlits na de bekendmaking van de kalender van de Wereldbeker. “Die zullen we dan vooral veel krijgen in oktober en november, vermoed ik. Zo kunnen we nog altijd een mooie kalender krijgen, en een mooi evenwicht. Althans, voor ons als renners. Voor de sponsors en ploegen blijft het sowieso een lastig verhaal”, zei de Belgisch kampioen toen.

Inmiddels zijn we nog een aantal weken later en is er nog steeds geen kalender. Toon Aerts noemt het een lastig verhaal: “Dit is ambetant. Het is bijna zomer en we weten nog niks. Ik vind het vooral moeilijk dat we nog niet weten wanneer we gaan starten. Is dat eind september? Of in oktober? Persoonlijk ga ik van het scenario uit dat we starten na het WK Gravel, dat op 6 oktober op het menu staat. Dat lijkt me het meest logische.”

Iserbyt en Aerts in beeld – foto: Cor Vos

UCI-punten
“Op die manier zouden we dat WK dan ook kunnen gebruiken als ideale voorbereiding op het seizoen.” Aerts, die onlangs nog de UCI Gravel World Series in Valkenburg won, keek ook met enige teleurstelling naar de bekendmaking van de wereldbekerkalender. “Ik vind het jammer dat de wereldbekermanches pas zo laat in het seizoen op de kalender staan (de eerste is pas eind november, red.).”

“Voor mij is dat toch een probleem. Ik heb echt UCI-punten nodig om op te schuiven aan de start. UCI-punten verdien je het makkelijkste in wereldbekermanches en die laten dus lang op zich wachten. Het zal dus even duren voordat ik kan opschuiven bij de start.”

Aerts geeft ook nog mee dat hij de volledige veldritkalender spoedig hoopt te krijgen. “Aan de andere kant weet je dat het na de start van het seizoen elke week cross zal zijn. Of dat nu op de Koppenberg is of in Ronse, dat maakt nu ook niet zo veel uit. Het gaat me vooral over de start van het seizoen. Dat is het belangrijkste.”

Vandeputte op het BK – foto: Cor Vos

Vandeputte: “Bang dat het nog later gaat beginnen”
Niels Vandeputte, een van de revelaties van het afgelopen crossseizoen, treedt Aerts bij. “Het zou leuk zijn als de kalender er is, want dan kunnen we beginnen plannen. Hoe sneller je dat kan, hoe beter. Persoonlijk hoop ik dat de start van het seizoen al in september zal zijn.”

“Het is gewoon afwachten. Ik hoop dat we een mooie kalender gaan krijgen. Ik ben een beetje bang dat de crossen nog later gaan beginnen aangezien de Wereldbekers dit seizoen later vallen. Dat die pas zo laat op het seizoen liggen, vind ik ergens wel jammer. De toppers hebben allemaal gezegd dat ze niet willen dat de kalender voor hen wordt gemaakt, maar dat is nu toch wat het geval. Aan de andere kant begrijp ik de organisatie wel, want dan komt er meer publiek. En daar geniet ik als pure crosser ook van”, sluit de renner van Alpecin-Deceuninck af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.