Eindejaarslijstjes: Wie is de beste ‘oudere’ (34 jaar of ouder) van 2016?
foto: Sirotti
vrijdag 9 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: Wie is de beste ‘oudere’ (34 jaar of ouder) van 2016?

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere werkdag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: de beste renner van 34 jaar of ouder van het seizoen.

De oudere renners binnen het peloton zijn allerminst grijze muizen. In het geval van de genomineerde namen in deze categorie, kunnen we rustig zeggen dat het de patrons van de wielersport waren het laatste decennium. Maar wat konden zijn nog op hun relatief oude dag? Met andere woorden: welke renner van 34 jaar of ouder mag zich de beste van 2016 noemen?


Fabian Cancellara (34)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Het jaar 2016 werd het afscheidsjaar van een van de meest succesvolle wielrenners van de laatste jaren. Fabian Cancellara wilde zich nog één keer opladen voor ‘zijn’ klassiekers. Spartacus begon het jaar gelijk goed met een overwinning op Mallorca, waarna ook zeges volgden in Strade Bianche – na een heerlijk duel met Zdenek Stybar – en Tirreno-Adriatico. Een poging om Milaan-San Remo nog eens te winnen, mislukte.

In de monumenten Ronde van Vlaanderen (tweede) en Parijs-Roubaix (veertigste) zat het er voor de Trek-Segefredo-renner helaas niet in. Hij trok vervolgens naar de Giro d’Italia, maar wist daar ook niet het gehoopte succes te behalen. Voor zijn thuispubliek lukte het wel, door de proloog in de Ronde van Zwitserland te winnen, waarna hij ook voor de tiende keer Zwitsers kampioen tijdrijden werd. Na zijn laatste Tour de France zette Cancellara vervolgens de kroon op zijn carrière: voor de tweede keer goud op de olympische tijdrit. Daarna beëindigde de Zwitser zijn loopbaan.


Alberto Contador (34)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Net als Cancellara, leek ook Alberto Contador bezig te zijn aan zijn laatste seizoen als prof. Niets bleek minder waar toen tijdens de Tour de France al doorsijpelde dat de Spanjaard in 2017 voor Trek-Segafredo koerst. Dat dankte hij vooral aan een sterk voorjaar, met tweede plekken in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië, alvorens hij het eindklassement in de Ronde van het Baskenland op zijn naam schreef.

Vervolgens nam Contador gas terug, om zich zo voor te bereiden op de Tour. De voortekenen in het Critérium du Dauphiné leken goed, met een ritzege en een vijfde plek in het eindklassement. El Pistolero knalde aan het begin van de Tour echter op de grond, waardoor hij een schouderblessure opliep. Dat nekte Contador, die in rit negen opgaf. Nadien won hij nog de Vuelta a Burgos en werd hij vierde en vijfde in respectievelijk de Vuelta a España en de Abu Dhabi Tour.


André Greipel (34)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Na een tijdrijder, een ronderenner en een rittenkaper, komt er nu een sprinter bij. André Greipel liet in 2016 dat hij nog lang niet versleten is. Na een redelijk goed voorjaar en de klassiekercampagne, baarde de Duitse sprinter opzien met drie gewonnen ritten in de Giro. Op de macht verwees de Duitse krachtpatser de rest van het aanwezige spurters gilde naar de andere ereplaatsen. De voorbereiding op die koers verliep niet helemaal soepel, al wist Der Gorilla wel op overtuigende wijze de Duitse titel in de wacht te slepen.

In de Tour wilde het aanvankelijk niet vlotten. In de derde rit moest hij na een fotofinish nog genoegen nemen met een tweede plek, maar dat zette Greipel recht. Tijdens misschien wel de belangrijkste sprint van het jaar, die op de Champs-Elysées, zegevierde de Duitser. Nadien wist Greipel enkel nog een ritje te winnen in de Tour of Britain. Ondanks een teleurstellend WK, was hij wel de ‘oudere’ met de meeste zeges: tien stuks! Komt hij daarmee in aanmerking voor ‘De beste oudere renner van 2016’?


Alejandro Valverde (36)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Drie grote rondes uitrijden binnen één seizoen. Slechts weinigen is dat gegeven, maar Alejandro Valverde slaagde in die missie. De 36-jarige Spanjaard zou aanvankelijk slechts alleen eendagskoers rijden. Dat ging al mis in de Ruta del Sol, maar met de eindzege aldaar bleek dat een goede keuze. Na mooie ereplaatsen in Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo, won El Imbatido met de Ronde van Castillië en León zijn tweede rittenkoers van het seizoen. In april voegde hij daar bovendien de Ardennenklassieker Waalse Pijl aan toe.

In de Giro maakte Valverde jacht op twee doelen: een ritzege en het podium halen. Beide doelstellingen werden behaald, waardoor een dolgelukkige Valverde over de streep kwam van de voorlaatste etappe in de Giro (zie foto hierboven). Met tussendoor alleen de Spaanse kampioenschappen op de weg, werd de Movistar-renner zesde in het eindklassement van de Tour. Na een derde plaats in de Clasicá San Sebastián, draaide de olympische wegwedstrijd op een teleurstelling uit. Valverde werd daar pas dertigste, terwijl hij vooraf een van de topfavorieten was. Nadien werd hij nog twaalfde in de Vuelta en zesde in de Ronde van Lombardije. Is Valverde de ‘Beste oudere renners van 2016’?


Stephen Cummings (35)

Stephen Cummings

foto: ASO

Voor het laatste plekje in deze verkiezing viel de keuze op enerzijds Joaquim Rodríguez en Stephen Cummings. Hoewel de Spanjaard misschien over het gehele jaar wel constanter presteerde, stond er op Cummings dit seizoen geen maat. De rittenkaper voerde zijn kunstje meermaals op en was in vier grote wedstrijden succesvol. Dat heeft de doorslag gegeven om de Brit in deze lijst mee te nemen.

Cummings wist in 2016 liefst vijf keer het zegegebaar maken. In drie van die gevallen gebeurde het zoals de Brit dat het liefst heeft: middels lange solo’s. Hij schoot raak in Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskeland, de Dauphiné en – net zoals een jaar eerder – de Tour. Dat is ongetwijfeld zijn grootste triomf van het seizoen geweest, al krijgt ook de prijs voor de eindzege in de Tour of Britain vast een mooie plek op de mantel.


Outsiders

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Zoals eerder beschreven, had ook Joaquim Rodríguez tussen de bovenstaande namen kunnen staan. Purito wist niet te winnen in 2016, hij werd nog wel knap zevende in het eindklassement van de Tour de France. Zijn ultieme droom om een olympische titel aan zijn palmares toe te voegen, mislukte. In Rio de Janeiro moest Rodríguez brommen met plek vijf. Hij beëindigde vervolgens carrière, maar werd door Katusha nog voor drie wedstrijden opgetrommeld. Het gevolg was dat hij toch nog een jaar doorgaat bij Bahrain Merida.

Toch zijn er meer outsiders die ook een plekje in deze categorie hadden kunnen krijgen. Wat te denken van Mathew Hayman en Enrico Gasparotto? De Australiër wist na een prachtige wedstrijd Parijs-Roubaix op zijn naam te schrijven. De Italiaan droeg zijn zege in de Amstel Gold Race dan weer op aan zijn overleden ploeggenoot Antoine Demotié. Bij de Belgen verdienen ook Philippe Gilbert en vooral Tom Boonen een nominatie. Laatstgenoemde werd tweede in Parijs-Roubaix en derde op het WK. Vanuit Nederlands oogpunt mogen we de prestaties van Pieter Weening, Maarten Tjallingii en Stef Clement niet vergeten, terwijl Samuel Dumoulin knap de Coupe de France won.


[poll id=”379″]

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
9 december 2016 08:03
Ik mis Tjallingii in de lijst!
9 december 2016 08:06
Voor mij zonder meer Valverde. Drie grote rondes gewoon bij de besten horen is er maar heel weinig gegeven.
9 december 2016 08:10
@redactie
Waarom staat Cummings in de lijst, maar Rodriguez in de poll?
9 december 2016 08:12
Valverde heeft duidelijk het meest bereikt dit jaar.
9 december 2016 08:24
redactie: aangepast

Cummings is tof, maar dan is greipel beter, alberto is een favoriet, maar valverde veel indrukwekkender.

Ik twijfel vooral tussen valverde en Cancellara. Die twee hebben de monster prestaties neergezet.
9 december 2016 08:34
Ik verleg dan maar even het kritieke punt naar wie van deze heren %ueel het meeste in de laatste jaren bereikt en stem dus graag op Cummings, een waardige in het rijtje Horner, Tiralongo, Paolini, RPlaza etc. Als ik het mag zeggen vetrouw ik het niet altijd, dat type 'ineens oud en wijs genoeg om te kunnen winnen',. Echter weerhoudt dat me niet om er van te genieten, heel mooi jaar voor hem en dus mijn stem.
9 december 2016 08:38
De hele rest zijn gewoon buitengewone coureurs die op leeftijd zijn gekomen, die kunnen beter mee in andere verkiezingen, hier zijn ze boring (beste allrounder, beste tijdrijder, dapperste renner etc)
9 december 2016 08:38
Zelfs zonder leeftijdsgrens had Valverde een dergelijke verkiezing kunnen winnen, als beste van het jaar. Dergelijke prestaties wegzetten in alle drie de grote rondes in een jaar is ongekend. Cancellara redt zijn jaar door die Olympische titel.

Greipel kon het ook alleen, nadat alle serieuze sprinters waren uitgevallen. Groot deel van zijn totale palmares bestaat sowieso veel uit b-koersen op continentaal niveau. Aantal zegt vrij weinig bij Greipel. Contador en Purito hadden matige jaren, gezien hun capaciteiten. Iemand (Cummings) die het op het hoogste niveau bijna uitsluitend moet hebben van af en toe een rit kapen buiten een abonnement op de bus, hoort hier mijns inziens al helemaal niet tussen.
9 december 2016 09:00
Met deze lijst ontbreekt het respect voor de echte oudjes.
9 december 2016 09:04
Voor mijn gevoel zijn renners als Greipel e.d. nog helemaal niet oud. Ik denk in de categorie eerder aan Zubeldia, Tossato, Rebellin, Mancebo, Horner en Tjallingii. En dan vergeet ik er nog een paar. Zeker Greipel is een relatieve laatbloeier als je rekent dat 2011 zijn echte doorbraak is.
9 december 2016 09:05
Ik vind 34 nog best jong. Bij oudjes denk ik maar aan 38+. Tossato, Rebellin, Sevilla, Mancebo, Hayman etc.
9 december 2016 09:05
ik begin een beetje lijstjesmoe te geraken :p
9 december 2016 09:15
@ Viktrodriguez, Dat is nogal een negatieve benadering van "bus" renners die gewoon zwaarder zijn of anders getalenteerd dan wat beschouwd wordt als rasklimmer. Cummings doet waar hij goed in is, af en toe een dag eruit pikken om te excelleren. (Maar won toch ook de tour of Britain) Of het allemaal zuiver is daargelaten en heb ik net als RV bij sommigen bedenkingen over maar dat weten we van geen renner totdat een ontdekking daar is. Mijn stem gaat overigens naar Valverde. En volgend jaar kan de grens gewoon op het meer logische 35 gezet worden.
9 december 2016 09:38
@ 8.6 ... De maand december duurt nog lang ;)

Valverde heeft mijn stem, maar ben het eens met enkele reacties dat dit 'gewoon' de wereldtop is die op leeftijd komt. Wellicht de volgende keer vanaf een nog iets hogere leeftijd deze poll aanvatten. In wielertermen staat vierendertig jaar geenszins voor aftakeling en een pensioenvisioen.
9 december 2016 09:39
Valverde natuurlijk. Rijdt een rete zwaar programma en finisht altijd podium of top 10 in de doorslaggevende ritten. Z'n enige slechte dagen waren denk ik in Luik, die Giro rit die Chaves won en de Gesink etappe in Spanje. Tot aan die rit stond hij nog op t podium maar scheurde toen uiteindelijk gigantisch uit z'n naad.

Deze namen roepen bij mij ook wel een idee voor een ander eindejaarslijstje op: De meest gejuicde renner van 2016. Daar zou ik Cancellara wel bovenaan zetten, samen met Firsanov en Foliforov.
9 december 2016 10:00
De totaal willekeurige 34-grens is natuurlijk volledig verdedigbaar als je koste wat kost Cancellara (en Contador) in de lijst wil opnemen.
9 december 2016 10:23
Cancellara pakte de grootste prijs van de heren hierboven, maar als je kijkt naar de prestaties over het hele seizoen steekt Valverde er natuurlijk met kop en schouders bovenuit.

Ik ben het op zich met een aantal mensen hierboven eens dat een leeftijdsgrens misschien nog iets hoger had mogen liggen. Echter moet je die grens al op 37+ leggen om van Valverde af te komen. Met deze keuze voor 34+ heeft hij tenminste nog een beetje concurrentie.
9 december 2016 10:30
Ook leuk > Grootste revelatie alwaar ik Brambilla zal stemmen,
9 december 2016 10:59
Voor mij is er maar één winnaar: Matthew Hayman. Van Valverde wisten we toch dat hij hetgene wat hij presteert kon. En ik vond zijn seizoen niet zo indrukwekkend, in Rio is hij ronduit gefaald. Het gaat duidelijk langzaam bergaf met Valverde, al hoop ik dat hij wel nog eens Luik en/of Lombardije kan winnen, gewoon omdat hij de meest veelzijdige renner van de afgelopen 10 jaar is. Nu neemt Sagan die scepter over.

De prestatie van Hayman vind ik veel verrassender en daarom mag hij van mij deze poll winnen.
9 december 2016 11:23
Bram Tankink.
9 december 2016 11:29
@RV: Ik zou dan toch voor Jungels gaan.
9 december 2016 11:49
Ik ben toch ook voor Matthew Hayman, dit vond ik toch de mooiste overwinning van dit jaar. Maar als je kijkt naar de prestaties over het gehele jaar dan is dat zoals elk jaar Valverde.
9 december 2016 12:12
Mevrouw Armstrong vedient deze titel wel lijkt me.
9 december 2016 15:25
@8.6 Dat herken ik wel, ja. Want krijgen we morgen? De beste 27-jarige? De slechtste wheely? De mooiste fiets? De rondste miss? De zwaarste etappe? Roept u maar, we verzinnen ze waar u bij staat!
9 december 2016 15:46
Prima toch in de wintertijd ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.