EK baanwielrennen in Minsk afgelast, UEC zoekt alternatief
In 2019 waren de Europese Spelen in Minsk - foto: Cor Vos
donderdag 27 mei 2021 om 13:36

EK baanwielrennen in Minsk afgelast, UEC zoekt alternatief

Het Europees kampioenschap baanwielrennen in Minsk gaat van 23-27 juni niet door. Dat is besloten op een vergadering van de Europese wielerunie. UEC-president Enrico Della Casa laat weten dat gezocht wordt naar een alternatieve locatie voor de organisatie van het EK baanwielrennen.

De internationale situatie met betrekking tot Wit-Rusland noopt de UEC tot afgelasting van het aanstaande EK in Minsk. Europese landen, waaronder Nederland, willen dat er sancties worden ingevoerd tegen Wit-Rusland na de veelbesproken arrestatie van journalist en blogger Roman Protasevitsj, die na een valse bommelding moest uitwijken naar Minsk en daar werd opgepakt op last van de Wit-Russische autoriteiten. Ook wordt vliegmaatschappijen geadviseerd niet over Wit-Russisch grondgebied te vliegen.

Eerder lieten de wielerbonden van Duitsland, Nederland en eerder vandaag ook België weten dat ze vanwege de onrust niet naar Wit-Rusland afreizen. “We zijn al op zoek naar een oplossing, om ervoor te zorgen dat de renners van de vijftig aangesloten bonden in actie kunnen komen op een EK”, vertelt UEC-president Enrico Della Casa.

Internationaal debat
“We hebben de situatie besproken met de Wit-Russische wielerbond, en dat is inmiddels een internationaal debat geworden”, aldus Della Casa. “Tijdens de managementvergadering hebben we besloten om het EK in Minsk te cancelen. Ik wil de Belarus Cycling Federation en haar voorzitter Natallia Tsylinskaya bedanken. Zij heeft bijgedragen aan de voorbereidingen op het EK en de initiatieven om de wielersport in Wit-Rusland te ontwikkelen.”

Naast de beslissing om het EK af te blazen, zijn er nog andere besluiten genomen. Zo is er een European Cup veldrijden aangekondigd voor de jeugdcategorieën, die komende winter al ingaat. Ook komt er een EK BMX voor de jeugd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.