Floris Gerts wint namens ijzersterk BMC de Volta Limburg Classic
foto: Marcel Koch
zaterdag 2 april 2016 om 17:06

Floris Gerts wint namens ijzersterk BMC de Volta Limburg Classic

Floris Gerts heeft de Volta Limburg Classic gewonnen. De 23-jarige Limburger rondde goed ploegwerk van BMC succesvol af. Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) finishte in de straten van Eijsden als tweede. Philippe Gilbert maakte het feestje voor BMC compleet door derde te worden.

Minuut stilte voor Demoitie en Myngheer
Na een minuut stilte voor de deze week overleden jonge Belgische renners Antoine Demoitie en Daan Myngheer ontstond voor de Bemelerberg een kopgroep van acht man. Daarbij vijf Nederlanders: Koos Jeroen Kers (Baby-Dump), Gert-Jan Bosman (Jo Piels), Bram Nolten (Parkhotel Valkenburg), Jasper Hamelink (Metex-TKH) en Mitchell Cornelisse (Rabobank Development). De Bulgaar Nikolay Mihaylov (CCC Sprandi Polkowice), de Belg Thomas Wertz (Wallonie-Bruxelles) en de Pool Marcin Bialoblocki (ONE) maakten de groep compleet.

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

In het Limburgse heuvellandschap namen de acht een voorsprong van een kleine zes minuten, maar onder aanvoering van BMC werd snel werk gemaakt van de achtervolging. Met nog 62 kilometer te gaan werden de koplopers gegrepen.

Rebellin en Gilbert openen finale
Voor Davide Rebellin (CCC Sprandi Polkowice) was dit het sein om de finale te openen. Philippe Gilbert reageerde direct, maar de kopman van BMC haakte zijn wagonnetje niet aan toen er een nieuwe kopgroep ontstond. Daarin zaten wel zijn ploeggenoten Dylan Teuns en Loïc Vliegen, samen met Rebellin, Nicola Boem (Bardiani-CSF), Lilian Calmejane (Direct Energie) en Roompot-renner Maurits Lammertink.

Ook deze groep werd ingerekend, maar BMC liet zich daardoor niet uit het veld slaan. Deze keer openden Floris Gerts en Rick Zabel de aanval. Zij legden de basis voor een tien man sterke kopgroep, met daarbij ook Gilbert, Vliegen en Teuns. LottoNL-Jumbo deed er alles aan om het peloton terug te brengen en Dylan Groenewegen een kans te geven in een massasprint, maar zij waren tegen het machtsvertoon van BMC niet opgewassen.

Gerts maakt sterk ploegenspel af
Waar de meeste ogen gericht waren op Gilbert, gaf de Belg aan Gerts het seintje om zijn kans te wagen. De Nederlander verdedigde op sterke wijze een kleine voorsprong en bleef op de kasseien van de Diepstraat in Eijsden de balende Colbrelli voor. Er eindigden maar liefst vijf BMC-renners bij de beste tien. Huub Duijn van Roompot Oranje Peloton werd zesde.

foto: Marcel Koch

Gerts geflankeerd door Colbrelli en Gilbert – foto: Marcel Koch

RIDE Magazine
78 Reacties
Sorteer op:
2 april 2016 19:42
TheArt, ja ik kan er ook zo wel 10 noemen die meer koersen winnen dan de aankopen van vorig jaar.
Er is echter ook nog zoiets als beschikbaarheid en haalbaarheid. Mensen vergeten nogal snel dat wielrennen geen transfermarkt heeft zoals in het voetbal en dat het budget van TLJ gewoon laag is. Het zijn geen Rabo tijden meer, het binnen halen van een renner ala Freire is verleden tijd. TLJ moet het voornamelijk doen met jonge Nederlandse renners, aangevuld met een enkele slimme aankoop.
Voor deze wedstrijd komt er dan nog eens bij dat de echte klimmers in Baskenland starten en de punchers + goede knechten natuurlijk morgen in de Ronde starten. Een derde heuvelkoers is dan gewoon te veel. Een echte sprintkoers had TLJ misschien wel aangekund, voor deze combinatie hebben ze gewoon de mensen niet in huis.
Dat is een kwestie van keuze maken en dan kan ik het goed begrijpen dat het management kiest voor Baskenland en de Ronde.
2 april 2016 19:44
@TheArt: Lammertink was juist een sterke aankoop. Net 22, Nederlands en Europees Kampioen tijdrijden, ook prima in wedstrijden als LBL voor beloften. Die had als ze hem niet aantrokken vast bij je 'twee handen vol aanwinsten die ze beter hadden kunnen doen' gestaan. Komt er nog niet uit, maar een net 22 jarig broekie op zijn eerste 3 maanden bij de profs beoordelen is natuurlijk belachelijk.
2 april 2016 19:48
Het heeft weinig zin om jonge renners na 3 maanden af te schrijven. Het heeft ook weinig zin om te voorspellen dat ze het na die eerste 3 maanden al dan niet beter gaan doen. De koers van vandaag kun je echter gewoon als koers van vandaag beoordelen in haar context, al is dat natuurlijk wat lastiger als je die koers niet gezien hebt.
2 april 2016 19:53
@xistnc: ik beoordeel deze koers dan ook niet. Lammertink zal vandaag best slecht zijn geweest en ik zal toegeven dat ik ook op meer had gehoopt in de eerste drie maanden. Maar dat is hopen, geen verwachten en nog minder eisen bij een jong talent.
2 april 2016 20:12
Quote:
Il Cavaliere - 2 april 2016 om 18:45
Ik ben zeer verbaasd over de reacties op de prestaties van LottoJumbo. De verwachtingen van sommige zijn echt véél te hoog. Ze komen hier met een sprintersteam aan in een semi ardennenklassieker. Waarom starten ze hier niet met Lindeman, Martens, Battaglin etc. die veel meer kans maken op de winst?


Omdat die gaan starten in Baskenland.

Het had best nog goed kunnen uitpakken als Leezer niet ziek was geworden en Jos van Emden die op een ongelukkig moment in de finale van fiets moest wisselen. Ze stranden op een tiental seconden dus met Hofland die beter lijkt te worden had het gekund. Maar als je met sprinters hier naar toe gaat dan moet je ook voor hun rijden en dan heb je het risico dat het verkeerd uitpakt. Helaas was er geen echte renner bij die het BMC wat lastiger kon maken. De uitslag is wat tegenvallend, maar ze hebben er wel voor gestreden en BMC was echt ijzersterk.
2 april 2016 20:12
Wel leuk voor Gerts! Prima zege en ik hoop in secties nog meer van hem te horen. Goede keuze om voor BMC te kiezen.

Wat betref lotto jumbo. Gewoon treedje lager gaan in de rangorde. Heb ik hier al vaker gezegd.
In deze koers hadden ze niet moeten starten, is geen sprint koers. Vroeger wel nu niet meer. Route boek is denk ik niet bestudeerd.
2 april 2016 20:20
@Hakkie 2 Dus zoals ik het verwoordde. Oomen ging dáár naar toe waar Arthur van Dongen (voormalig Rabobank Dev.team nota bene en vertrouwensman ) hem nog kon begeleiden. De ploeg die AvD binnen zou halen zou ook Oomen kunnen contracteren.Dan haal je toch AvD binnen, ook al omdat deze man een enorme ervaring met jonge renners heeft opgedaan, weet waar de echte talenten zitten en die ook echt wel wilde. Zou (m.i.) ook echt iets toevoegen aan TLJ. Maar nee hoor, AvD binnenhalen om ook Oomen binnen te halen, dat kon niet. Groot talent voor een (bijna) puur Nederlandse ploeg laten lopen. Fail! Niet voor de eerste keer.
2 april 2016 20:28
Quote:
weet waar de echte talenten zitten

Niet onwaar, maar wel wat ironisch onder dit nieuwsbericht.
2 april 2016 20:49
Gerts is echt een groot talent. Dat zag je vorig jaar tijdens zijn stage bij BMC al.Ik was al aan het balen toen ik hem veel kopwerk zag doen. Mooi dat hij hem toch pakt dan!

Benieuwd waar het plafond van deze jongen ligt. Ik zie hem wel eens soort Nederlandse van Avermaet worden. Uiteraard wil ik nog niet te vroeg conclusies trekken en geef ik hem nog alle tijd.

Voor wat betreft TLJ ben ik het wel eens met Rahimns. Ze komen met een sprintersploeg en dat pakt bijna nog goed uit met een man minder. Ik verwachtte er eerlijk gezegd nog minder van. Wellicht is dit het probleem voor velen, het verwachtingspatroon. Ik hoop natuurlijk ook op meer, maar blijf wel realistisch.

Bovendien een hoop gelul over talenten hier. Ze liggen echt niet voor het oprapen en ze moeten dan ook nog willen. Met de huidige status van van de ploeg wordt het er niet makkelijker op om toptalenten te halen. Die status wordt toch voornamelijk bepaald door resultaten. Of het management hier mede debet aan is kan ik moeilijk inschatten als buitenstaander. Ik betwijfel echter of een ander management veel verschil zou maken. Budget is zeer waarschijnlijk belangrijker. Money makes the world go round.
2 april 2016 20:55
Er zijn wieler volgers die blijkbaar vinden dat TLJ elke wedstrijd moet winnen waaraan ze starten. Dat er dan een Nederlander wint die niet bij deze ploeg hoort, maakt ze niet uit want hij rijdt niet voor TLJ.

Mooie koers geweest, winnaar komt uit het sterkste blok (in deze wedstrijd)
2 april 2016 21:13
Die met die gele shirts, was dat TLJ of een groep toeristen met een Jumbo gele trui van de Tour van vorig jaar? I
2 april 2016 21:28
@AKG deze jonge renners hadden bij Rabo devo al heel goede papieren, kennelijk koos LJ voor ronde renners en andere namen. En kozen deze jongens en iemand als Dumoulin voor een ploeg waar ze meer kans maakten. Ik hoef geen renners van LJ te noemen, aangezien de resultaten genoeg zeggen. Sommige renners in deze ploeg kunnen gewoon niet beter, en dat lijkt me voor mannen als Groenewegen en Vanmarcke heel frustrerend. Want zonder een goede ploeg om je heen ben je kansloos als je de beslissende slag mist.

Desondanks hoop ik dat Vanmarcke morgen de Ronde wint, want ik blijf supporter van deze Nederlandse ploeg. En ook al zijn ze financieel niet om staat om met de grote ploegen mee te doen, in het verleden hebben ze een aantal goede renners laten lopen, die nu hun kwaliteit laten zien. Dat vind ik een gemiste kans van de ploegleiding...
2 april 2016 21:38
Gerts moest weg bij de Rabobank opleidingsploeg, over welke goede papieren spreek je in dat geval? Hij is vervolgens via de opleidingsploeg van BMC prof geworden. Zabel tekende bij BMC toen Blanco nog geen sponsor had voor de jaren erna. Zelfs als je wil doen dat je nog steeds kunt spreken van 'laten lopen' als het over renners van de Rabobank opleidingsploeg gaat, zijn dit matige voorbeelden om te gebruiken.
2 april 2016 21:43
@ vlek Exact.
2 april 2016 21:51
En dan nog, neemt niet weg dat LJ matig presteert met een matige 2e lijn. En jongens die hier opgeleid zijn ergens anders presteren. Of ik de feiten niet exact heb, als je van Rabo naar BMC gaat zit er structureel dus niet goed in de organisatie. De lijntjes van LJ naar Rabo zijn altijd kort geweest, wat me opvalt is dat Nederlandse talenten automatisch niet meer kiezen voor de enige Nederlandse WT ploeg. Je vraagt je af waarom? Gezien de resultaten van de afgelopen jaren misschien wel begrijpelijk en wellicht dat het dubieuze verleden van Rabo daar ook een dikke rol mee speelt?
Het is gewoon matig, een tendens die over de gehele lijn van de vaderlandse topsport zichtbaar is, op een paar uitzonderingen na.
2 april 2016 22:00
TLJ had vandaag een te smalle selectie. Leezer was ziek. Lammertink en Vermeulen heb je niets aan en Dylan Groenewegen had het als sprinter ook lastig in de heuvels. Hofland gokt op een sprint en dan hou je nog maar 3 man over om iets recht te zetten. Dit was gewoon te weinig. Als van Emden niet lek had gereden had het zomaar nog goed af kunnen lopen.
2 april 2016 22:08
Nederland levert ongeveer 0,2% van de wereldbevolking. Ja, wat gaat het toch slecht over de gehele linie van de vaderlandse topsport...

Wen er maar vast aan. Hoe meer faciliteiten er in andere landen bij gaan komen, hoe slechter het zal gaan. We mogen van geluk spreken dat we een voorsprong hebben opgebouwd.
2 april 2016 22:08
Als je van Rabo naar BMC gaat, dan zit er structureel iets niet goed in de organisatie?
2 april 2016 22:19
TLJ zal nooit wat worden met deze ploegleiders....Boven, Verhoeven...knechten die bijna nooit iets wonnen. Komt bij dat ze geen geld hebben voor fatsoenlijke renners...Die Vermeulen is echt waardeloos, net zoals Hofland. Castelijns rijdt tenminste nog op kop en Groenewegen wint de spurt van het peloton na kopwerk in dienst van. Ben trouwens een fan van TLJ...
2 april 2016 22:32
Vermeltfoort won de sprint van het peloton, voor Hofland.
2 april 2016 22:33
@maurizio heb je überhaupt wel gekeken vandaag?
2 april 2016 22:42
@vlek op development niveau zeker

Er zitten nu ook alweer 2 Nederlandse talenten bij BMC.

@luckykloek vandaar dat het ioc zulke hoge eisen stelt om bijvoorbeeld naar de olympische spelen te mogen.

Wat ik probeer te zeggen, hier in Nederland hebben beleidsbepalers volgens mij een verkeerd beeld van het topsport.
Simpel voorbeeld: artsen die toentertijd bij de knwu zaten en ook Rabobank renners begeleidden zitten er nog steeds. Nadat Rabobank van zijn voetstuk afgevallen is er ook een hoop helderheid ontstaan over hoe hypocriet alles is gegaan. De één word geslachtofferd en de anderen mogen gewoon blijven... Ik heb wel een idee waarom zoveel talenten hun heil in het buitenland zoeken. Alleen begeef ik me nu op een hellend vlak, en gaat dit al lang niet meer over de winst van Gerts.
2 april 2016 22:49
Ik denk dat dat voor de ontwikkeling van de Nederlandse talenten helemaal niet verkeerd is. Structureel misschien wel een betere situatie, dan iedereen via hetzelfde gebaande pad duwen.
2 april 2016 22:53
Leuk voor Gerts. BMC verwachte winnaar en Colbrelli misschien wel de sterkste.

Verder weer veel dom geschreeuw, maar goed dat hoort erbij.
2 april 2016 23:05
De bezem moet er door bij TLJ. Geen winnaars, geen topsportmentaliteit! Hou mijn hart vast voor morgen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.