Froome over nachtelijke dopingcontroles: “Laten we het invoeren”
foto: Sirotti (archief)
donderdag 12 maart 2015 om 13:25

Froome over nachtelijke dopingcontroles: “Laten we het invoeren”

Chris Froome heeft zich op Twitter voorstander getoond om ook ’s nachts dopingcontroles uit te voeren: “Renners mogen wat mij betreft 24 uur per dag getest worden”, aldus de ex-Tourwinnaar die vanwege een ziekte niet meedoet aan de Tirreno. Froome reageert met deze tweet op de aanbeveling van de hervormingscommissie (CIRC) in het rapport over de dopingcultuur in de wielersport.

Volgens de hervormingscommissie nemen sommige renners ’s nachts microdoses Epo, omdat die de volgende ochtend nauwelijks nog op te sporen zijn. Froome is één van de renners die persoonlijk sprak met deze commissie en laat nu dus weten voorstander te zijn van nachtelijke dopingcontroles: “Voor de renners is het wat ongemakkelijk wellicht, maar als het helpt om de sport waar ik zo ontzettend veel van hou schoon krijgen, dan zeg ik: laten we het invoeren, Brian Cookson.”

Stem nu ook op onze poll: “Nachtelijke dopingcontroles moeten worden ingevoerd.”

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
12 maart 2015 17:36
EPO is zooo 2014.....natuurlijk zijn de goed bemiddelde ploegen allang overgestapt op actueel niet op te sporen substanties. En dan maakt het dus niet uit wanneer je je pilletje inneemt. Degenen die nu nog gepakt worden op EPO lijken niet aan de top van de hiërarchie te staan binnen het profpeloton.
12 maart 2015 17:43
@ fleche:
ik las van de week een zeer interessant wetenschappelijk stuk (iemand plaatste hier op wf een link) waarin gesteld werd dat EPO tegenwoordig in miniscule dosis gebruikt wordt als maskeringsmiddel voor bloeddoping.
12 maart 2015 17:49
@achtpuntzes
Google maar eens op "peptide" en "doping" daar komt geen bloeddoping aan te pas en er valt heel veel winst bij te halen. Alhoewel hetgeen jij benoemt ongetwijfeld ook een rol speelt.
12 maart 2015 17:54
Dat gaat echt veel te ver, renners hebben ook nog recht op privacy en een privéleven... Ik vind dat whereabouts-systeem al erg ver gaan. Stel je zelf maar eens voor dat je altijd moet invullen waar je bent.

Daarnaast denk ik meteen aan een situatie waarin Froome eerste staat in de Vuelta, Giro of Tour voor een thuisrijder. Dan gaat hij het echt niet leuk vinden als ze hem midden in de nacht wakker maken.
12 maart 2015 17:55
@ fleche:
niets nieuws. o.a. dat 'paardenmedicijn' van jaren geleden (TB500?) maar ook die troep is een probleem.
edit; inderdaad TB500 die Vansevenant toen importeerde in 2011.
12 maart 2015 19:24
Froompey is wel heel erg zeker dat hij nooit gepakt zal worden. Goeie vriendjes met Cookson himself? :)
12 maart 2015 20:30
Laten we het vrijgeven om doping te gebruiken want de strijd ertegen is net als tegen georganiseerde misdaad. NIet te winnen
12 maart 2015 20:36
Levensgevaarlijk.
12 maart 2015 20:42
@ GROCERY:
degene die de meeste doping pakt wint, maar degene die te veel doping pakt sterft.

zoiets dus als vlek.
12 maart 2015 21:20
Doping vrijstellen is niet de oplossing maar wel het stellen van grenswaarden in het paspoort opdat renners zich marginaal op conditie kunnen brengen en genoeg/normale hertstelmiddelen tot zich kunnen nemen om het gezond te houden. Dit door allerlei paranoia en zwaar overdreven regelgeving buiten de ploeg in de privesfeer richting gestoorde voodoodoktertjes trappen is evenzeer gevaarlijk als volledig vrijgave.
12 maart 2015 21:23
En anders dan de strijd tegen de georganiseerde misdaad is deze wel redelijk controleerbaar. Anonieme monsters richting algeheel lab > gemeten aan paspoort > buiten de lijnen/biologisch onverklaarbare afwijkingen > buitenspel tot er weer normale waarden zijn gemeten. Enige wat op de loer ligt is corruptie maar nu hebben we Cookson!
12 maart 2015 21:26
@fleche
Dat de top niet op EPO wordt betrapt wil niks zeggen. Laten we het erbij houden dat EPO nog steeds een functie heeft.

@8.6
TB500 valt in dezelfde categorie als peptide, in de zin dat ze ook opgebouwd zijn uit aminozuren. TB500 is een mix van een 40-tal aminozuren die helpen bij het vormen van nieuw weefsel, waaronder dat van bloedvaten. En een renner kan natuurlijk niet genoeg bloedvaten hebben, met name in de spieren, waar het herstel en zuurstoftoevoer enorm kan verbeteren. Probleem is wel dat dit ook tumorvorming stimuleert; eng spul dus.
12 maart 2015 21:29
@ RV::
ja dag. het stellen van grenswaarden. jantje en pietje nemen allebei doping, en pietje zit net over de grenswaarde en jantje niet.jantje heeft mazzel en zijn naam wordt bij de groten geschreven en pietje wordt2 jaar geschorst. de beste ploegarts wint? ik zie niet veel verschil met de huidige situatie.
12 maart 2015 21:42
Niks 2 jaar schorsen > Net zolang buitenspel tot de waarden weer koerstoelatend/binnen de marge zijn. In mijn plan gaat ook elke euro naar het paspoort en het omvattende controleorgaan en geen enkele naar verledenspitterij. Enkel harde overtredingen van het niveau EPO etc = 2 jaar. Ik pleit ook voor enorme gradaties in de sanctionering want die slaat met 2 jaar voor elk vergrijp helemaal nergens op. En ja, ploegartsen mogen ervoor zorgen dat men netjes binnen de (nauwkeurig op marginale preperatie afgestelde) waarde blijft. Zo houd je de cowboyerij echt beter binnen de perken dan met zero-tolerance.
12 maart 2015 21:48
Zucht... dit is de zoveelste keer dat Froome zo'n uitspraak doet nadat fans zich erover uitlaten... het is zó duidelijk dat al die uitspraken alleen maar PR zijn. Misselijkmakend.
12 maart 2015 21:54
@LaFlorecita
Helemaal mee eens. Het is gewoon de typische 'kijk mij eens tegen doping zijn en de ideale schoonzoon spelende' tactiek.
12 maart 2015 21:57
Volgens mij kan die arme Froome er even weinig aan doen als het kostschoolknaapjesensemble van AG2R > Een moetje van de ploeg.
13 maart 2015 12:57
Dumoulin heeft zich ondertussen ook uitgesproken over deze kwestie.

http://www.cyclingquotes.com/news/dumoulin_supports_night-time_doping_controls/

Om te reageren moet je ingelogd zijn.