Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 17
woensdag 22 mei 2013 om 08:00

Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 17

Na de overgansetappe van dinsdag, volgt er woensdag weer een etappe die perspectieven biedt aan de sprinters. Dit is de voorlaatste kans voor de spurters op een etappezege, aangezien het peloton de komende drie dagen in de bergen bivakkeert. Cavendish heeft deze Ronde van Italië al bewezen de te kloppen man te zijn. Wie legt hem het vuur aan de schenen? WielerFlits blikt alvast vooruit.

Parcours
Woensdag staat er opnieuw een lange etappe op het programma. Over een afstand van 214 kilometer trekt het peloton van Caravaggio naar Vicenza. In de finishplaats van vandaag is Emanuele Sella (Androni Giacattoli-Venezuela) geboren. De kans dat de kleine klimmer vandaag kan zegevieren, is niet bijzonder groot. Het enige obstakel onderweg is de beklimming van de Crosara (vierde categorie, max 12%). op zeventien kilometer van de aankomst. Op papier lijkt het aan de sprinters, of is er nog een waaghals die een massasprint voorkomt?

Giro 17 2013

foto: La Gazzetta dello Sport

Favorieten
De sprinters zullen hoogstwaarschijnlijk de dienst uit maken en daarom moet er rekening worden gehouden met Mark Cavendish. De Manx Express won deze Giro al vier etappes en zou daar maar wat graag een vijfde aan vastplakken. De Brit was dinsdag jarig en zou zichzelf daarmee een verlaat verjaardagscadeautje kunnen geven.

Mark Cavendish

foto: Sirotti

Toch zullen ook de Italiaanse sprinters zo langzamer hand snakken naar een zege. Giacomo Nizzolo kwam de laatste paar sprintetappes dicht in de buurt van Cavendish, dus wellicht liggen er kansen voor de RadioShack-Leopard-renner. Een andere Italiaanse sprinter die al een paar keer zijn neus aan het venster stak, is Elia Viviani. De 24-jarige Cannondale-renner wacht nog op zijn eerste zege in een grote ronde, wellicht komt daar woensdag een einde aan. Hij werd al wel twee keer tweede deze Giro.

Elia Viviani

foto: Marcel Koch

Een andere sprinter die zich deze ronde ook al een aantal keer liet zien, is Argos-Shimano-renner Luka Mezgec. De 24-jarige Sloveen mag sinds het uitstappen van sprintkopman John Degenkolb voor eigen kans gaan en doet dat naar behoren. In de etappes twaalf en dertien werd hij derde in de daguitslag. Daarnaast is ook Manuele Belletti een man om in de gaten te houden. De Italiaan van AG2R La Mondiale is geen topsprinter, maar kan met een uitschieter mogelijk wel verrassen. Matthew Goss finishte dinsdag niet en zal de Giro verlaten. Mogelijk kan zijn ploeggenoot Brett Lancaster verrassen. De Australiër noteerde toch al drie keer een uitslag bij de eerste tien.

Manuel Belletti

foto: Sirotti

Andere spurters die nog op zoek zijn naar glorie zijn Sacha Modolo en Roberto Ferrari. De twee Italianen eindigden in de Giro van 2012 steeds kort – Ferrari won zelfs – maar in deze editie laten de prestaties nog het een en ander te wensen over. Dat geldt ook voor Fabio Felline. De 23-jarige renner van Androni Giacattoli-Venezuela werd op de lastige aankomst van Serra San Bruno tweede achter Battaglin, maar verder is hij nog vrij onzichtbaar deze ronde. Voor Francisco Ventoso valt het zelfde te zeggen; de sprinter van Movistar mengde zich alleen in de allereerste massasprint van deze Giro, tijdens de door Cavendish gewonnen openingsetappe.

Ferrari

foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Giacomo Nizzolo, Elia Viviani
** Luka Mezgec, Manuele Belletti, Brett Lancaster
* Sacha Modolo, Francisco Ventoso, Fabio Felline, Roberto Ferrari

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.