Giro 2014: Voorbeschouwing etappe 21
zondag 1 juni 2014 om 07:45

Giro 2014: Voorbeschouwing etappe 21

Giro 2014: Voorbeschouwing etappe 21

foto: Sirotti

Op zondag wordt de Giro d’Italia afgesloten met een vlakke rit in het noordoosten van Italië. In Triëst ligt na drie weken de eindstreep van de eerste grote ronde van het seizoen. Wat mogen we verwachten van de slotrit? WielerFlits blikt voor een laatste maal deze Giro vooruit.

Parcours
De start van deze 169 kilometer lange slotrit is in Gemona del Friuli in de provincie Udine. Van daaruit gaat het in zuidelijke richting naar het aan de Adriatische kust gelegen Triëst. Onderweg zijn in de buurt van Udine met de beklimming van de Passo di Monte Croce (vierde categorie) de laatste punten voor de bergtrui te verdienen.

Giro 2014: Voorbeschouwing etappe 21

Na een rustige aanloop volgt in Triëst acht keer een lokale ronde van 7,3 kilometer. Het snelle stadscircuit kent onderweg een korte klim die niet meetelt voor het bergklassement. Deze ongeveer negenhonderd meter lange hindernis bij de Via San Marco kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5 á 6 procent, met een maximum van 7 procent. Bij de laatste passage ligt de top op 2,9 kilometer van de finish. Voor een aanvaller lijkt dit een ideaal moment om nog een laatste aanval te plaatsen. De aankomst is aan een brede boulevard aan het water met de naam Riva III Novembre.

slotkilometer etappe 21 Giro 2014

Favorieten
Het uitgedunde peloton beschikt nog over de nodige sprinters die in Triëst willen scoren. Doordat het aantal sprintetappes door een klein aantal renners gewonnen is, zijn er nog aardig wat sprinters zonder dagsucces. Omdat de strijd om de rode puntentrui nog niet definitief beslist is, zijn de ploegen met sprinters erbij gebaat om het opnieuw in een massasprint te laten eindigen.

Nacer Bouhanni

Nacer Bouhanni was de voorbije Giro de succesvolste sprinter. Na de opgave van Marcel Kittel nam de Fransman van FDJ.fr de rol van sprintkoning moeiteloos over. Met overwinningen in Bari, Fologno en Salsomaggiore Terme behaalde hij drie keer dagsucces. Met een nieuwe zege in Triëst kan hij de puntjes op de i zetten en zich verzekeren van de winst in het puntenklassement.

Giacomo Nizzolo

Na Bouhanni volgen er een groep spurters die deze Giro genoegen moesten nemen met ereplaatsen. Elia Viviani (Cannondale) kon – mede door griep – de voorbije Giro de belofte van de volgende Italiaanse topspurter niet inlossen. Zijn landgenoot Giacomo Nizzolo heeft bij Trek Factory Cycling onder meer Danilo Hondo en Boy dan Poppel die in zijn dienst rijden, maar meer dan tot drie maal toe een tweede plaats leverde dat niet op. Voor Roberto Ferrari van Lampre-Merida was deze Giro een vierde plaats het hoogst haalbare.

Ben Swift

Team Sky heeft de beschikking over Ben Swift. De 26-jarige Brit verraste met een 25e plaats in de koninginnenrit, maar in de massasprints is een tweede plaats in Dublin zijn belangrijkste wapenfeit. Bij Giant-Shimano rekent men na het wegvallen van Marcel Kittel op Luka Mezgec, maar de Sloveen leert deze Giro dat drie zeges in Catalonië geen garanties bieden voor een grote ronde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nacer Bouhanni
*** Giacomo Nizzolo, Ben Swift
** Elia Viviani, Roberto Ferrari, Luka Mezgec
* Tyler Farrar, Borut Bozic, Sonny Colbrelli, Simone Ponzi

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.