Giro 2015: Landa maakt ploegenspel Astana af, Kruijswijk vijfde
foto: ANSA / DAL ZENNARO - ZENNARO - PERI
zondag 24 mei 2015 om 16:55

Giro 2015: Landa maakt ploegenspel Astana af, Kruijswijk vijfde

Mikel Landa heeft de vijftiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Spanjaard van Astana was de beste bovenop de Madonna di Campiglio. Achter Landa werd Yuri Trofimov tweede. Alberto Contador troefde Fabio Aru af om plek drie en verstevigt daardoor zijn leiderstrui. Steven Kruijswijk werd knap vijfde.

Hoog tempo in het eerste uur
Het eerste uur ging in een razend tempo. Een kopgroep geraakte niet weg, ondanks heel veel pogingen. Pas op de eerste col van de dag, La Fricca, kregen renners wat ruimte. Giovanni Visconti en Ilnur Zakarin sloten de handen ineen, en zij kregen even later aansluiting van Visconti’s ploegmaat en bergtrui-drager Beñat Intxausti. Op de top van La Fricca verstevigde de Spanjaard zijn leiding in het nevenklassement. In het tussenstuk sloten zeven renners aan: Sergio Paulinho, Hubert Dupont, Matteo Montaguti, Diego Rosa, Kanstantin Siutsou, Francesco Gavazzi en Brent Bookwalter. Hierdoor bestond de vlucht van de dag uit tien man. De voorsprong hing tussen de drie en vier minuten.

Vier koplopers, Van den Broeck loopt achterstand op
Op zestig kilometer van de meet gingen Visconti, Siutsou, Bookwalter en Dupont ervandoor. De rest hield de benen stil en liet zich terugzakken. Gavazzi echter niet, hij bleef lange tijd tussen beide groepen inzwemmen. Op de Passo Daone moest Richie Porte direct lossen, terwijl Astana en Tinkoff-Saxo tempo maakten in het peloton. Niet alleen Porte, maar ook Rigoberto Uran kraakte op de Daone. Astana zette zich vol op kop en langzaamaan werd de favorietengroep kleiner; Steven Kruijswijk bleef attent. Zij waren op de top van de Daone op anderhalve minuut van de leiders, waar Bookwalter weggevallen was. In de lastige afdaling brak de groep der favorieten in tweeën, onder meer Jurgen Van den Broeck liep achterstand op door een val. Deze achterstand liep naarmate de slotklim naderde alleen maar op.

Astana-trein maakt vaart
Astana had nog vier man voor Fabio Aru en gingen tempo maken in aanloop maken naar de voet van de Madonna di Campiglio. Vlak daarvoor was er nog een tussensprint, waar de laatste vluchter (Dupont) drie seconden pakte. In het groepje was Contador, overigens zonder ploegmaats, het best bij de pinken, waardoor hij twee tellen bonificatie mocht bijschrijven. Op 13 kilometer was het einde verhaal voor Dupont en was het bal der favorieten geopend.

Door het hoge tempo van de Astana-trein werd de omvang van het groepje steeds kleiner. Op 3 kilometer was het Landa die de kop overnam en versnelde. Contador volgde makkelijk en zag Aru harken, waarna de roze trui-drager het tempo opvoerde. Achter Contador en Landa keerden Aru en Trofimov terug. Kruijswijk loste de rol bij de versnelling van Landa al. Een speldenprik van Aru werd afgewisseld door een prik van Landa, wat Aru in de moeilijkheden bracht.

Trofimov kwam nog terug bij het trio en ging erop en erover. De topfavorieten lieten de Rus gaan, maar in de sprint werd hij nog bijgehaald door Landa. In de achtergrond reed Trofimov naar plek twee, Contador werd derde. Enkele seconden voor zijn grootste concurrent.

2015, Giro d'Italia, tappa 15 Marostica - Madonna di Campiglio, Astana 2015, Landa Meana Mikel, Madonna di Campiglio

foto: Sirotti

flag-it Giro d’Italia 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 15: Marostica – Madonna di Campiglio (165 km)

1. flag-it Mikel Landa (Astana) in 4u22m35s
2. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 2s
3. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 5s
4. flag-it Fabio Aru (Astana) op 6s
5. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 38s
6. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 42s
7. flag-cz Leopold König (Sky) op 1m00s
8. flag-ee Tanel Kangert (Astana) op 1m10s
9. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 1m49s
10. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 2m13
Rituitslag

Algemeen klassement na etappe 15
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 60u01m34s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2m35s
3. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 4m19s
4. flag-es Mikel Landa (Astana) op 4m46s
5. flag-cz Leopold König (Sky) op 6m36s
6. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 6m58s
7. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 7m10s
8. flag-be Maxime Monfort (Lotto Soudal) op 8m20s
9. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 9m53s
10. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 10m03s

14. flag-nl Steven Kruijwijk (LottNL-Jumbo) op 11m42s
Algemeen klassement

RIDE Magazine
191 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2015 19:00
als kruiswijk zo blijft klimmen kan ie nog dicht bij de top vijf komen, staat nog een heel pak mannen voor hem die hij voorbij moet kunnen gaan op basis van vandaag.
24 mei 2015 19:06
Even goed krijgt Kruijswijk een enorme rotknal van jewelste op de Mortirolo en vliegen 6 man hem weer voorbij. Slechte dagen zijn niet alleen aan Porte voorbehouden.
24 mei 2015 19:11
De meest verrassende renner is toch wel Amador. Tot nu toe in een grote ronde niet verder gekomen dan een 29e plaats (Giro 2012). Ben toch benieuwd of hij dit vol weet te houden.

Porte zou er beter aan doen om er uit te stappen en zijn doel de Ronde van Zwitserland te maken, waar hem betere kansen wachten. Verder gaan heeft weinig zin meer.
24 mei 2015 19:11
Men had verwacht dat VDB na zijn tijdrit er toch doorheen zou zakken. Valpartij of niet, Monfort wacht niet, dit wil ook wel wat zeggen over de vorm van VDB. Geen team hebben, lijkt Uran in die laatste week op te gaan breken, zelfde als wat Kruijswijk in de eerste week opbrak. Hetzelfde lijkt min of meer op te gaan voor Geniez.
24 mei 2015 19:16
@Romāns Vainšteins - 24 mei 2015 om 19:06
Zie ik niet gebeuren, hij lijkt weer op de renner uit 2011, ik heb er alle vertrouwen in..
24 mei 2015 19:16
Amador is de afgelopen jaren vaak gebruikt als de persoonlijke chaperone van Valverde, dat ging altijd ten koste van zijn eigen uitslag. In wedstrijden waar hij zonder Valverde start, heeft hij toch al wat leuke uitslagen gereden: 6e in Polen vorig jaar, een keer 10e in Gent-Wevelgem, top-10 in de Tirreno.
24 mei 2015 19:17
@nickdt, ?? Geniez reed prachtig vandaag en dat Uran vandaag verliest ligt aan Uran zelf, niet goed genoeg.

@Woody, voorlopig staat hij 14e, vandaag erg sterk. Maar nu al over een top-5 spreken is veel te voorbarig. Eerst maar zien of hij dichter bij de top-10 komt want ook dat is nog zeker geen uitgemaakte zaak met een aantal taaie en ervaren rakkers voor hem.
24 mei 2015 19:22
@Spaakje.
Ja klopt. Maar ik voel het aan mijn water dat als Geniez zo doldriest blijft koersen, hij eraan gaat.
24 mei 2015 19:26
@Spaakje, net als Porte is Uran twee keer gevallen en dat doet toch wel iets met je. Gisteren in de tijdrit waren beiden slechter dan de concurrentie terwijl ze normaal gesproken de concurrentie in deze discipline ( behalve Contador) wegblazen. Hun slechte prestaties van vandaag zijn dan ook aan dezelfde valpartijen te wijten.
24 mei 2015 19:27
@nickdt, haha ja dat zou natuurlijk kunnen, plooien en kraken, maar niet breken. Ik vind het mooi om te zien. Volgens mij met Elissonde en Mourey ook nog wel 2 goede knechten mee.
24 mei 2015 19:28
@JohanP, uiteraard, maar het ligt niet aan zijn team bedoelde ik.
24 mei 2015 19:32
@Koel

Ook ik heb er veel vertrouwen in, hij zit er gewoon superlekker in. Daarentegen hoop ik van harte NIET dat LTJ nu weer de AK-kant op wilt met hem OMDAT het zo'n uitstekende aanvaller is. Gesink, Mollema & Kelderman vind ik een ander verhaal (echte AK mannen) maar Kruijswijk heeft gewoon dat wat je nodig hebt om dagen achtereen mooie sier in de bergen te maken en met name de giro staat hem op het lijf geschreven. Zulke renners zijn zeldzaam, koesteren!
24 mei 2015 19:38
Kruijswijk moet gewoon nog een keer aanvallen, met geluk is top 5 mogelijk!
24 mei 2015 19:52
Wat een onzin hier weer. Natuurlijk is Kruijswijk een klassementsman. Moet hij voor de toekomst zeker doen. Zonder die 8 minuten tijdverlies had hij top 5 gestaan in het AK. Hij heeft nog een degelijke tijdrit ook. Ook compliment voor de trainers. O.a. Louis Delahaye.
24 mei 2015 20:03
Zoals eerder gemeld... deze Giro is veel zwaarder dan men van tevoren dacht.

Kruiswijk gaat richting top 8, aangezien hij z'n vorm afgestemd heeft op de laatste week.

Ik hoop dat z'n vorm door kan trekken naar de Ronde van Zwitserland, als hij die gaat rijden.
24 mei 2015 20:06
Maar wat moet Kruijswijk nou overmorgen gaan doen (en de komende dagen), anticiperen of aanhaken? Wanneer hij hij de aanval kiest is, bestaat er de kans dat hij terug wordt gepakt en achterstand oploopt. En als hij aanhaakt kan er een kopgroep met renners die achter hem staan in het AK voor hem komen te staan..
24 mei 2015 20:07
Natuurlijk mot Kruiswijk niet aanvallen. De Astanas zullen blijven tempo rijden en ze hebben genoeg jus om een ritwinst van aanvallers onmogelijk te makenn. Als Kruiswijk kan blijven aanhaken, rijdt hij top-10. Dat is te mooi om te riskeren met een lange vlucht.
24 mei 2015 20:09
Hij moet gewoon lekker hetzelfde blijven doen als vandaag. Komt er dan een keer een geschikte gelegenheid om aan te vallen, dan zal hij die grijpen. Maar niet meer vanaf het begin van de etappe, tenzij een groep van 35 man gaat lopen ofzo. Lukt dat niet en kan hij alleen maar volgen, dan is de kans groot dat hij opschuift naar de top-10 en wie weet nog hoger. Ze vallen er momenteel als rijpe appelen tussenuit, nog één zo'n rit als vandaag en hij staat opeens 7e of 8e.
24 mei 2015 20:10
@DirkDeWolf En een paar dagen geleden vond iedereen het veel mooier dat Kruijswijk de aanval koos in plaats van onopgemerkt 10de worden? Ik zag zelf al staan dat het noujuist goed was dat Kruijswijk 8 minuten had verloren, dat lokte hem uit zijn tent..
24 mei 2015 20:21
@romans vainsteins
Hij is een uitstekende aanvaller, maar wat heeft hij er al mee gewonnen? Niet veel. Met zijn herstelvermogen is hij waarschijnlijk meer een pure (grote) ronderenner dan Gesink.
24 mei 2015 20:24
@Wim Kruithof

Helemaal mee eens. Wat Porte betreft; Die leefde tot de Giro misschien een beetje op een roze wolk van euforie. Alles verliep zonder tegenslagen volgens plan. Dat is deze Giro wel anders, en ontluistering lijkt zich meester van hem te maken.
24 mei 2015 20:30
Vorige week Kruijswijk helemaal al afgeschreven en na vandaag haalt hij nog wel top 5. Opportunisme regeert hier. Wat dat betreft ben ik het eens met Spaakje. Persoonlijk denk ik dat hij alleen nog Kreuziger en Geniez voorbij gaat. VDB had vandaag voornamelijk te kampen met pech en Hesjedal heeft denk ik de meest indrukwekkendste klim van allemaal gereden.
24 mei 2015 20:45
Ik vind dat hij absoluut nog 1 a 2 x verschrikkelijk moet proberen aan te vallen. Kan alleen maar meer wijsheid en wellicht een rit opleveren waar top 10 al eens gehaald is en hij zelf ook wel weet dat dat kan met behoudend rijden. Daag dan jezelf maximaal uit en ga voor die rit/bergtrui of anders helemaal niks. Fans er mee verliezen gaat hij toch niet doen.
24 mei 2015 20:49
@ HoofdIsVrij, ik denk dat hij er nog wel meer voorbij kan. Er komen nog vier zware bergetappes en Kruijswijk reed vandaag al weg van Konig, Caruso, Geniez en Monfort. Als dat zo doorgaat dan pakt hij de laatste drie ook nog. VDB en Hesjedal zijn lastiger in te schatten maar VDB zag er vandaag in ieder geval niet sterk (meer) uit. Dan heb je nog Visconti er voor zitten die toch echt zwaar tekort komt in het hooggebergte.
24 mei 2015 20:50
@hoofdisvrij...inderdaad opportunisme, maar wat Kruiswijk nu presteert is ook enigszins verbazend en onverwacht. Hopelijk kan hij dat na de rustdag doortrekken en dan maar zien
waar hij uitkomt. Hesjedal heeft volgens mij geen indrukwekkende klim gereden. Hij is weggereden uit de groep die toen 1 minuut achter Contador zat. Uiteindelijk verliest hij ruim 3.30 minuut.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.