Giro 2015: Landa maakt ploegenspel Astana af, Kruijswijk vijfde
foto: ANSA / DAL ZENNARO - ZENNARO - PERI
zondag 24 mei 2015 om 16:55

Giro 2015: Landa maakt ploegenspel Astana af, Kruijswijk vijfde

Mikel Landa heeft de vijftiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Spanjaard van Astana was de beste bovenop de Madonna di Campiglio. Achter Landa werd Yuri Trofimov tweede. Alberto Contador troefde Fabio Aru af om plek drie en verstevigt daardoor zijn leiderstrui. Steven Kruijswijk werd knap vijfde.

Hoog tempo in het eerste uur
Het eerste uur ging in een razend tempo. Een kopgroep geraakte niet weg, ondanks heel veel pogingen. Pas op de eerste col van de dag, La Fricca, kregen renners wat ruimte. Giovanni Visconti en Ilnur Zakarin sloten de handen ineen, en zij kregen even later aansluiting van Visconti’s ploegmaat en bergtrui-drager Beñat Intxausti. Op de top van La Fricca verstevigde de Spanjaard zijn leiding in het nevenklassement. In het tussenstuk sloten zeven renners aan: Sergio Paulinho, Hubert Dupont, Matteo Montaguti, Diego Rosa, Kanstantin Siutsou, Francesco Gavazzi en Brent Bookwalter. Hierdoor bestond de vlucht van de dag uit tien man. De voorsprong hing tussen de drie en vier minuten.

Vier koplopers, Van den Broeck loopt achterstand op
Op zestig kilometer van de meet gingen Visconti, Siutsou, Bookwalter en Dupont ervandoor. De rest hield de benen stil en liet zich terugzakken. Gavazzi echter niet, hij bleef lange tijd tussen beide groepen inzwemmen. Op de Passo Daone moest Richie Porte direct lossen, terwijl Astana en Tinkoff-Saxo tempo maakten in het peloton. Niet alleen Porte, maar ook Rigoberto Uran kraakte op de Daone. Astana zette zich vol op kop en langzaamaan werd de favorietengroep kleiner; Steven Kruijswijk bleef attent. Zij waren op de top van de Daone op anderhalve minuut van de leiders, waar Bookwalter weggevallen was. In de lastige afdaling brak de groep der favorieten in tweeën, onder meer Jurgen Van den Broeck liep achterstand op door een val. Deze achterstand liep naarmate de slotklim naderde alleen maar op.

Astana-trein maakt vaart
Astana had nog vier man voor Fabio Aru en gingen tempo maken in aanloop maken naar de voet van de Madonna di Campiglio. Vlak daarvoor was er nog een tussensprint, waar de laatste vluchter (Dupont) drie seconden pakte. In het groepje was Contador, overigens zonder ploegmaats, het best bij de pinken, waardoor hij twee tellen bonificatie mocht bijschrijven. Op 13 kilometer was het einde verhaal voor Dupont en was het bal der favorieten geopend.

Door het hoge tempo van de Astana-trein werd de omvang van het groepje steeds kleiner. Op 3 kilometer was het Landa die de kop overnam en versnelde. Contador volgde makkelijk en zag Aru harken, waarna de roze trui-drager het tempo opvoerde. Achter Contador en Landa keerden Aru en Trofimov terug. Kruijswijk loste de rol bij de versnelling van Landa al. Een speldenprik van Aru werd afgewisseld door een prik van Landa, wat Aru in de moeilijkheden bracht.

Trofimov kwam nog terug bij het trio en ging erop en erover. De topfavorieten lieten de Rus gaan, maar in de sprint werd hij nog bijgehaald door Landa. In de achtergrond reed Trofimov naar plek twee, Contador werd derde. Enkele seconden voor zijn grootste concurrent.

2015, Giro d'Italia, tappa 15 Marostica - Madonna di Campiglio, Astana 2015, Landa Meana Mikel, Madonna di Campiglio

foto: Sirotti

flag-it Giro d’Italia 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 15: Marostica – Madonna di Campiglio (165 km)

1. flag-it Mikel Landa (Astana) in 4u22m35s
2. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 2s
3. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 5s
4. flag-it Fabio Aru (Astana) op 6s
5. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 38s
6. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 42s
7. flag-cz Leopold König (Sky) op 1m00s
8. flag-ee Tanel Kangert (Astana) op 1m10s
9. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 1m49s
10. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 2m13
Rituitslag

Algemeen klassement na etappe 15
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 60u01m34s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2m35s
3. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 4m19s
4. flag-es Mikel Landa (Astana) op 4m46s
5. flag-cz Leopold König (Sky) op 6m36s
6. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 6m58s
7. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 7m10s
8. flag-be Maxime Monfort (Lotto Soudal) op 8m20s
9. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 9m53s
10. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 10m03s

14. flag-nl Steven Kruijwijk (LottNL-Jumbo) op 11m42s
Algemeen klassement

RIDE Magazine
191 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2015 20:51
@hoofdisvrij
Dat opportunisme hier regeert ben ik met je eens.
Om daar aan mee te doen. Vandaag pakt kruijswijk op renners buiten top 7 minimaal 1.10. Er komen nog veel zwaardere etappes en dus kansen om tijd te pakken. Dan kan hij er nog meer voorbij.
24 mei 2015 20:53
Dinsdag moeten Trofimov en Kruijswijk vol in de aanval. Kruijswijk die alles bergop op een hoopje rijdt, en Trofimov die als een valk gaat dalen. En dan wint de hoogste bieder de rit.
24 mei 2015 20:54
Enfin, het is enigszins koffiedik kijken, dus we gaan het meemaken.

@robotour, Hesjedal lag aan de voet twee minuten achter en heeft ongeveer 16KM in zijn eentje gereden terwijl de groep nog kon profiteren van het werk van alle Astana's. Zeker op stukken onder de 6% heb je daar enorm profijt van.
24 mei 2015 20:57
hahaha@hoofdisvrij... dat is toch geen oppurtunisme? kruijswijk rijdt dit weekend voortreffelijk: vijfde in tijdrit & bergetappe - met steeds slechts een paar klassementsrenners voor zich....

Eens ook met tendam. hij bewijst hier dat hij toekomst heeft als klassementsrenner. en met 27 jaar is nog niets te laat...
24 mei 2015 20:57
@Hoofdisvrij
De groep JVDB-Hesjedal lag ongeveer één minuut achter aan de voet van de klim. Dat verschil was ongeveer hetzelfde toen Hesjedal zijn poging deed.
24 mei 2015 20:59
.... en aan allen is moeilijk tegen astana treintje...
24 mei 2015 21:01
Maar het feit dat Amador,en Trofimov hier nog bijzitten heeft niks te maken met een minder aantal toppers. Het is niet dat de favorietengroep dan nog 3km/u sneller zou rijden. Ze zouden hoogstens een plaats of 3, 4, 5 lager kunnen eindigen.
24 mei 2015 21:02
tendam - 24 mei 2015 om 20:21 - Bewerkt op 24 mei 2015 om 20:21
Over Kruiswijk: " (...) Met zijn herstelvermogen is hij waarschijnlijk meer een pure (grote) ronderenner dan Gesink".

Euh PARDON??? Als feitjesman zou je toch de erelijst van Gesink in grote rondes moeten kunnen dromen. Deze naast die van Kruiswijk gelegd, is je conclusie nergens op gebaseerd. Gesink heeft meermalen aangetoond en bevestigd een ronderenner te zijn. Hij scoort overigens ook in eendagskoersen. Kruiswijk op beide vlakken niet of toch veel en veel minder.... Komop zeg?!
24 mei 2015 21:06
Toch even een traantje wegpinken. Coldeportes die een soort van PR voor Gesink komt doen. De wondegen zijn de wegeld nog niet uit...
24 mei 2015 21:14
Kruijswijk moet gewoon lekker in de aanval gaan. Hij kan ook z'n karretje aanhaken en dan met wat mazzel 6e of 8e oid worden, voor hemzelf is dat een mooi resultaat maar who cares om de nummer 6 in het ak van 2 jaar geleden ? Niemand. Ritwinsten zijn veel prestigieuzer. Enige probleem is dat Kruijswijk alleen aan moet komen omdat hij die kick niet in z'n benen heeft en er in een sprintje door iedereen wordt opgelegd.
24 mei 2015 21:19
Afgaande op hetgeen Kruijswijk gister aangaf, gaat hij nog steeds meer voor ritwinst dan voor het klassement. Ik kan me niet voorstellen dat hij dat plan al na 1 dag meteen weer opgeeft. Hij heeft aangegeven dat hij op het juiste moment wacht voor een beslissende aanval. Dat moment was er vandaag niet en dan is 't het beste om zo goed mogelijk te volgen, want de klassementsmannen hadden aan het einde van de rit natuurlijk ook naar elkaar kunnen gaan zitten kijken en dan had Kruijswijk wen kans gehad. Gewoon dus doorgaan zoals hij nu doet, zijn kans afwachten. En als hij dan uiteindelijk een mooie eindklassering scoort is dat mooi meegenomen.
24 mei 2015 21:21
Ik hoop dat Kruijswijk ook gewoon in het peloton blijft zitten. Echt geweldig om te zien dat de één naar de ander moet lossen en je dan toch nog zo'n geel shirtje in de buurt van de kleppers ziet :D
24 mei 2015 21:31
Kruijswijk reed dit weekend echt geweldig. Het is een of ander ontastbaar iets dat maakt dat de renner in vorm dan ook vaak de juiste beslissingen neemt. Dat spurtje om de bergpunten op de Daone was veel meer dan die paar punten. Het was vooral zorgen dat je vooraan aan de gevaarlijke afdaling begint en risico's op breuken in de groep minimaliseert. Wel die breuken kwamen er vandaag met enkele prominente slachtoffers. Daarbij het geluk dat Astana flink doortrok op de aanloop naar de slotklim en Kruijswijk zich kon laten meedrijven. Al bij al veel meer tijdwinst en plaatsjes winst in het AK dan waar ik vooraf op had gehoopt.
24 mei 2015 21:31
@coldeportes
Volgens mij lees je niet helemaal wat ik schrijf... Kruijswijk is meer een pure grote ronderenner dan Gesink, dwz iemand die gemaakt is voor de grote rondes. Gesink heeft veel meer in z'n mars, maar hij is niet iemand die over drie weken z'n niveau zo kan vasthouden als Kruijswijk dat kan. Zegt overigens ook de trainer van deze beide renners ;)

Dat Gesink vaker top-10 reed in een grote ronde is uiteraard waar. Dat hij al veel vaker fit en als kopman zo'n grote ronde reed dan Kruijswijk is ook waar.
24 mei 2015 22:02
Als ik Kruiswijk zou zijn dan zou ik de komende ritten mij wagonnetje lekker aanhaken aan de astanatrein.

Dan bij de laatste (eventuuel 2) bergrit(ten) kijken waar hij in het klassent staat. Er komen nog een paar flinke heuveltjes aan waar er nog heel wat renners flink doorheen kunnen zakken. Hij staat nu ongeveer 5 minuten achter op de nummer 5 volgens mij. Dat is al een stuk minder dan voor het weekend.

Ik zeg niet dat hij ze allemaal nog voorbij kan, maar er gaat echt nog met minuten gesmeten worden de laatste week. En zolang hij kan blijven aanhaken zal hij echt nog wel de top 10 binnen rijden.

Mocht de top 10 bij de laatste (2) bergrit(ten) toch niet haalbaar blijken dan alsnog vol in de aanval.
24 mei 2015 22:16
Rijdt een goede tijdrit Kruiswijk en vandaag vooraan en ineens beschikt hij over enorm herstellingsvermogen? De dag dat ie 8 minuten aan zijn broek kreeg, lag ie de dag daarna nog op apegapen omdat ie te diep was gegaan, waaruit blijkt dat ie gisteren niet al te veel heeft geleden maar om direct te spreken van een grote ronderenner, zaterdag weten we het.
24 mei 2015 22:19
Amador, de Geraint Thomas van Movistar. Vorig jaar al beresterk in de bergen voor Quintana en nu voor zichzelf, chapeau.
24 mei 2015 22:22
Kruijswijk verbaast me, hoe hij toch relatief makkelijk kon blijven volgen en eigenlijk alleen 1, 2, 4 en 5 van het huidige algemeen klassement voor moest laten gaan. In de tijdrit was alleen Contador sneller van de klassementsmannen. Geen schande. Hij is nog maar 27, en als je ziet hoe lang er een flink aantal op behoorlijke leeftijd sterk rond kunnen rijden, wie zegt dat Kruijswijk dat ook niet kan.

De vergelijking tussen Gesink en Kruijswijk is lastig. Al kan ik de redenatie van tendam wel volgen, dat Kruijswijk meer profijt heeft van zijn sterke recuperatievermogen, terwijl Gesink het meer moet hebben van zijn taaiheid (net als Hesjedal). Ik heb het idee dat Gesink sneller in de verzuring schiet dan Kruijswijk en dat Kruijswijk beter recupereert, maar minder goed met die verzuring kan omgaan. Beide types hebben het in zich grote rondes te rijden als kopman.
24 mei 2015 22:33
Het is echt geweldig wat Kruiswijk hier laat zien. En hij zat ook lang nog erg fris. Het viel me op dat hij zo goed om zich heen zat te kijken, bewust zat te eten, bij de pinken was in de afdaling. Tekenen van een ontspannen renner = renner in vorm!
24 mei 2015 22:38
@Romāns Vainšteins - 24 mei 2015 om 19:32
Vraag is: wat wil Kruijswijk zelf? Marktwaarde zal hoger zijn als hij een goed klassement kan rijden.
Eerder was zijn tijdrit de bottleneck, maar ik wist niet wat ik zag gisteren.
Hij is, samen met Poels, een echte klimmer, zoals hij nu weer rijdt schat ik hem hoger in dan Gesink en Kelderman, ik denk niet dat beide er vandaag zolang aan waren blijven hangen...
24 mei 2015 22:45
@Koel
Maar hoe wij Gesink kennen had die niet 8 minuten verloren, denk dat Kruijswijk toch nog een gebrek aan ervaring had/heeft en vooral gebrek aan een goede klimploeg om hem heen (en dan vooral die dag dat hij die 8 minuten verloor).
24 mei 2015 22:49
Ik geef Astana toch nog een kans.

De laatste 3km hebben ze Contador gesloopt. Als Astana (Met Landa en Aru, misschien Kangert) hier 5km eerder mee begon had ik wel willen zien of Contador elke aanval zou kunnen afslaan.
24 mei 2015 22:59
Kruijswijk moet zich de eerste paar dagen na de rustdag relatief rustig houden en in etappe 19 in de aanval gaan. Hij zal dan nog genoeg achterstand hebben om weg te mogen rijden maar met een goede dag wat tijdwinst kunnen pakken op die momenteel achter de top 4 staan.
24 mei 2015 23:00
Geweldig wat Kruijswijk doet. Die testen voorafgaand aan deze ronde waarin stond dat hij hogere wattages trapte dan ooit klopte dus toch wel een beetje ;)

Vdb lijkt mij toch teveel gegeven te hebben gister, normaal gezien had hij hesjedal wel kunnen volgen want die verloor ook alleen maar tijd op de eerste. Vdb moest ipv achtervolgen ook nog lossen uit het 2e groepje en kwam alleen aan. Zonde, maar na de rustdag zal hij er wel weer staan totdat hij wederom moe wordt.
24 mei 2015 23:11
Dit is een Giro die je van dag tot dag moet bekijken. Kruijswijk heeft al geweldige dingen laten zien, ik vind het fantastisch dat de vorm en koerslust uit 2011 weer terug is. Voor de rest zie ik het allemaal wel.

Contador gaat het wel volhouden lijkt me, die heeft dat al wel bewezen in het verleden. Wat dat betreft is "the fight for pink" niet zo heel spannend meer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.