Giro 2015: Tiralongo overvleugelt Slagter in slotfase, Kruijswijk wordt tweede
foto: Sirotti
zondag 17 mei 2015 om 16:52

Giro 2015: Tiralongo overvleugelt Slagter in slotfase, Kruijswijk wordt tweede

Paolo Tiralongo heeft de negende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De 37-jarige Italiaan van Astana reed met nog vier kilometer te gaan weg bij Tom-Jelte Slagter, die een lange solo met de haven in zicht zag stranden. Steven Kruijswijk finishte in San Giorgio Del Sannio een klein half minuutje achter de Italiaanse ritwinnaar als tweede. Alberto Contador houdt het roze, al verloor hij wel een seconde op Fabio Aru.

Lange solo Slagter
Lange tijd leek Slagter op weg naar de ritzege. De renner van Cannondale-Garmin reed in de afdaling van de Colle Molella (met nog zeventig kilometer te gaan) weg uit een kopgroep van elf man en bouwde snel een voorsprong van een goede twee minuten op.

Bij de koplopers zat ook Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), die zijn inspanningen van gisteren blijkbaar goed had verteerd. Ook Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) was er voor de tweede dag op rij bij. Maxim Belkov (Katusha), Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF Pro Team), Kenny Elissonde (FDJ), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Jesus Herrada (Movistar), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Amaël Moinard (BMC) en Tiralongo maakten de groep compleet.

De koplopers hadden op de top van de Monte Terminio, de eerste van drie serieuze beklimmingen, een voorsprong van zes minuten. Moinard (negentiende in het klassement op 4.45 minuten) mocht zich daardoor virtueel drager van de roze trui noemen. Voor het peloton leek dat het sein om het tempo op te voeren en het verschil snel terug te brengen.

2015, Giro d'Italia, tappa 09 Benevento - San Giorgio del Sannio, Cannondale - Garmin 2015, Slagter Tom Jelte, Passo Serra

Tiralongo slaat toe in slotfase
Slagter besloot niet langer te wachten en reed in de afdaling van de Colle Molella weg. De 25-jarige Groninger pakte snel een mooie voorsprong op de rest en leek op weg naar de ritzege. Op de laatste klim van de dag, de Passo Serra van tweede categorie, kwam hij zichzelf echter lelijk tegen. Op de top had Tiralongo de achterstand verkleind tot zeven seconden.

Tiralongo achterhaalde Slagter en liet hem met nog vier kilometer te gaan achter. Terwijl de Groninger naar achteren wegzakte, reed Kruijswijk weg bij de achtervolgers. De tweede plaats bleek echter het hoogst haalbare. Aru finishte als eerste van de favorieten, een seconde voor Contador en Richie Porte. Hij komt nu in het klassement op slechts drie seconden van het roze.

flag-it Giro d’Italia (2.UWT)
Uitslag negende etappe: Benevento – San Giorgio Del Sannio (224 km)
1. flag-it Paolo Tiralongo (Astana) in 5u50m31s
2. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 21s
3. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin) op 23s
4. flag-fr Amaël Moinard (BMC)  allen z.t.
5. flag-es Jesús Herrada (Movistar)
6. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
7. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
8. flag-fr Kenny Elissonde (FDJ)
9. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 27s
10. flag-it Fabio Aru (Astana) op 56s
Volledige uitslag

Klassement:
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3s
3. flag-au Richie Porte (Sky) op 22s
4. flag-es Mikel Landa (Astana) op 46s
5. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 1m16
6. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 1m46s
7. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 2m2s
8. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 2m10s
9. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 2m20s
10. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 2m24s
Volledige stand

RIDE Magazine
182 Reacties
Sorteer op:
1 6 7 8
18 mei 2015 16:02
Als de branstof op is, sta je bergop geparkeerd maar om daar Tiralongo de schuld van te geven gaat wel erg ver, op 37 jaar hoef je nog niet naar een rusthuis, ook de ervaring telt en daar in kwam Slagter en/of ploegleiding misschien tekort.
18 mei 2015 16:49
Vind het altijd verdacht als oudjes nog van die superdagen hebben op cruciale momenten. Voigt zag je een heel seizoen. Ik vertrouw Tiralongo niet en zeker niet Astana. Als Landa sneller omhoog rijd als het Berzin-epo record,dat zecht voor mij genoeg.
18 mei 2015 17:36
@ KK
Ik lees HP eigenlijk nooit en ken Frank Heinen ook niet. Maar zou hij dit ook geschreven hebben als het om een Nederlandse ploeg ging ? Wat mij betreft sluit hij zich gewoon aan bij al die andere stenengooiers. Van hem mag sport oneerlijk en vies zijn, maar dus niet door Astana. De leeftijd van Tiralongo is voor hem ook een probleem. Maar ik kan zo een rij 35-plussers opnoemen die tot grootse daden zijn gekomen, te beginnen met ons aller Joop. Het stukje komt op mij over als lekker willen scoren bij het wielerpubliek dat enigszins gefrustreerd is door het uitblijven van grote successen van Nederlanders en dan met name van TLJ. En daarom heb ik het idee dat een groot deel van dat publiek zich wil afreageren op Astana.
18 mei 2015 18:24
@ti-raleigh
Parcours kennis telt ook mee, als tjs er eerder geweest was had t in zijn voordeel kunnen spelen maar "wij" vinden dat vaak niet nodig.
Heb zelf nog rond iseo meer gereden en voor ik t wist werd ik mee genomen in een groep,
fantastisch volk en niet allemaal mafia. Henry Rono won de 400 horden nog op zn 40e trouwens.
18 mei 2015 18:38
Good old Harry! We hebben nog eens een strand naar hem vernoemd. En daar wordt/werd dan weer een wielerwedstrijd gehouden. En zo is de cirkel rond.

Nou heeft wielrennen natuurlijk weinig met hordenlopen te maken. Hoewel...
18 mei 2015 21:06
Toch nog tijd gehad om mijn posts eruit te lichten, je denkt aan iedereen maar eigenlijk alleen aan jezelf, moet een fantastisch gevoel geven, nog een hele fijne avond.
18 mei 2015 21:49
Astana hahahahahahahahahahahaha
Ze maken het hele wielrennen belachelijk zo. ( en vooral kapot)
Als je hier nog in gelooft dan heb je echt onder een steen gelegen de afgelopen 20 jaar.
Ik adviseer alle nederlandse renners om zich op scherp ; ) te zetten voor de tour die hier start. De dood of de gladiolen.
1 6 7 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.