Giro 2015: Tiralongo overvleugelt Slagter in slotfase, Kruijswijk wordt tweede
foto: Sirotti
zondag 17 mei 2015 om 16:52

Giro 2015: Tiralongo overvleugelt Slagter in slotfase, Kruijswijk wordt tweede

Paolo Tiralongo heeft de negende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De 37-jarige Italiaan van Astana reed met nog vier kilometer te gaan weg bij Tom-Jelte Slagter, die een lange solo met de haven in zicht zag stranden. Steven Kruijswijk finishte in San Giorgio Del Sannio een klein half minuutje achter de Italiaanse ritwinnaar als tweede. Alberto Contador houdt het roze, al verloor hij wel een seconde op Fabio Aru.

Lange solo Slagter
Lange tijd leek Slagter op weg naar de ritzege. De renner van Cannondale-Garmin reed in de afdaling van de Colle Molella (met nog zeventig kilometer te gaan) weg uit een kopgroep van elf man en bouwde snel een voorsprong van een goede twee minuten op.

Bij de koplopers zat ook Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), die zijn inspanningen van gisteren blijkbaar goed had verteerd. Ook Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) was er voor de tweede dag op rij bij. Maxim Belkov (Katusha), Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF Pro Team), Kenny Elissonde (FDJ), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Jesus Herrada (Movistar), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Amaël Moinard (BMC) en Tiralongo maakten de groep compleet.

De koplopers hadden op de top van de Monte Terminio, de eerste van drie serieuze beklimmingen, een voorsprong van zes minuten. Moinard (negentiende in het klassement op 4.45 minuten) mocht zich daardoor virtueel drager van de roze trui noemen. Voor het peloton leek dat het sein om het tempo op te voeren en het verschil snel terug te brengen.

2015, Giro d'Italia, tappa 09 Benevento - San Giorgio del Sannio, Cannondale - Garmin 2015, Slagter Tom Jelte, Passo Serra

Tiralongo slaat toe in slotfase
Slagter besloot niet langer te wachten en reed in de afdaling van de Colle Molella weg. De 25-jarige Groninger pakte snel een mooie voorsprong op de rest en leek op weg naar de ritzege. Op de laatste klim van de dag, de Passo Serra van tweede categorie, kwam hij zichzelf echter lelijk tegen. Op de top had Tiralongo de achterstand verkleind tot zeven seconden.

Tiralongo achterhaalde Slagter en liet hem met nog vier kilometer te gaan achter. Terwijl de Groninger naar achteren wegzakte, reed Kruijswijk weg bij de achtervolgers. De tweede plaats bleek echter het hoogst haalbare. Aru finishte als eerste van de favorieten, een seconde voor Contador en Richie Porte. Hij komt nu in het klassement op slechts drie seconden van het roze.

flag-it Giro d’Italia (2.UWT)
Uitslag negende etappe: Benevento – San Giorgio Del Sannio (224 km)
1. flag-it Paolo Tiralongo (Astana) in 5u50m31s
2. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 21s
3. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin) op 23s
4. flag-fr Amaël Moinard (BMC)  allen z.t.
5. flag-es Jesús Herrada (Movistar)
6. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
7. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
8. flag-fr Kenny Elissonde (FDJ)
9. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 27s
10. flag-it Fabio Aru (Astana) op 56s
Volledige uitslag

Klassement:
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3s
3. flag-au Richie Porte (Sky) op 22s
4. flag-es Mikel Landa (Astana) op 46s
5. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 1m16
6. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 1m46s
7. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 2m2s
8. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 2m10s
9. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 2m20s
10. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 2m24s
Volledige stand

RIDE Magazine
182 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2015 20:17
@Natrix maura
Bram Tankink beschikt over een ruim arsenaal aan redenen wat er aan de hand kan zijn als er afgehaakt wordt, vooral als het om hemzelf gaat. 'Niet (meer) goed genoeg' is daarbij een zeldzaamheid. Ik kan me daarom voorstellen dat er wat vrije interpretatie bij komt kijken.
17 mei 2015 20:18
Ik denk niet dat Lotto-Jumbo nog een overwinning gaat boeken in de Giro dit jaar.
Mobistar is de waaierettappe in de Tour waar Valverde lek reed, nog niet vergeten.
17 mei 2015 20:30
Ik doe deze keer geen enkele moeite om eerst de zes pagina's aan reacties te lezen want het is zo al overduidelijk.
17 mei 2015 20:33
[i] Edit redactie: hou het netjes a.u.b.[i/]
17 mei 2015 20:43
Astana heeft gewoon een zeer sterke selectie voor deze Giro. Te sterk naar mijn mening. Ik verbaas me er eigenlijk over dat Kangert en Cataldo en eigenlijk ook Sanchez in deze selectie zitten. Namen die niet zouden misstaan in de tourploeg van Nibali.
17 mei 2015 20:47
Voor alle jankers over doping. Staan de gepretendeerde koerskenners onder jullie niet is stil bij het simpele feit dat de ploeg van Astana gewoon intrinsiek qua renners de beste is. De concurrentie is nergens want Sky ( buiten Porte, konig en Nieve) en Movistar zijn hier, met alle respect uiteraard, met een veredelde B-ploeg.
17 mei 2015 20:58
@lennimator.. ploegen uit rusland en kazachstan.. ja, maar ga nu eens naar de nationaliteiten kijken. Dan zijn ze toch echt niet zo soviet achtig hoor..

Kritische noten over renners prima, maar al dat gezever over doping, ik ben het ondertussen wel beu. Vroegah waren de reacties hier inhoudelijk tenminste nog wat. de laatste tijd is de tedens: "tis geen hollander, dus dopeur" of: "die prut hollanders kunnen er geen drol van"

Geniet gewoon van de Giro, met mooi koersen, actie vanaf dag 1 en veel onvoorspelbaarheid. inc vluchten die het halen. Ik ga de tour dit jaar maar skippen. mag dan wel de grootste zijn, maar is ook de saaiste. (gelukkig zijn er ook mensen die wel kunnen genieten hier)
17 mei 2015 21:07
@Fleche

Orakel zette het al mooi neer. Dat dopinggebruik in het wielrennen een stuk moeilijker is geworden moge duidelijk zijn, is grotendeels aan het paspoort te danken en dit alles wordt ook nog eens door het peloton beaamd. Misschien komen de door jou opgevangen trolluchtjes voort uit eigen achterban? Ik vind namelijk zelf het constant bevuilen van topics met hagelschoten beschuldigingen richting primair Astana zonder daar meteen even de gehele top mee te nemen nogal 'trollerig' worden onderhand. Daar reken ik jou, met je uiteenzettingen, niet bij. Wij zijn het gewoon oneens. Ik meen dat de boel relatief onder controle is en we gewoon lekker koers zonder teveel bijgedachten kunnen kijken waar jij een luchtalarm hoort loeien. Daar is niks mis mee en een discussieforum als dit voor.
17 mei 2015 21:12
@squadra

Astana heeft enorm goede en populaire Italianen in de selectie waaronder de 2 beste ronderenners van Italiaanse bodem. Zij hebben veel meer belang bij het rijden van een goede giro dan de concurrerende topploegen.
17 mei 2015 21:17
Jammer, zit het nu te kijken op Eurosport. Verdorie, had het hem zo gegund!
17 mei 2015 21:35
https://twitter.com/FHeinen/status/599974541264330752
17 mei 2015 21:40
@Matisz.
Het punt is dat sommige renners van Astana, die nooit topklimmers zijn geweest maar middenmoot, betere topklimmers als hunzelf naar huis rijden met Uran, JVDB, Intxautsi, Konig, Kreuziger. Gebeurt dit een keer, oke, dat kan, maar als het steeds gebeurt is dat gewoon ongeloofwaardig.
17 mei 2015 21:44
@Nickdt

De enige die dat echt doet is Landa. Er wordt gewoon een hele hoop onzin aan zijn presteren gehangen want Cataldo, Tiralongo, Kangert , Sanchez, Rosa rijden de rest er helemaal niet vierkant af.

Landa heeft qua stijl trouwens veel weg van Sastre en dat vind ik helemaal mooi.
17 mei 2015 21:53
@Nickdt Topklimmers als Uran, JVDB, Intxausti, Konig en Kreuziger? Laat me niet lachen!
17 mei 2015 21:58
@nickdt
Zulke dingen gebeuren altijd in een grote ronde; knechten begraven zichzelf, matten de concurrenten af, maar zakken daarna flink terug. Waar is de tijd gebleven dat Cancellara over de Alpenpassen het peloton uitdunde, in dienst van Sastre en de Schlecks? Dat was pas spraakmakend.
17 mei 2015 21:59
Wel leuk dat Kruisie en Slagter vooraan meedoen in dit soort mooie ritten.
17 mei 2015 22:21
Er zijn nog steeds veel mensen naief.
Vooral die met verdachte nicknames zoals RV en Albertoo
17 mei 2015 22:26
Astana rijd het hele jaar nog geen deuk in een pakje boter , en nu rijden ze alles op een hoop.
Rara hoe kan dat...
Nibali dit jaar nog niets gepresteerd ,rijd dadelijk in de tour alles op een hoop net als vorig jaar. Rara hoe kan dat...
Lars boom wint de ronde van vlaanderen NIET en parijs roubaix NIET.
Rara hoe kan dat...
Behoort hij nog niet tot de intimi van Vino de la pino?
17 mei 2015 22:28
Edit redactie: Hou het netjes a.u.b.
17 mei 2015 22:31
astana hahahahahahahahahahahahahaha wat een lachertje
17 mei 2015 22:44
En die Cockson maar lachen voor de buis, schitterende koers gezien deze week. Heb ik ook, er is geen ronde zoals de Giro, maar om nu een bejaarde renner onze held uit Schlochteren te zien kleineren, daar word ik echt, echt heel heel boos over. En waar sprinten Aru, Contador en Porte toch eigenlijk voor? Voor de buhne? Wat een theater, 85% van het peloton kan beter gaan douchen en naar huis gaan. Ik zal de rest van mijn frustratie uiten op het topic dat daar voor bestemd is, maar Astana noem ik vanaf heden US POSTAL, dan weten jullie dat vast
17 mei 2015 22:49
@ Giant-Greenedge: jouw vergelijking slaat van een tang op een varken, sorry, wat een kolder. Stonden onze jongens maar eens stijf van de dope, dan reden we tenminste in de prijzen! Twee dagen op rij in de aanval kan niet, als je ze winnend afsluit, maar gisteren werd Kruijswijk gedegradeerd door US POSTAL, die in nog geen 8 km klim bijna 5 minuten (!!) dichtreed. Met dezelfde dope, talent en herstelvermogen kun je die mannen aardig bijbenen en wordt je niet tot kermisattractie gereduceerd zoals Slagter vandaag door Epo, ik bedoel Opa Tiralongo, maar tegen die straaljagers uit Kutweggiestan, kun je helemaal niks beginnen. Het gaat niet op spirulina en rode bietensap, echt niet. Ben ik jaloers? Ja, jaloers dat TLJ niet de dokter van US POSTAL heeft. Welterusten allemaal!
17 mei 2015 22:49
Ik hoop dat Slagter niet zo'n slechte verliezer is als jij. Hij heeft zich gewoon laten piepelen en dat overkomt elke renner wel eens. Tiralongo heeft slim gekoerst en terecht gewonnen.
17 mei 2015 22:50
En wat nou 'onze jongens'? Hoe kun je dan sowieso nog wielrennen kijken, met al die 'vuile buitenlanders'?
17 mei 2015 23:20
@vinnie

Slaapwel...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.