Giro 2015: Tiralongo overvleugelt Slagter in slotfase, Kruijswijk wordt tweede
foto: Sirotti
zondag 17 mei 2015 om 16:52

Giro 2015: Tiralongo overvleugelt Slagter in slotfase, Kruijswijk wordt tweede

Paolo Tiralongo heeft de negende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De 37-jarige Italiaan van Astana reed met nog vier kilometer te gaan weg bij Tom-Jelte Slagter, die een lange solo met de haven in zicht zag stranden. Steven Kruijswijk finishte in San Giorgio Del Sannio een klein half minuutje achter de Italiaanse ritwinnaar als tweede. Alberto Contador houdt het roze, al verloor hij wel een seconde op Fabio Aru.

Lange solo Slagter
Lange tijd leek Slagter op weg naar de ritzege. De renner van Cannondale-Garmin reed in de afdaling van de Colle Molella (met nog zeventig kilometer te gaan) weg uit een kopgroep van elf man en bouwde snel een voorsprong van een goede twee minuten op.

Bij de koplopers zat ook Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), die zijn inspanningen van gisteren blijkbaar goed had verteerd. Ook Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) was er voor de tweede dag op rij bij. Maxim Belkov (Katusha), Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF Pro Team), Kenny Elissonde (FDJ), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Jesus Herrada (Movistar), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Amaël Moinard (BMC) en Tiralongo maakten de groep compleet.

De koplopers hadden op de top van de Monte Terminio, de eerste van drie serieuze beklimmingen, een voorsprong van zes minuten. Moinard (negentiende in het klassement op 4.45 minuten) mocht zich daardoor virtueel drager van de roze trui noemen. Voor het peloton leek dat het sein om het tempo op te voeren en het verschil snel terug te brengen.

2015, Giro d'Italia, tappa 09 Benevento - San Giorgio del Sannio, Cannondale - Garmin 2015, Slagter Tom Jelte, Passo Serra

Tiralongo slaat toe in slotfase
Slagter besloot niet langer te wachten en reed in de afdaling van de Colle Molella weg. De 25-jarige Groninger pakte snel een mooie voorsprong op de rest en leek op weg naar de ritzege. Op de laatste klim van de dag, de Passo Serra van tweede categorie, kwam hij zichzelf echter lelijk tegen. Op de top had Tiralongo de achterstand verkleind tot zeven seconden.

Tiralongo achterhaalde Slagter en liet hem met nog vier kilometer te gaan achter. Terwijl de Groninger naar achteren wegzakte, reed Kruijswijk weg bij de achtervolgers. De tweede plaats bleek echter het hoogst haalbare. Aru finishte als eerste van de favorieten, een seconde voor Contador en Richie Porte. Hij komt nu in het klassement op slechts drie seconden van het roze.

flag-it Giro d’Italia (2.UWT)
Uitslag negende etappe: Benevento – San Giorgio Del Sannio (224 km)
1. flag-it Paolo Tiralongo (Astana) in 5u50m31s
2. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 21s
3. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin) op 23s
4. flag-fr Amaël Moinard (BMC)  allen z.t.
5. flag-es Jesús Herrada (Movistar)
6. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
7. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
8. flag-fr Kenny Elissonde (FDJ)
9. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 27s
10. flag-it Fabio Aru (Astana) op 56s
Volledige uitslag

Klassement:
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3s
3. flag-au Richie Porte (Sky) op 22s
4. flag-es Mikel Landa (Astana) op 46s
5. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 1m16
6. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 1m46s
7. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 2m2s
8. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 2m10s
9. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 2m20s
10. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 2m24s
Volledige stand

RIDE Magazine
182 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2015 17:23
6 Astana bij de beste 30. 3 bij de eerste 5. Logisch gezien de namen en de historie. Niets geen doping zou ik zeggen. Ligt gewoon aan pieken op het juiste moment.
17 mei 2015 17:23
Sorry voor de houdt met dt, maar Ik hoop wel dat Sagan wint vandaag.
17 mei 2015 17:24
Worden er toch nog maar 155 gegeven?
17 mei 2015 17:26
edit redactie: Zie daarvoor dit topic Hier graag reageren op het koersverloop
17 mei 2015 17:26
@Fietsvriend, Hofland eruit? Die is vandaag gewoon gefinisht hoor.
17 mei 2015 17:27
@albertooo
Inderdaad, dan kun je beter kijken naar Andries Knevel.

Dat zal vooral afhangen van de tijdrit. Als Porte daar het beste uitkomt, zal hij sws niet aanvallen. We moeten eigenlijk hopen op zowel een slechte tijdrit van Porte en Aru, of Contador alleen.
17 mei 2015 17:27
Hofland op tijd binnen lijkt het.....
17 mei 2015 17:27
@Sougneur, je hrbt gelijk. Hofland staat er nu tussen
17 mei 2015 17:27
@fietsvriend Hij is wel gewoon in de laatste bus gefinished
17 mei 2015 17:33
edit redactie: geen insinuaties svp
17 mei 2015 17:35
@buckingham
De 'compleet belachelijk gemaakte Nederlanders door valsspelende buitenlandse ploegen'-riedel gaat niet op hoor. Gisteren was de gegeven piste simpelweg te lastig om af te maken en vandaag scheelde het echt maar een haar + dat Slagter zich toch wel een beetje liet naaien door de geslepen Tiralongo. IHA kun je stellen dat beide pogingen te ver van de meet zijn ingezet en het theewater net iets te vroeg overkookte. Dan sta je niet voor lul maar is het gewoon net niet gelukt.
17 mei 2015 17:36
De sleutel voor het slagen van de aanval van tj lag bij hersjedahl. Die had boven op tiralongo moeten springen. Met zijn status had hij dat gekund maar zat volgens mij niet lekker in zijn vel. Voor de ploeg van Astana heb ik per dag minder sympathie. Die zien verliezen i Like.....
17 mei 2015 17:36
@Buckingham

Helaas wordt je eerlijke oprechte opmerking over het koersverloop naar een klein hoekje gedreven. Veel mensen waarderen je eerlijkheid, en vinden het jammer als je als een david walsh wordt weggezet. Verder ben ik heel tevreden over deze website, alleen het is belangrijk dat zowel de believers als non believers een open discussie mogen voeren. Het zou jammer zijn als we op een Mart Smeets achtige manier weer onze ogen sluiten.
17 mei 2015 17:38
Rijden van Astana doet erg denken aan Saunier Duval in de Tour van 2008, met Ricco (Aru) en Piepoli (Tiralongo)... En dan het optreden van Alaphilippe van de ploegleider van onbesproken gedrag, de grote man van Mapei van de jaren '90... kan opeens fenomenaal klimmen... Ik maak me grote zorgen over de terugkeer van het 'oude(?)' wielrennen... Movistar, Astana, Etixx... Katusha dit voorjaar... oef... ik hoop dat deze mensen beseffen dat we geen tweede EPO-decennium kunnen hebben in het wielrennen, maar ik vrees het ergste. Zolang de mensen die destijds de top vormden, of al ploegleider of arts waren, de scepter mogen zwaaien, vrees ik het allerergste.
17 mei 2015 17:40
Hoe belangrijk wordt de tijdrit en welke ploeg heeft daarvoor het sterkste koppel.
Contador, Kreuziger - Aru, Landa - Porte, Konig ???
17 mei 2015 17:46
@ JanV

Landa is mijns inziens het grote mysterie qua TT, zou het niet echt weten maar kan volgens alleen maar meevallen in zijn huidige vorm. Kreuziger en Konig moeten het wel heel erg goed gaan doen om weer als speler in het AK op te duiken want bij iedere demarrage van de groten gaan ze er schoon af.
17 mei 2015 17:47
De ouwe rot Tiralongo trok aan het langste eind. Echt jammer dat Slagter een inzinking kreeg, het leek op een gegeven ogenblik er zo mooi uit te zien. Maar eigenlijk heeft hij misschien net als Kruijswijk gisteren teveel krachten al vroeg in koers verspeeld. Hoe dan ook, door de hoop dat hij het zou redden was dit toch weer een etappe die de moeite van het kijken waard was wat mij betreft. Dat Tiralongo erbij zat hielp er waarschijnlijk mede aan dat Astana pas laat in koers aanzette waardoor de kopgroep wel wegbleef.
17 mei 2015 17:48
@JanV
Het is geen koppeltijdrit he ;)

Aru en Landa zullen de grootste slachtoffers worden in de tijdrit. Die moeten aanvallen in de echte bergritten, wat alleen maar goed is voor de koers.
17 mei 2015 17:50
Jammer dat Kruijswijk de enigste renner van TLJ in deze Giro is.
De rest is gewoon vulling van het programma boekje.
TJ Slachter en S Kruijswijk overigens puik gereden vandaag
17 mei 2015 17:50
@geurt harm Idd, ben het met je eens. En toch zit ik ook erg te genieten van onze Nl renners. Okay, het lukt niet en de streep was nog wel ver, maar he waren geen kinderachtige pogingen. En ook Gesink komt er weer langzaam bovenop....
17 mei 2015 17:50
@Omhoog73

Het heeft helemaal niks met 'ogen sluiten' te maken. Doping wordt nog steeds, hetzij marginaler, gebruikt waarbij de topteams elkaar nauwelijks ontlopen. Je krijgt met name opvallende situaties wanneer 1 van de betere teams de topselectie in topvorm afvaardigt, als SKY hier met het allerbeste team in allerbeste vorm was gestart hadden we precies hetzelfde gezien.
17 mei 2015 17:50
Ik hoop dat Aru 10 minuten verliest in die tijdrit. Als hij op zo'n afstand binnen de minuut van Porte eindigt is de geloofwaardigheid helemaal weg. Daarnaast zorgt het voor spektakel in de bergen!
17 mei 2015 17:52
@RV. En hoe weet jij dat het marginaler gebruikt wordt?
17 mei 2015 17:55
@geurt harm
Het zou bijna de eerste keer zijn dat iemand beter gaat klimmen onder de vleugels van die ploegleider, dus dat kan de oorzaak niet zijn.
17 mei 2015 17:56
Ik weet dat omdat het bloedpaspoort inmiddels zo ver is dat je er met buitensporig gebruik tussenuit gepakt wordt. De 'allerergste' tijden zijn voorbij maar met minitieus maatwerk kun je echt nog wel wat winst boeken. De een vreet Ketonen en de ander microdoseert, de sport is echt niet verandert door de MPCCC, #ridethefuture of twitterende Kittels&Hendersons, het bloedpaspoort daarentegen wel, dat brengt de grenzen steeds duidelijker in kaart.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.