Giro 2015: Tiralongo overvleugelt Slagter in slotfase, Kruijswijk wordt tweede
foto: Sirotti
zondag 17 mei 2015 om 16:52

Giro 2015: Tiralongo overvleugelt Slagter in slotfase, Kruijswijk wordt tweede

Paolo Tiralongo heeft de negende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De 37-jarige Italiaan van Astana reed met nog vier kilometer te gaan weg bij Tom-Jelte Slagter, die een lange solo met de haven in zicht zag stranden. Steven Kruijswijk finishte in San Giorgio Del Sannio een klein half minuutje achter de Italiaanse ritwinnaar als tweede. Alberto Contador houdt het roze, al verloor hij wel een seconde op Fabio Aru.

Lange solo Slagter
Lange tijd leek Slagter op weg naar de ritzege. De renner van Cannondale-Garmin reed in de afdaling van de Colle Molella (met nog zeventig kilometer te gaan) weg uit een kopgroep van elf man en bouwde snel een voorsprong van een goede twee minuten op.

Bij de koplopers zat ook Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), die zijn inspanningen van gisteren blijkbaar goed had verteerd. Ook Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) was er voor de tweede dag op rij bij. Maxim Belkov (Katusha), Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF Pro Team), Kenny Elissonde (FDJ), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Jesus Herrada (Movistar), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Amaël Moinard (BMC) en Tiralongo maakten de groep compleet.

De koplopers hadden op de top van de Monte Terminio, de eerste van drie serieuze beklimmingen, een voorsprong van zes minuten. Moinard (negentiende in het klassement op 4.45 minuten) mocht zich daardoor virtueel drager van de roze trui noemen. Voor het peloton leek dat het sein om het tempo op te voeren en het verschil snel terug te brengen.

2015, Giro d'Italia, tappa 09 Benevento - San Giorgio del Sannio, Cannondale - Garmin 2015, Slagter Tom Jelte, Passo Serra

Tiralongo slaat toe in slotfase
Slagter besloot niet langer te wachten en reed in de afdaling van de Colle Molella weg. De 25-jarige Groninger pakte snel een mooie voorsprong op de rest en leek op weg naar de ritzege. Op de laatste klim van de dag, de Passo Serra van tweede categorie, kwam hij zichzelf echter lelijk tegen. Op de top had Tiralongo de achterstand verkleind tot zeven seconden.

Tiralongo achterhaalde Slagter en liet hem met nog vier kilometer te gaan achter. Terwijl de Groninger naar achteren wegzakte, reed Kruijswijk weg bij de achtervolgers. De tweede plaats bleek echter het hoogst haalbare. Aru finishte als eerste van de favorieten, een seconde voor Contador en Richie Porte. Hij komt nu in het klassement op slechts drie seconden van het roze.

flag-it Giro d’Italia (2.UWT)
Uitslag negende etappe: Benevento – San Giorgio Del Sannio (224 km)
1. flag-it Paolo Tiralongo (Astana) in 5u50m31s
2. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 21s
3. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin) op 23s
4. flag-fr Amaël Moinard (BMC)  allen z.t.
5. flag-es Jesús Herrada (Movistar)
6. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
7. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
8. flag-fr Kenny Elissonde (FDJ)
9. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 27s
10. flag-it Fabio Aru (Astana) op 56s
Volledige uitslag

Klassement:
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3s
3. flag-au Richie Porte (Sky) op 22s
4. flag-es Mikel Landa (Astana) op 46s
5. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 1m16
6. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 1m46s
7. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 2m2s
8. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 2m10s
9. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 2m20s
10. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 2m24s
Volledige stand

RIDE Magazine
182 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2015 23:27
Er is weer genoeg geschreven. Maar wil toch Vinnievidefietsen nog een compliment geven voor zijn heerlijke rant hierboven. Heeft niks te maken of ik het er wel of niet mee eens ben maar heerlijk opgeschreven kerel (of vrouw natuurlijk)!
17 mei 2015 23:29
Oh ja misschien goed om bij je eigen dokter wat kalmeringstabletten op te halen. Cookson knijpt vast een oogje dicht voor je. :)
18 mei 2015 00:50
@Giant,
als je alleen nog maar komt om te provoceren, reageer dan een tijdje niet meer. Dank.
18 mei 2015 07:04
@laatsteman

Kruiswijk wordt bejubeld door mensen die zowat elke andere prestatie verdacht vinden. Volgers die overtuigd zijn dat een aanzienlijk deel gedopeerd is moeten de prestatie van kruissie afgelopen weekend toch ook verdacht vinden?

En als je dan toch tegen provocateurs wil optreden, begin dan met de aanleiding weg te nemen voor posts als de mijne; posts als de gitgitzwarte dag voor het wielrennen eergisteren en alle oneliners tegenover tiralongo gisteren. Ongenuanceerde dopingposts zijn niet toegestaan en lokken zulk een reacties uit...
18 mei 2015 08:06
Mooie overwinning van Tiralongo. Altijd al een sympathieke renner gevonden. Goed gereden door Slagter en Kruijswijk. Als dat zo blijft doorgaan, wordt het een hele mooie giro om naar te kijken. Ik kan me niet herinneren de laatste jaren zoveel Nederlandse aanvallen te hebben gezien.

Uiteraard zit er een luchtje aan de overwinning van Tiralongo. Maar ik vind dit eigenlijk de minst opvallende prestatie van Astana tot nu toe. Dat er iets aan het schreefgroeien is in het nieuwste wielrennen, is duidelijk. Microdoseringen alleen verklaren dat niet. Dus of er is een revolutionaire trainingsmethode in het spel of er zijn nieuwe snoepjes waar je toch wat harder van gaat rijden. Maar voorlopig blijft dat gissen en wielrennen blijft gewoon de mooiste sport, met of zonder doping. Al is zonder doping natuurlijk wel hetgeen wat je als liefhebber het liefste hebt.
18 mei 2015 09:20
@Spruch, als er nieuwe snoepjes gegeten worde door Astana (of anderen) is het ook nog de vraag of die verboden zijn. Sky heeft ook zijn legale ketonendrankje, om maar wat te noemen.

De stelligheid waarmee sommige prikkers hier beweren dat Astana een flagrante dopingploeg is lijkt me op drijfzand gebouwd.
De zege van Tiralongo gisteren vond ik in elk geval niet "dubieus".
En als ik naar de top van het AK kijk zijn de onderlinge verschillen nu ook niet zodanig, dat dat enige vorm van "bewijs" levert.
De eerste week Giro leverde wat mij betreft vooral prachtig wielrennen op.
18 mei 2015 09:53
Landa wordt denk ik iets te hoog aangeslagen. Zie hem geen 3 weken vooraan rijden zeker niet in de echte bergritten.
18 mei 2015 10:22
@Giant-GreenEdge
Doe eens rustig, zeg je nou echt dat ik niet van het werk van Kruijswijk en Slagter mag genieten omdat anderen Astana van doping beschuldigen?
18 mei 2015 10:46
Greeny poogt de stelligheid van de beschuldigingen richting Astana via Kruijswijk in een ander licht te zetten. Niet echt een supertactiek mijns inziens want Kruijswijk is zowel qua ploeg als persoon niet in het allerminst verdacht.
18 mei 2015 11:22
Op het moment dat Slagter ten aanval trok werd hij in het volgtopic voor gek versleten, het was nog veel te ver en hij zou zichzelf opblazen. Op een gegeven moment zag het er goed voor hem uit en toen sloeg de stemming om richting 'mooie actie'. Tiralongo komt er bij en laat hem even later achter, wat precies past bij het scenario dat Slagter zichzelf heeft opgeblazen. En dan zou dat ineens niet meer kunnen? Ik ben er van overtuigd (is altijd gevaarlijk, dat weet ik) dat als Tiralongo een ander pakje aan had gehad dat niemand daar vreemd van op zou kijken. En dan denk ik dat we verkeerd bezig zijn hier.
18 mei 2015 11:32
Wij zijn niet verkeerd bezig hoor. Om er een metafoor tegen aan te gooien:

Ik zie deze Giro alsof je op vakantie bent met een vrouw die jou de maand ervoor besodemieterd heeft. Dan is het onmogelijk om alleen maar mooi weer te spelen op de camping en het 3 weken luchtig en gezellig te houden. Je geniet van de vakantie, er zijn mooie dagen tussen. Maar elke keer als je vrouw weer aan de bar met een ander staat te babbelen is het vakantiegevoel er weer heel snel vanaf.

Terecht? Misschien niet.
Is de man een lul en moet hij zijn mond maar houden? Denk het niet.
18 mei 2015 11:34
Maar als je vrouw de weg vraagt aan een voorbijganger, sla je die dan ook tegen de vlakte? Wat ik bedoel is dat je elke situatie opnieuw moet beoordelen en niet in de reflex moet schieten van lichtblauw staat gelijk aan doping.
18 mei 2015 11:37
De vrouw zal een lange periode moeten laten zien dat ze het niet meer verdient om zo toegesproken te worden. Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten.

De man die de weg wijst, die zal ik er niet op aanspreken. Maar ik zal zeker tegen mijn vrouw zeggen dat ik de weg wel vraag en uit voorzorg een TomTom meenemen.
18 mei 2015 11:43
Oke, en nu de metafoor weer proberen terug te redeneren op Astana. Die ploeg moet dus over een langere periode bewijzen dat ze niet meer met doping in verband gebracht kunnen worden. Als deze winst van Tiralongo al als verdacht wordt gezien dan mag Astana dus over een langere periode niks winnen totdat het vertrouwen weer een beetje is herwonnen? Dan zijn we in mijn ogen toch niet helemaal goed bezig ;)
18 mei 2015 11:52
@ KK
Ik snap jouw vergelijking, alleen kun je het beter betrekken op het gehele wielrennen en niet alleen op Astana en/of Russen.
In de jaren rond de eeuwwisseling hadden we het superieure US-Postal. Nou, die zouden wel flink aan de doping zijn. En jaren later bleek dat ook zo te zijn. Maar niet alleen USP, het héle peloton zat aan de EPO. En nog erger, onze bloedeigen Nederlandse Rabo zat óók aan de EPO. Dus Astana/jouw vrouw gaat niet alleen vreemd. De kans dat je het zelf ook doet is vrij groot. En vanuit dat oogpunt kan en wil ik niet alleen met de vinger naar Astana wijzen, dat vind ik flauw.
18 mei 2015 11:53
@wheely

Neen, natuurlijk niet. Geniet zoveel je wil, dat doe ik ook. Ik maak er gewoon een karikatuur van...

@romans

Het is zelfs niet ingaan tegen de beschuldigingen tov astana, maar tegenover zowat elke prestatie die goed is. En moest kruiswijk voor een andere ploeg rijden en geen Nederlander zijn dan was hij nu wel degelijk verdacht voor een groot deel flitsers... Ettix is ook zowat altijd doping maar in het geval van Terpstra hoor je dat veel minder...
18 mei 2015 12:03
Spaakje, het gaat er mij om.. je mag niet verwachten dat er de komende maanden niets gezegd wordt bij een overwinning van Astana. Zo gaat het nou eenmaal in het leven. Mensen zijn geen robots. De knop die ik de afgelopen 25 jaar al meerdere keren heb moeten omzetten, om na een reeks dopingnieuws weer van bijv. een grote ronde te gaan genieten, is inmiddels defect geraakt.

TI-raleigh.. ik snap wat je bedoelt.. en ik ben niet zo naïef om te denken dat Astana de enige is. Maar ze zijn wel de enige wiens licentie bijna afgepakt was dit jaar, andere ploegen staan natuurlijk lang niet zo onder verdenking op dit moment. Je volgt het wielernieuws ook toch?

En Katusha daar geldt eigenlijk hetzelfde voor, licentie bijna afgepakt.. maar we zijn 2 jaar verder en ze domineren het voorjaar met echt niet de beste renners. En met Zakarin kwam er nog een leuk toetje.
Mijn vertrouwen wordt er zeker niet groter van hoor.

Vorig jaar had ik er stukken minder moeite mee, alleen de Tour geloofde ik niet. Maar verder was het niet buitensporig vreemd wat er op WT-niveau gebeurde. Maar wat me dit jaar allemaal voorgeschoteld wordt, voelt als een stap terug.
18 mei 2015 12:20
Porte ziet er sterk uit
18 mei 2015 12:21
@Klootje, ik snap je verhaal en heb er ook begrip voor, ik ben het alleen niet eens met de insteek dat elke overwinning van Astana per definitie verdacht is. In die zin verwacht ik wel onderscheid, ook van de meest kritische volgers. Maar ondanks onze verschillen is het wel fijn discussiëren met jou, ook credits voor je gevonden metafoor.
18 mei 2015 12:31
@ KK
Jawel, ik volg het nieuws ook wel. Maar ik vind het te gemakkelijk om met z'n allen af te geven op één ploeg, ook al zal er een kern van waarheid inzitten. Ik ben niet roomser dan de paus, maar ook weer niet het type dat ook een steen gaat gooien als anderen dat al doen.
1. Het is lekker veilig, want het zijn Russen/ Kazachen (en andere verweg-nationaliteiten) en daar hebben we als westerlingen sowieso al een hekel aan. Dus daar mogen we op schelden zoveel we willen ?
2. Bij CQ ranking staat Astana 'slechts' 7e. Wat betekent dat dan voor teams 1 t/m 6 ? Zijn die dan niet automatisch ook verdacht, want die presteren nóg beter.
18 mei 2015 12:39
@klootje
Om even op je metafoor in te haken; sommige mensen vallen mischien juist op sletterige types of hebben een open relatie. Een ander is mischien juist erg vergevingsgezind en kan het verleden loslaten.

Oftewel het is ieders goed recht om hier een eigen oordeel over te vellen en er wel of geen probleem mee te hebben.
18 mei 2015 13:39
Wattage verhogen kan nog altijd op een natuurlijke manier, zou ook heel veel ziektes schelen en een veel constantere en progressieve conditie, maar ja de gemaksrust overheerst lijkt het wel. Als liefhebber reed ik d'huez op 42 17 en 20, onmogelijk volgens de "kenners" zoals hier talrijk aanwezig.
18 mei 2015 13:47
Spaakje, denk dat ook daar op gemodereerd wordt. Op normaal er over hebben of anders ff wegwezen.

Wheely, en daarom moeten we aan iedereen de ruimte geven om het op zijn eigen manier in te vullen. Dus ruimte voor mensen die het er over willen hebben en ruimte voor mensen die daar kritiek op hebben enz.

TI, wanneer het voor mij vreemd wordt is het als ploegen of landen over de hele breedte op het juiste moment in vorm zijn. Zelfs nog net wat meer vorm dan voorheen in de carriere. Nou daar hoe je maar voor naar Astana te kijken. Wat een geluk dan daar bij Astana, dat ze buiten de grote ronden om misschien wat tegenvallen om perplex als ploeg de beste op de belangrijkste afspraken voor Vino te zijn. Kom op man.
Ik heb gewoon het gevoel dat het talent niet de doorslag geeft in de uitslagen maar de begeleiding. En dat zou niet zo mogen zijn.
18 mei 2015 14:31
Erg goed geschreven, sluit me er volledig bij aan.
http://www.hpdetijd.nl/2015-05-17/wielerliefde-tijden-astana/
18 mei 2015 14:42
Hopelijk blijven Kruijswijk en Slagter de rest van de Giro lekker aanvallend rijden. Het maakt mij nooit veel uit of een Nederlander wint maar ik vind het altijd wel leuk als er een Nederlander mee in de aanval is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.