Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 2
foto: Sirotti
zondag 10 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 2

De eerste etappe in lijn van deze Giro wordt naar alle waarschijnlijkheid een sprintersbal. De rit van 177 kilometer naar Genova kent weliswaar twee beklimmingen onderweg, maar geen van beiden zal zorgen voor slapeloze sprintersnachten. Moet Simon Gerrans zijn leiderstrui na één dag alweer afstaan? WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours
De renners starten in Albenga en mogen dan langs de kuststrook naar het noorden rijden. De etappe begint met een korte lus landinwaarts, maar zal daarna stijf langs de kust voeren, op weg naar Genova. In Genova worden dan twee lokale ronden gereden van 9,5 kilometer, waarna de sprinters zeer waarschijnlijk de gaskraan open zullen trekken.

T15_MadonnaDC_2_alt

Zoals gezegd, kent het parcours twee beklimmingen, waarvan er eentje een categorie heeft meegekregen. De Pratozanino is er eentje van de vierde categorie en leden van een eventuele kopgroep zullen op deze pukkel strijden om de eerste bergtrui. Daarna volgen nog bijna vijftig vlakke kilometers, waar de sprintersploegen zich kunnen organiseren.

Favorieten
De sprinters zullen zich roeren, dat lijkt onafwendbaar. Mocht een dappere ziel in de slotkilometers aan de aandacht van het peloton ontsnappen, dan is alles mogelijk, maar de eerste sprintkans in een grote ronde wordt over het algemeen behoorlijk strak geregisseerd door ploegen die er iets te winnen hebben.

PIC526082889

Giacomo Nizzolo – foto: Sirotti

Neem Sky, dat met Elia Viviani een kittige sprinter in huis heeft. Viviani zou niets liever doen dan winnen voor eigen publiek op een dergelijk niveau. Datzelfde geldt voor Giacomo Nizzolo, die namens Trek Factory Racing graag een grote zege binnen zou willen halen. Giant-Alpecin moet het doen zonder zijn Duitse kanonnen, maar heeft met Luka Mezgec iemand in huis die verrassend hard kan fietsen.

Lampre-Merida komt met Sacha Modolo en Roberto Ferrari, nog altijd wereldberoemd na ‘die’ actie met Mark Cavendish, en Orica-GreenEDGE en Etixx-Quick-Step hebben met Michael Matthews, Gianni Meersman en wie weet Tom Boonen ook kwaliteit in huis. Nederland mag hopen op Moreno Hofland, die in Yorkshire eindelijk de ban wist te breken voor LottoNL-Jumbo. Laat het een mooie opmaat zijn voor een goede Giro. Minder hoog in de peilingen, maar daarom niet kansloos, zijn Juan José Lobato (Movistar), Matteo Pelucchi (IAM Cycling) en Nicola Ruffoni (Bardiani-CSF).

Maar dé favoriet komt uit het kamp van Lotto-Soudal. André Greipel is niet alleen op papier de beste sprinter; zijn ploeg gaat voor hem door het vuur. De rode tenues zullen in de slotfase van de etappe een groot deel van het wedstrijdbeeld bepalen, zo veel lijkt zeker.

André Greipel

André Greipel – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Giacomo NizzoloElia Viviani
** Sacha Modolo, Michael Matthews, Luka Mezgec
* Tom Boonen, Moreno Hofland, Matteo Pelucchi, Juan José Lobato

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2015 20:57
Het gaat morgen natuurlijk weer zo'n halfgare giro-sprint worden waarin iets heel vreemds gebeurt en er een verrassende winnaar uitrolt.
9 mei 2015 21:00
Een Meersman of zo
9 mei 2015 21:21
@Nasibal: Het enige doel van Lampre in deze tijdrit lijkt mij om Ulissi en Modolo, hun kopmannen, in ieder geval bij de eerste renners te houden, om eventueel met boni's de leiderstrui te kunnen pakken bijv. Modolo lijkt mij gewoon een onlogische renner om op te offeren.
9 mei 2015 21:22
Hofland heeft in deze giro de beste teamgenoten om te kunnen slagen, de snelheid zit er in ieder geval bij iedereen in!
9 mei 2015 21:28
zijn vele kanshebbers voor de zege en om greipel nou de favoriet te noemen?

zelf denk ik mezgec-nizollo-porsev.
9 mei 2015 21:28
Ik zou niet weten wie Greipel van de winst af zou moeten houden.
9 mei 2015 21:39
@Jungle Man

Greipel zelf. Hij laat nog wel eens zien dat hij in een hectische sprint moeite heeft en daardoor soms zelfs niet aan sprinten toe komt. Zie de tour vorig jaar, maar bv ook Turkije dit jaar. Morgen gaat het sowieso hectisch worden. Ik voorspel ook wel een flink valpartijtje.
9 mei 2015 21:47
Op basis van officiële site is geen goede indruk mogelijk van de finale. Volgens mij is het een rechte lijn en hebben ze bovendien 2 rondjes de tijd om die te leren kennen. Maar detailplaatjes heb ik niet gevonden. Iemand een tourguide gevonden? In dit geval dus eigenlijk een Giroguide?

Edit: ah, hier misschien. Let op voor mobiel: 80Mb.

Haakse bocht naar links op 900 meter, daarvoor haakse bocht naar rechts op 1900 meter. Ook haakse bochten op 4800 en 4200 meter van de meet kunnen treintjes ontregelen. Het stuk daartussen is wat bochtig, maar lijkt me niet bochtig genoeg om voor grote problemen te zorgen.
9 mei 2015 21:56
Belletti gaat shinen !
9 mei 2015 22:02
Ik mag toch hopen dat Lotto Jumbo wat werk gaat maken van de sprint. Vaak laten ze het Hofland zelf maar uitzoeken
9 mei 2015 22:03
@xistinc

Dank voor je link!
9 mei 2015 22:45
Ik denk toch dat Bling gaat mee spurten morgen. Er zijn nog al enkele etappes, niet noodzakelijk morgen, op zijn maat. Hij heeft misschien de puntentrui op het oog. Voor de zege morgen zie ik Greipel het uitvechten tegen Viviani. Plaats 3 dan voor Matthews,Nizzolo of Lobato.
9 mei 2015 22:56
Hofland heeft nu tenminste Wagner bij zich en ook Tjallingii kan wel wat flikken in de sprint. Misschien ontregelen met een late uitval.
9 mei 2015 23:18
Luka Mezgec heeft nog weinig laten zien dit jaar.
Op basis van heel 2015 lijkt Greipel me veruit de sterkste in een aankomst als deze.

Maar in een eerste rit in lijn weet je het nooit, iedereen denk te kunnen winnen dus valpartijen liggen op de loer.
9 mei 2015 23:45
Ik hoop op een sprint zonder veel ongelukken. Van mij mag Viviani winnen. Matthews of Greipel is ook prima.
9 mei 2015 23:56
@Xistnc

De finale an sich is misschien niet zo onoverzichtelijk. Het leger Italiaanse wegpiraten die zich in de eerste massasprint nog allemaal willen laten gelden, gecombineerd met alle klassementsploegen die ook allemaal vooraan willen zitten baren me meer zorgen. Doe daar dat snufje haakse bochten bij en je hebt een goed recept voor gebroken botten.

Laten we hopen dat ik er naast zit uiteraard!
10 mei 2015 00:39
Matthews zal de komende 3 etappes toch wel voor een goede klassering willen gaan in verband met de te verdienen boni's. Wellicht dat hij met een geruime afstand op de toppers in het klassement etappe 5 nog eindigt als leider in het klassement. Iemand als Aru zal in etappe 5 zeker voor het roze gaan.
10 mei 2015 04:59
Tjallingii voor de bergtrui
10 mei 2015 08:04
@mooiman: ik volg de Giro toch wel ontspannen,maar zou mooi zijn. Combinatie van superbenen en vooral het juiste wiel kiezen en houden en dan is het bingo. Hopelijk gebeurt dat deze Giro.
10 mei 2015 10:19
Boogerd heeft een onderbuik gevoel dat Hofland een etappe in de Giro gaat winnen. Misschien is vandaag niet de meest uitgelezen kans daarop, maar zou mooi zijn als dat een keer gaat lukken. Hopen in elk geval op een spurt zonder valpartijen.
10 mei 2015 10:30
@Dissaray
De tweede Mezgec is Matthews -_-... srry
10 mei 2015 11:15
leuk geschreven voorbeschouwing. Kudos voor het verwerken van 'kittige sprinter' :)
10 mei 2015 11:22
Verwacht eerlijk gezegd niet zo veel van Hofland vandaag, denk dat deze sprint nog te 'eenvoudig' voor hem is. Hoop natuurlijk dat ik er volledig naast zit.
10 mei 2015 11:23
Wanneer er eindlussen zijn zal het wel een 'cleane' sprint worden en dan nog is het verdomde lastig om de winnaar te voorspellen, Greipel op papier de snelste man met de meeste credits. Hij kan sowieso nog wel wat girosprints gebruiken op zijn CV.
10 mei 2015 12:09
**** Greipel, Viviani
*** Modolo, Mezgec, Nizzolo
**Matthews, Pelluchi, Hofland
* Lobato, Boonen, Ruffoni

Om te reageren moet je ingelogd zijn.