Giro 2017: Jan Polanc overleeft op de Etna, Bob Jungels pakt roze trui
foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari
dinsdag 9 mei 2017 om 17:07

Giro 2017: Jan Polanc overleeft op de Etna, Bob Jungels pakt roze trui

Jan Polanc heeft de vierde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De renner van UAE Emirates overleefde als enige de vroege vlucht en mocht op de top van de Etna de handen in de lucht steken. De klassementsmannen hielden lang hun kruit droog. Pas in de slotkilometers werden demarrages geplaatst, maar zonder groot succes. De verschillen tussen de topfavorieten blijven daardoor beperkt.

Net als in het openingsweekend liet het ontstaan van de kopgroep van de dag niet lang op zich wachten. Het viertal Pavel Brut (Gazprom-RusVelo), Jan Polanc (UAE Emirates), Eugenio Alafaci (Trek–Segafredo) en Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) kreeg al snel de vrijheid om een riante voorsprong op te bouwen. Ze moesten daar wel hard voor rijden, want in het eerste wedstrijduur werden maar liefst 49 kilometers afgelegd.

Aan de voet van de bijna 33 kilometer lange Portella Fermina Morte was de voorsprong al opgelopen naar bijna zes minuten. Op de top had het viertal dat verschil zelfs uitgebreid naar ruim acht minuten. Maar vooraan was het niet louter pais en vree. In de sprint om de bergpunten versloeg Janse van Rensburg de intrinsiek betere klimmer Polanc, door de deur dicht te doen. De gefrustreerde Sloveen kon vervolgens zijn handen niet thuishouden en deelde een tikje uit aan de Zuid-Afrikaan.

Na een lange afdaling volgde een fase over een glooiend parcours. Voor Alafaci lag het tempo te hoog, waardoor hij moest afhaken. Ondertussen ging Fernando Gaviria in het peloton twee keer in de fout door uit het peloton te rijden met als doel punten te pakken bij de tussensprints. Helaas voor de Colombiaan had niemand hem ingelicht dat alleen de eerste vier renners punten zouden pakken. Hij passeerde twee keer als vijfde.

Kruijswijk komt ten val
Met de Etna in het zicht groeide de nervositeit in het peloton. Op 16,5 kilometer van de finish ging het mis toen in de spits van het peloton een bocht werd gemist. Een aantal renners kwam daarbij ten val, waaronder Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo botste in die chaotische situatie tegen een andere renner, maar stond snel weer overeind.

Aan de voet van de Etna ging Polanc in de kop van de wedstrijd solo verder, want op dat punt moest ook Janse van Rensburg lossen. Toen het peloton aan de beklimming van de Vulkaan begon, opende Paolo Tiralongo (Astana) met een eerste demarrage. Hij werd echter even snel als hij vertrok weer teruggegrepen. Een volgende aanval van Pierre Rolland had, zij het voor korte tijd, meer succes.

Topfavorieten kijken naar elkaar
Op vijf kilometer van de top was het verschil met Polanc geslonken tot onder de minuut. Het peloton, dat snel gedecimeerd raakte tot een dertigtal renners, werd bijna heel de klim geleid door renners van Bahrain Merida. Pas in de laatste drie kilometers nam Movistar het commando over. Dat was voor Nibali het teken om aan te vallen, maar de thuisrijder kreeg geen ruimte.

Op anderhalve kilometer van de streep waagde Tom Dumoulin een poging, maar de renner van Sunweb hield vrijwel direct de benen stil. Hij kreeg bij zijn actie wel meteen Thibaut Pinot en Ilnur Zakarin in zijn wiel. Laatstgenoemde zette door en wist nog akelig dicht bij Polanc te komen. De 25-jarige Polanc hield aan de streep 19 seconden over op Zakarin. De andere favorieten volgden tien seconden later. Het verwachte spektakel bleef daarmee uit.

RIDE Magazine
129 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2017 17:18
Carthy er ook nog bij?
9 mei 2017 17:18
Als je bij de favorieten blijft ondanks een valpartij dan is het gewoon prima, lachwekkend dat er mensen zijn die dat slecht noemen.
9 mei 2017 17:18
Lachwekkend zijn sommige reacties hier weer wat betreft Kruijswijk. Hij is gevallen, komt terug na een inspanning, blijft aanhaken en verliest niks. Helemaal prima lijkt mij.

Voor de rest een saaie rit met geen verschillen wat ook redelijk te verwachten was.
9 mei 2017 17:19
Toch 4 NL bij de top 16 van het klassement
9 mei 2017 17:19
De mannen uit Romandie nog duidelijk in het voordeel, over twee weken zal dat wel anders zijn.
9 mei 2017 17:20
Polanc prima
9 mei 2017 17:21
Het enige echt spannende was of Polanc het vol kon houden tot aan de meet. Mooi gedaan van hem, knappe zege.
Lekker giftig uitvalletje van Zakarin nog; hopelijk blijft hij op de fiets zitten deze Giro en zorgt-ie voor wat vertier.
Kruijswijk nog niet top en het ziet er naar uit dat hij het voornamelijk alleen zal moeten doen, zijn ploegmaten verdwenen wel heel snel uit het zicht.
9 mei 2017 17:21
Je kunt aan deze klim geen echte conclusies verbinden behalve misschien dat de meer roulerende klimmers wellicht een kans hebben laten liggen om de lichtere mannetjes een poets te bakken.
O ja, en dat Kruijswijk het hoogstwaarschijnlijk zelf allemaal zal moeten gaan doen hier.

Ook een Contador had hier weinig tot niets kunnen uithalen, stroopklim.
9 mei 2017 17:21
Kans op Tom in het roze na de tijdrit neemt toe, al zal hij niet zomaar van Jungels, Thomas, Zakarin en Pinot verlost zijn..
9 mei 2017 17:21
Beetje als het kampioenschap van feyenoord deze etappe.
9 mei 2017 17:23
Ja, de Kruijswijk reacties gaan nergens over. Die eindigt gewoon bij de andere favorieten. Van deze reacties snap ik ook niks. Ongeacht wie er nou frisser uitzag dan de ander, als je geen tijd pakt op de rest boeit dan geen F... natuurlijk. Zakarin lieten ze gaan omdat hij al een achterstand heeft. Als Kruijs slecht was, dan waren de anderen die ook geen verschil konden maken dat ook. Alleen Zakarin en Thomas pakken nog wat secondes.
9 mei 2017 17:23
Vorig jaar oogde Kruijswijk toch sterker aan het begin van de Giro, hij mag blij zijn dan het een tamme koers bleef! Hopen dat die zondag beter is, want Mollema gaat geen grote ronden winnen, Dumoulin ook niet met dit deelnemersveld
@nasibal

Komt allebei nog wel goed. Gewoon altijd aftasten zo'n eerste bergetappe. Blockhaus zal ook nog zo zijn en pas in de derde week ga je de grote verschillen krijgen.
9 mei 2017 17:25
Iemand een goede website om snel de volledige uitslag te kunnen zien?
9 mei 2017 17:25
Genieten van deze reactie's :D
9 mei 2017 17:25
De voorbeschouwing op deze etappe was als een premature ejaculatie. We hebben nog alles tegoed.
9 mei 2017 17:28
Astana lijkt ook een redelijke bergequipe te hebben met Cataldo en Jensen (of zoiets, Denen...) als aancallende types en Kangert waarschijnlijk voor het AK (heeft een uitstekende TT in de benen en mag nu eindelijk eens voor zichzelf koersen)
9 mei 2017 17:28
Reuze benieuwd naar Wilco zijn tijdrit, kan wel eens heel dicht in de buurt van zijn kopman blijven. Steven ziet af en oogt niet fris maar ik kan het mis hebben natuurlijk...
9 mei 2017 17:29
Knap van Polanc. Met storm tegen is aanvallen vrij zinloos, zeker op dag 4.
9 mei 2017 17:30
http://www.giroditalia.it/eng/rankings/
9 mei 2017 17:31
Kelderman zag er ook erg hoopvol uit. Maakte een betere indruk op mij dan Kruijswijk en Mollema. Dumoulin voelde zich blijkbaar ook wel goed anders probeer je zoiets niet.
9 mei 2017 17:31
waarom staat er in de titel dat Jungels het roze pakt?
9 mei 2017 17:33
Gelukkig wordt de kritiek op Kruijswijk aan alle kanten gepareerd en voor de mensen die eerder naar huis zijn gegaan een tip: bij iedere berg-op aankomst met wind tegen, kun je beter op je werk blijven. Man, man, man .. wat een frustratie.
9 mei 2017 17:33
Kruijswijk bij de demarrages wel degelijk enkele gaatjes moeten laten. Misschien na die val toch krachten gekost om terug te keren. 0 seconden tijdsverlies, ik denk dat iedereen er voor tekent als dit ook op blockhaus lukt!
9 mei 2017 17:33
Grappig dat de commentator altijd zei dat Serry van QuickStep er nog bijzat. Die was al gelost vanaf de voet van de Etna...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.