Giro 2017: Jan Polanc overleeft op de Etna, Bob Jungels pakt roze trui
foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari
dinsdag 9 mei 2017 om 17:07

Giro 2017: Jan Polanc overleeft op de Etna, Bob Jungels pakt roze trui

Jan Polanc heeft de vierde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De renner van UAE Emirates overleefde als enige de vroege vlucht en mocht op de top van de Etna de handen in de lucht steken. De klassementsmannen hielden lang hun kruit droog. Pas in de slotkilometers werden demarrages geplaatst, maar zonder groot succes. De verschillen tussen de topfavorieten blijven daardoor beperkt.

Net als in het openingsweekend liet het ontstaan van de kopgroep van de dag niet lang op zich wachten. Het viertal Pavel Brut (Gazprom-RusVelo), Jan Polanc (UAE Emirates), Eugenio Alafaci (Trek–Segafredo) en Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) kreeg al snel de vrijheid om een riante voorsprong op te bouwen. Ze moesten daar wel hard voor rijden, want in het eerste wedstrijduur werden maar liefst 49 kilometers afgelegd.

Aan de voet van de bijna 33 kilometer lange Portella Fermina Morte was de voorsprong al opgelopen naar bijna zes minuten. Op de top had het viertal dat verschil zelfs uitgebreid naar ruim acht minuten. Maar vooraan was het niet louter pais en vree. In de sprint om de bergpunten versloeg Janse van Rensburg de intrinsiek betere klimmer Polanc, door de deur dicht te doen. De gefrustreerde Sloveen kon vervolgens zijn handen niet thuishouden en deelde een tikje uit aan de Zuid-Afrikaan.

Na een lange afdaling volgde een fase over een glooiend parcours. Voor Alafaci lag het tempo te hoog, waardoor hij moest afhaken. Ondertussen ging Fernando Gaviria in het peloton twee keer in de fout door uit het peloton te rijden met als doel punten te pakken bij de tussensprints. Helaas voor de Colombiaan had niemand hem ingelicht dat alleen de eerste vier renners punten zouden pakken. Hij passeerde twee keer als vijfde.

Kruijswijk komt ten val
Met de Etna in het zicht groeide de nervositeit in het peloton. Op 16,5 kilometer van de finish ging het mis toen in de spits van het peloton een bocht werd gemist. Een aantal renners kwam daarbij ten val, waaronder Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo botste in die chaotische situatie tegen een andere renner, maar stond snel weer overeind.

Aan de voet van de Etna ging Polanc in de kop van de wedstrijd solo verder, want op dat punt moest ook Janse van Rensburg lossen. Toen het peloton aan de beklimming van de Vulkaan begon, opende Paolo Tiralongo (Astana) met een eerste demarrage. Hij werd echter even snel als hij vertrok weer teruggegrepen. Een volgende aanval van Pierre Rolland had, zij het voor korte tijd, meer succes.

Topfavorieten kijken naar elkaar
Op vijf kilometer van de top was het verschil met Polanc geslonken tot onder de minuut. Het peloton, dat snel gedecimeerd raakte tot een dertigtal renners, werd bijna heel de klim geleid door renners van Bahrain Merida. Pas in de laatste drie kilometers nam Movistar het commando over. Dat was voor Nibali het teken om aan te vallen, maar de thuisrijder kreeg geen ruimte.

Op anderhalve kilometer van de streep waagde Tom Dumoulin een poging, maar de renner van Sunweb hield vrijwel direct de benen stil. Hij kreeg bij zijn actie wel meteen Thibaut Pinot en Ilnur Zakarin in zijn wiel. Laatstgenoemde zette door en wist nog akelig dicht bij Polanc te komen. De 25-jarige Polanc hield aan de streep 19 seconden over op Zakarin. De andere favorieten volgden tien seconden later. Het verwachte spektakel bleef daarmee uit.

RIDE Magazine
129 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2017 17:33
Thomas lijkt wel heel erg sterk.
9 mei 2017 17:33
@Fietsie,

Omdat Jungels ook het roze pakt :)
9 mei 2017 17:33
Ik denk eerder cataldo voor AK @RV? Heeft over het algemeen ook betere itt dan Kangert..
9 mei 2017 17:33
@ Schippie > Als de groep der besten op 'fris uitzien' beoordeeld moet worden viel Kelderman idd op ja. Die zullen ze misschien nog als agressieve kaart moeten spelen in een volgende bergrit, weet niet of ze die per se terug willen hebben.
9 mei 2017 17:35
Nou dat was een spektakel dat nooit kwam, jammer maar dan de rit naar Blockhaus maar. Waarschijnlijk willen ze nog niet aan elkaar laten zien waar ze echt staan op het moment. Verdiende winnaar, dat wel.
9 mei 2017 17:35
.
9 mei 2017 17:37
Wat een ontstellende negativiteit hier weer.
4 Nederlanders bij de besten bergop.
Kruijswijk die ondanks een flinke val zich vrij eenvoudig handhaaft.
Een onverwachte winnaar.
Alle favorieten dik in orde.
Wat wil een mens nog meer?
En dan nog is het merendeel van de reacties geklaag en gemekker.
9 mei 2017 17:39
@schipperaar Kruiswijk ziet af en oogt niet fris: was jij dit vent die bij hem op de bagagedrager zat ?? Dan kun je het uiteraard weten, ik had helaas alleen maar televisiebeelden.
9 mei 2017 17:39
Thomas idd sterk, maar die gaat het ook erg goed doen deze ronde. Men verwacht dat hij er in week 3 erdoorheen zakt. Ik weet het nog zo niet. Die zal Landa uiteindelijk de baas zijn en vechten voor top 5, is mijn idee
9 mei 2017 17:42
@rv
Hoe korter Wilco blijft staan in ak, hoe meer ie groeit, hoe groter ook de kans op een bergetappe overwinning.
Zakarin en Pinot lijken hun vorm van de ronde van Zwitserland twee jaar terug terug te hebben, fenomenaal die versnelling.
9 mei 2017 17:42
Het team van Kruiswijk red hem deze etappe... maar een deel van de volgers zien alleen dat ze weg zijn bovenop..
Zakarin en Kruiswijk zijn in no-time weer vooraan aangesloten DANKZIJ hun ploeg. En dat ze dan op zijn, Tsja anders waren ze zelf wel kopman geweest toch?
9 mei 2017 17:44
Vier Nederlanders in de top 16. En deze top 16 scheidt zich ook af van de rest van het peloton.
9 mei 2017 17:46
@emergo
Wacht zijn relaas eens af, zal snel volgen. Je hoeft niet achterop te zitten want dan zie je niks. Dit vent is frans overigens, zoiets als zeg wind.
9 mei 2017 17:48
Hoe kan je nu twijfelen over Kruijswijk??
2x gevallen in de Giro, val voor de Giro en nog steeds verliest geen enkele seconde. Ja hij zat achter in de groep. Maar volgde gewoon netjes.
Daarnaast is Kruijswijk nooit in absolute topvorm in de 1e week. Wat dus nog positiever is dat hij helemaal niks verliest op renners als Nibali en Quintana.
Ik zie het nog ROOSkleuriger in voor Kruijswijk.
9 mei 2017 17:50
Hier foto van Kruijswijk bij de finish duidelijk val met impact:
http://www.ad.nl/wielrennen/polanc-schittert-op-etna-jungels-in-het-roze~a805bf3f/105763608/
Heb alleen de laatste 4 km gezien. Zie dat Battaglin en Van den Broeck ver zaten in de uitslag. Waarschijnlijk hem terug gebracht helemaal naar voren!
9 mei 2017 17:51
Jorco - 9 mei 2017 om 17:42
Clement maakt ook onderdeel uit van de ploeg en die kon behoorlijk lang bij blijven.
JvdB daarentegen.....

Natuurlijk heeft Kruijswijk last van zo'n val, dat gaat in je "systeem" zitten en werkt nog wel even door.
Mooi om te zien dat Kelderman soepel meedraait, een absolute meerwaarde voor SUNWEB.
9 mei 2017 17:52
Mannen als Zakarin, Jungels, Kelderman, Van Garderen, Thomas, Pozzovivo en Pinot hebben allen hun koersvorm vanuit Romandie of de Tour des Alps meegenomen. Je ziet dat ze net iets soepeler fietsen en ook wat meer in de koers zitten. Dat is nu lekker maar dat gaan ze in week drie bekopen.
9 mei 2017 17:52
Knap nummer hoor van Polanc, straf!
Wind moet erg sterk gestaan hebben als je ziet dat ze bergop waaiers trekken. Neem daarbij dat iedereen nog even wilde afwachten om te kijken hoe goed de concurrentie is en je krijgt zo'n rit. Dat kan je saai noemen, maar is voor mij absoluut geen indicatie voor het verdere verloop van deze ronde.
9 mei 2017 17:55
Tijdrijdersgiro, voor de 100ste keer.
9 mei 2017 17:56
@mollema
Mooie beelden, thanks.
9 mei 2017 17:58
Zo kwam Pelucchi op zijn eentje binnen op 36 en een halve minuut. Kudde wilde beren tegengekomen?
https://twitter.com/avozgurozan/status/861970258084626432
9 mei 2017 17:59
nog 2,4 km

Vincenzo Nibali ontsnapt! Bauke Mollema heeft het lastig, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin kunnen wél volgen. Jan Polanc leidt nog altijd met een dikke minuut voorsprong.

Van de Liveticker van het AD, die zien het gelukkig wel goed w.b. Kruijswijk...
9 mei 2017 18:03
Positief voor tlj/ twan castelijns. Leek het van de week moeilijk te hebben, maar nu netjes met ploegmaats campenaerts, van emden en keizer in groep op 22 minuten.
9 mei 2017 18:07
Sterk nummer van Polanc! Deed hij twee jaar geleden ook al een keer. Verder prima Nederlands resultaat. Kelderman reed heel gemakkelijk. En wat Jorco al zei. Er zaten inclusief Kruijswijk vier of vijf TLJ'ers vooraan in de groep toen die beruchte bocht opdoemde. Die hebben hem heel snel teruggebracht. Dus over de kracht van TLJ in de bergen is nog niet zo veel te zeggen. Bij Katusha hetzelfde: daar komt Kiserlovski als tweede van die ploeg uiteindelijk ook op grote achterstand binnen.
En verder was het best wel saai: maar iedereen is nog fris dus grote verschillen waren niet te verwachten. Geduld (hoop ik...)
9 mei 2017 18:08
Bauke zag dat het niks was.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.