Giro 2017: Jungels beste sprinter van de favorieten, Dumoulin houdt roze
Foto: LaPresse
zondag 21 mei 2017 om 16:40

Giro 2017: Jungels beste sprinter van de favorieten, Dumoulin houdt roze

Bob Jungels heeft de vijftiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Luxemburgse wittetruidrager won de sprint van een groep met alle klassementsmannen na een razendsnelle etappe tussen Valdengo en Bergamo. Tom Dumoulin was attent en gaat met het roze de laatste rustdag in.

Nairo Quintana werd tweede en pakt zo zes bonificatieseconden. Thibaut Pinot eindigde als derde en grist er vier weg voor de neus van de andere favorieten.

Razendsnel begin
Moreno Hofland schoof mee in een vroege ontsnapping van vijf. Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Jan Barta (Bora-hansgrohe), Jeremy Roy (FDJ) en Eugert Zhupa (Wilier-Selle Italia) waren ook mee. Veel ploegen hadden echter het plan om vandaag mee te zitten, en dus werd ontzettend hard gekoerst om de Hofland-groep terug te pakken. Dat resulteerde in een openingsuur van 51,8 kilometer.

foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Lange tijd bleef het verschil schommelen rond de tien seconden tussen de kop en het peloton. Omdat ploeggenoten van de koplopers afstopten, liep het verschil op richting de halve minuut. Bijna een uur lang bleef die voorsprong intact, maar toen Devenyns besloot solo te gaan, was het snel afgelopen met de vlucht.

Battaglin en Gaviria ten aanval
Een nieuw tiental maakte zich los van het peloton, met daarbij onder andere Fernando Gaviria en Enrico Battaglin. De groep kreeg al gauw twee minuten van het peloton. Naast Battaglin en Gaviria bestond de kopgroep uit Philip Deignan, Julen Amezqueta, Jacques Janse van Rensburg, Silvan Dillier, Enrico Barbin, Rudy Molard, Evgeny Shalunov en Simone Petilli. Orica-Scott hield in dienst van Adam Yates het tempo hoog. De Australische ploeg zorgde ervoor dat bij het begin van de heuvelzone het verschil minder dan een minuut bedroeg.

Val Quintana
Janse van Rensburg, Molard en Deignan hielden stand op de Miragolo San Salvatore. In het peloton bepaalde Sunweb het tempo. Zij lieten Pierre Rolland en Luis Leon Sanchez dan ook gaan toen zij demarreerden. De favorieten hielden zich gedeisd, al was er in de afdaling wel wat opschudding: Nairo Quintana schoof onderuit. De Colombiaan leek niet al te veel schade opgelopen te hebben en kon snel weer op zijn fiets springen. Sunweb hield in de gevaarlijke afzink enigszins de rem erop. Na een nieuwe fietswissel kon Quintana terugkeren in de groep der favorieten.

foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Laatste vluchters worden gepakt
Op de tweede klim van de finale, de Selvino van derde categorie, nam Orica-Scott het heft in handen. Aan kop waren Sanchez en Rolland aangesloten bij het drietal. De favorieten bleven ook hier rustig zitten en doken gezamenlijk de afdaling in. Daarin gingen plots drie renners onderuit: Kenny Elissonde, Michael Woods en Davide Formolo raakten het asfalt. Niet veel later kwam ook Tanel Kangert, de nummer zeven van het klassement, zwaar ten val toen hij bij een rotonde op een verkeersbord knalde.

foto: LaPresse – Gian Mattia D’Alberto

Alle favorieten van voren
Aan de voet van de laatste pukkel van de dag, de Bergamo Alta, werd de kopgroep in de kraag gevat door de favorietengroep. Bahrain Merida versnelde, maar het was Bob Jungels die de eerste echte versnelling plaatste. De drager van de jongerentrui werd vlak voor de afdaling gegrepen door Nibali, maar de acht favorieten hielden elkaar in het vizier. Zakarin en Kruijswijk sloten in extremis nog aan. In de sprint liet Jungels zijn sterke benen spreken. Quintana en Pinot werden tweede en derde. Dumoulin kwam als achtste over de meet, Mollema finishte als tiende.

RIDE Magazine
111 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2017 16:50
Konrad zit er trouwens ook nog goed bij. Die begint er een beetje doorheen te komen.
21 mei 2017 16:53
Wie zou Kruiswijk nog voorbij (moeten) gaan? Amador. Maar verder lijkt die niet sterker dan anderen, en dat zou dan teleurstellend zijn.
21 mei 2017 16:56
@cyclingbruh: sowieso Jungels en normaal gezien ook Pozzovivo.
21 mei 2017 16:56
@Cyclingbrush
Kruijswijk kan Dumoulin en Mollema nog voorbij. ;-)
Serieus, alles kan nog gebeuren; maak niet de fout huidige stand en 'vorm' automatisch door te trekken naar de eindstand.
21 mei 2017 16:57
Dumoulin gaf al aan geen tijd te willen pakken door een een niet zo slimme uitglijder van movistar, wie had het over druk zetten?
21 mei 2017 16:57
Onsportief van Quintana om mee te sprinten voor de overwinning. Er is gewacht na zijn valpartij.
21 mei 2017 16:58
Amador kan hij nog voorbij, Jungels zou nog veel tijd kunnen verliezen op de echt steile bergen. Misschien valt er nog iemand.... 6e lijkt me echt het uiterst haalbare voor Kruijswijk, en dat is al onwaarschijnlijk.
21 mei 2017 16:58
Tom riep Ten Dam tot de orde. Hopelijk trekt Laurens de laatste week goed, tenminste tm woensdag. Complimenten overigens aan de hele Subweb ploeg.
21 mei 2017 16:58
Drie Nedelanders in de top tien, en dat met zo'n deelnemersveld. Geweldig!
21 mei 2017 16:58
Misschien probeerde Mollema nog seconden te pakken op Zakarin om er voor de rustdag nog even overheen te wippen in het klassement? Dat zou een verklaring kunnen zijn, maar dat is ook niet gelukt.
21 mei 2017 16:59
Dat had Mollema toch anders moeten aanpakken, denk ik.
Dat het nu een keer klaar mag zijn met de successen van QS, hoop ik.
Dat wordt volgende week nog een mooi gevecht tussen Dumoulin en Kruijswijk, voorspel ik.
21 mei 2017 16:59
We hebben het vorig jaar gezien wat er allemaal kan gebeuren. Zelfs podium is nog mogelijk voor Kruijswijk.
21 mei 2017 17:00
Kruijswijk gaat nog wel richting de top 5 denk ik. Dinsdag en donderdag gaat er met minuten gesmeten worden en die etappes zijn Kruijswijk op het lijf geschreven. Als je dan een iets mindere dag hebt ga je echt minuten verliezen. En over het algemeen heeft Kruijswijk die in de laatste week niet meer.
21 mei 2017 17:00
Hoe is het met Tanel Kangert?
21 mei 2017 17:00
Onsportief, tja. Quintana lacht zich kapot, want hoe dom zijn die Nederlanders elke keer. Als er ploeg op welke manier dan ook wint dan is het Movistar wel. Zo hebben ze met die valsspeler van een Quintana al eerder een Giro gewonnen. Die stoppen nog niet als ze afgevlagd worden.
21 mei 2017 17:01
Quintana lijkt nog te vloeken als ie tweede over de finish komt (beeld van motor achter als ze finish passeren). Ambitie...
21 mei 2017 17:01
@assen

Er kan inderdaad nog genoeg gebeuren, maar veel hoger dan een 7e/8e plaats zou die reëel gezien toch niet meer komen? Of er moet een lading klassementsmannen nog uitvallen, maar dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid niet, en dan zou het toch teleurstellend zijn?
21 mei 2017 17:01
Kangert gebroken elleboog.
21 mei 2017 17:01
Weet iemand hoe het met Woods gaat?
21 mei 2017 17:02
Ik hoor net dat Kangert opgegeven heeft.
Snap niet waarom Dumoulin niet doorrijdt als quintana valt. Had quintana wel gedaan, en vervolgens sprint quintana nog mee en pakt die 6 seconden.

Mij viel vooral boaro op, die zat er nog lang bij als niet klimmer
21 mei 2017 17:03
Laten we in ieder geval duimen dat degene die op dit moment de meeste kans maakt op winst (Dumoulin) goed blijft rijden. Heb toch liever dat Dumoulin in Milaan staat te juichen dan dat Kruijswijk nog wat plekken op kan stijgen.
Bedenk me trouwens net, jullie zeggen dat het slecht van Quintana is dat hij voor boni's ging rijden omdat Dumoulin voor hem in de remmen heeft geknepen. Maar misschien wist Quintana niet dat er door Dumoulin is gewacht, kans is klein dat hij dat van achteruit zag en misschien heeft niemand het hem verteld..
21 mei 2017 17:05
Er waren toch geen boni's vandaag, tijd van Quintana zelfde als gisteren.
Bij drie keer vallen doorrijden wellicht, ziet er angstig kwetsbaar uit.
21 mei 2017 17:06
Nou ik hoop om een strijd voor het Roze tussen een Ontketende Kruiswijk en Dumoulin en Bauke vlak daar achter voor de 3e stek ;-)
21 mei 2017 17:06
Tom zou -god forbid- ook eens kunnen vallen. Betere kans nu dat Mobistar op hem wacht ?????? Nibali zie ik er iig niet voor aan....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.