Giro 2018: Wederopstanding Froome op Monte Zoncolan, Yates pakt seconden
foto: LaPresse
zaterdag 19 mei 2018 om 17:30

Giro 2018: Wederopstanding Froome op Monte Zoncolan, Yates pakt seconden

Chris Froome heeft de etappe naar de mythische Monte Zoncolan op zijn naam geschreven. De Sky-renner leefde na de voor hem matige eerste twee weken op en plaatste op de slotklim een aanval die voor niemand te beantwoorden was. Simon Yates kwam nog dichtbij, maar kon niet meer meedingen om de ritzege. De Brit pakte wel enkele secondes op naaste achtervolgers Tom Dumoulin en Thibaut Pinot.

In één van de zwaarste ritten in de Giro stond met de Monte Zoncolan een heel taaie berg op het menu. Voor het begin van de etappe was al duidelijk dat deze mythische beklimming, die bijna tien kilometer lang is en bijna nooit onder het hellingspercentage van tien procent komt, voor enorme tijdsverschillen in het klassement kon zorgen. De opdracht van Yates en Dumoulin was duidelijk: Als Yates de Giro wil winnen, moet hij hier aanvallen. Als Dumoulin de Giro wil winnen, moet hij hier het verlies beperken.

Vroege vlucht met zeven renners
Om vijf voor twaalf werd het gespannen peloton op gang geschoten voor de veertiende etappe in de Ronde van Italië. De rittenkapers die in deze rit verwacht werden, hadden weinig hoop op een goed afloop van de vroege vlucht en lieten de vlucht van de dag snel begaan. In deze kopgroep bevonden Francesco Gavazzi, Matteo Montaguti, Enrico Barbin, Laurent Didier, Mads Pedersen, Valerio Conti en Jacopo Mosca. Zij bouwden hun voorsprong op het peloton, waar Sky en Mitchelton-Scott controleerden, gestaag op. Toen de zes renners de Passo Duron opdraaiden, was het verschil zes minuten.

Stilte voor de storm op Passo Duron en Sella Valcada Ravascletto
Op de steile Passo Duron en Sella Valcalda Ravascletto bepaalden Astana en Mitchelton-Scott het tempo, maar bleven de favorieten nog in hun hok in afwachting op de opdoemende Monte Zoncolan. De voorsprong van de leiders slonk door het tempo van Astana en Mitchelton-Scott wel. Conti en Barbin, die als laatste overbleven van de vroege vlucht, hielden aan de voet van de Monte Zoncolan slechts een minuut voorsprong over.

Wout Poels bepaalt tempo op de Zoncolan, Froome valt aan
Eenmaal op de Zoncolan was het al snel over en sluiten voor de twee koplopers door een aanval van Igor Anton, die al eens glorieus op deze berg was. Onder aanvoering van Wout Poels, met Froome en Yates in zijn wiel, dunde het groepje der favorieten snel uit en werd Anton weer teruggegrepen. Even later moest Henao eraf, evenals Bennett, Aru en Carapaz. Ook Dumoulin kwam in moeilijkheden, maar reed zijn eigen tempo en schoof zo renner voor renner op.

Het was wachten op de eerste aanval van een klassementsrenner. Die aanval kwam op vierenhalf kilometer van de meet van Chris Froome.  De Brit kreeg López, Pozzovivo, Yates even met zich mee, maar liet iedereen vervolgens achter. Dumoulin reed zijn eigen tempo en hield het verschil beperkt op Yates, Pozzovivo en López.

Yates op jacht naar Froome, Dumoulin verliest tijd
Met nog drie kilometer te gaan opende Yates de tegenaanval. De Brit sprong weg bij López en Pozzovivo en ging op jacht naar Froome. De voorsprong van Froome slonk licht en de voorsprong op Dumoulin groeide, maar niet heel snel: In de drie kilometer dat Yates ten aanval was bouwde hij zijn voorsprong uit van vijftien naar vijfentwintig seconden op de meet.

Op de meet was het Froome die Yates nog net van zich af kon houden. Dumoulin volgde een halve minuut later dan Yates. De Limburger kwam op de vijfde plaats binnen en verloor 37 seconden op de rozetruidrager. In het klassement staat Dumoulin nu op één minuut en 24 seconden van de Brit.

RIDE Magazine
169 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 7
19 mei 2018 17:30
Kon beter maar kon ook slechter. Froome ok........................... no comment.
19 mei 2018 17:31
De derde week is begonnen.
19 mei 2018 17:32
Verschil tussen Yates en DUmoulin zal klein zijn na de tijdrit en dan is het afwachten of Yates in de laatste week nog steeds de benen heeft om bergop de betere te zijn. Kon zomaar eens de spannendste giro ooit worden.
19 mei 2018 17:32
Prima uitslag. Yates, Pozzovivo en Angel Lopez verwachte lichtgewichten met tijdwinst. Enkel Froome is een verrassing.
37 seconde. Podium/nr 2 moet zeker lukken voor Dumoulin en wie weet meer.
19 mei 2018 17:32
Petje af voor zowel Froome als Poels, ijzersterk gereden vandaag! Yates pakt zoals verwacht tijd op Dumoulin, maar geen gigantische verschillen. Maar wat een beest die klim, abnormaal gewoon
19 mei 2018 17:32
Froome is back!
19 mei 2018 17:32
Klasse van Froome!
Dumoulin verliest niet te veel op Yates.
19 mei 2018 17:32
Jemig, de Britse pufcompetitie is het. Yates die rijdt alsof hij de kinderen in de speeltuin op gaat halen..
19 mei 2018 17:32
Prima gedaan van Dumoulin. Froome tja...
19 mei 2018 17:32
Hoe ongeloofwaardig is dit?
19 mei 2018 17:32
Gelukkig wint Froome (anders had Yates nog meer boni's gepakt).

Dumoulin zeer goed, toch nog Pinot gelost.

Op naar morgen!
19 mei 2018 17:32
Yates net te laat zijn jacht ingezet, dumoulin in zijn gebruikelijke tt-beperkverlies modus.
19 mei 2018 17:32
Froome herpakt zich heel knap. Karakter ook als Yates zo dichtbij komt en je dan toch stand weet te houden.
19 mei 2018 17:32
Ik had toch op meer van Dumoulin gerekend. Hij kan niet veel meer verliezen nu.
19 mei 2018 17:32
Prachtige man tegen man strijd zo. Ook mooi in beeld gebracht door de regie.

Leuk publiek en fantastische sfeer. Draagt zeker bij aan de status van deze klim.
19 mei 2018 17:33
Jammer dat Nederlandse wielrenners niet zo'n last van astma hebben.
19 mei 2018 17:33
Puf, puf, wat een klim.
19 mei 2018 17:33
Twee astmapatiënten hebben met extra stimulans van pufjes hun klim netjes ingedeeld. Froome zal nog steeds de Giro winnen, die gaat een bizar sterke derde week kennen. Hoop niet dat renners op hun muil gaan, maar de Britse astmapatiënten maken daar een aardige kans op.
19 mei 2018 17:33
Gevoelsmatig heb ik met Froome nu niet zo'n probleem, maar die Yates - ik weet het niet. Ademt niet lijkt het. Is er overigens ergens een betrouwbare bevestiging dat Yates aan de puffer zit? Dat zal hieronder n.l. wel de nodige keren gezegd worden...
19 mei 2018 17:33
Antwoorden met de pedalen Froomey! Klasse!
19 mei 2018 17:33
Hoe komen Froome en Poels opeens zo sterk?
19 mei 2018 17:33
Wordt nog een spannende derde week, voor eindwinst, voor de podiumplekken en voor een felbegeerde top 10 plek
19 mei 2018 17:33
Waar ik al bang voor was dumoulin wel in topvorm . Denk gewoon dat hij niet goed genoeg is . Podium hoogsthaalbare. Denk dat de tour hem beter moet liggen minder steil qua klimmen . Had verwacht dat hij beter zou zijn maar helaas .
19 mei 2018 17:33
Mooie strijd gezien, Dumoulin houdt schade beperkt, maar Giro-winst wordt wel erg lastig.

Iedereen heeft natuurlijk recht op zijn mening, maar ik vind het onbegrijpelijk dat mensen blij zijn met Froome zijn wederopstanding. Regelrechte schande voor de wielersport dat die man hier rondrijdt.

Bennett moet een boel mensen ingehaald hebben!
19 mei 2018 17:33
Froome! Heerlijk. Ik verwacht ook echt nog wel een zwakke dag voor yates dus alle kans voor dumoulin nog altijd.
1 2 3 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.