Giro 2018: Ontketende Yates solo naar derde ritzege, Dumoulin verliest 47 seconden
foto: LaPresse
zondag 20 mei 2018 om 17:00

Giro 2018: Ontketende Yates solo naar derde ritzege, Dumoulin verliest 47 seconden

Simon Yates heeft zijn voorsprong in het algemeen klassement van de Giro d’Italia andermaal uitgebreid. De rozetruidrager van Mitchelton-Scott boekte in de vijftiende etappe naar Sappada zijn derde ritzege van deze ronde. Hij kwam solo over de streep en pakte de volle mep aan bonificaties, nadat hij op de voorlaatste klim van Costalissoio zijn grootste concurrenten loste. Tom Dumoulin werd derde en verliest 47 seconden in het klassement.

Om kwart over twaalf vertrokken de renners voor een 176 kilometer lange etappe over maar liefst vijf beklimmingen: de Passo del Mauria (derde categorie), Passo Tre Croci (tweede categorie), Passo Di Sant’Antonio (tweede categorie), Costalissoio (tweede categorie) en de niet gecategoriseerde slotklim naar Sappada. 

Attractieve openingsfase
Een razende openingsfase zorgde ervoor dat het lang duurde vooraleer een kopgroep zich vormde. Onder meer Maurits Lammertink en Laurens ten Dam lieten zich zien. Op de eerste col van de dag ging het spervuur aan aanvallen door. Pogingen van Italiaans kampioen Fabio Aru en Wout Poels werden geneutraliseerd. Quentin Jauregui, Nico Denz, Krists Neilands en Dayer Quintana leken de vrijgeleide te krijgen, maar Trek-Segafredo, Astana en BMC stonden dat niet toe.

Wanhoopspoging Woods
Uiteindelijk geraakte een kopgroep van 23 weg, met daarin één Nederlander: Maurits Lammertink. Opvallend was de move van EF Education First-Drapac, dat de achtervolging leidde en het verschil met de kop klein hield. Met een voorgift van 1,5 minuut begon de kopgroep aan de Tre Croci, waar ook de eerste regendruppels naar beneden kwamen. Ciccone trok de kopgroep uit elkaar. Hij kreeg Nico Denz, Mikael Cherel en Dayer Quintana met zich mee. Daarachter werd het plan van de Amerikaanse formatie duidelijk: kopman Michael Woods, de nummer twaalf van het klassement, viel op zeventig kilometer van de streep aan.

Mitchelton-Scott geeft vluchters weer geen kans
De groep der favorieten werd sterk uitgedund, maar de kleppers bleven nog in hun kot. De ploeg-Yates onderhield een strak tempo en ging in de kletsnatte afdaling met de rem erop naar beneden. In de vallei richting de Sant’Antonio werd de chasse patate compleet voor Woods; hij werd teruggepakt door het peloton. Aan die klim begonnen Denz, Cherel, Quintana, Ciccone en de teruggekeerde Visconti met een voorgift van ruim twee minuten ten opzichte van het peloton.

Sunweb trekt favorieten op gang
Het bal werd op de Sant’Antonio geopend door de Sunweb-ploeg. Sam Oomen trok het peloton op gang met ploeggenoot Dumoulin in zijn wiel. Dat betekende ook de definitieve nekslag voor Aru, die troosteloos moest lossen. Door Oomens tempo dunde de favorietengroep fors uit. Twee koplopers bleven nog voor de favorieten uit: Denz loste Ciccone in de afdaling richting de voet van de Costalissoio, maar hun verhaal was op de eerste flanken van die klim ten einde. 

Eerste barsten op Costalissoio
De klim van tweede categorie begon bij de favorieten met een schifting, na een versnelling van Miguel Ángel López. Chris Froome moest lossen en zag een groepje met Dumoulin en Yates wegrijden. George Bennett opende de aanval om wat van zijn verloren tijd op de Zoncolan goed te maken, maar Jack Haig counterde. Daarop zag rozetruidrager Yates zijn kans schoon, met López in zijn wiel. Dumoulin ging op zijn eigen tempo in de achtervolging.

Yates jaagt zonder angst op derde ritwinst
Dankzij Pozzovivo, Carapaz en Pinot keerde Dumoulin terug in het wiel van Yates, maar die wilde hoe dan ook tijd pakken. Een vinnige demarrage van de Brit op zeventien kilometer zette de groep-Dumoulin direct weer op een achterstand. Met een voorsprong van achttien seconden ging Yates over de top van de Costalissoio, Froome volgde al op ruim een minuut. Als een baksteen liet de rozetruidrager zich naar de voet van Sappada vallen. Zelfs in die afdaling liep hij uit.

Veerkrachtige Dumoulin sprint naar derde plek
In de laatste oplopende kilometers richting de finishplaats Sappada was er wat onenigheid in de achtervolging, waardoor Yates nog meer tijd pakte. Vier kilometer voor de meet kon de Limburger demarrages van Carapaz, Pozzovivo, Pinot en López niet volgen. Eenzaam moest hij de schade weten te beperken, ware het niet dat de groep-Pinot twijfelde en Dumoulin kon terugkeren.

Yates soleerde op indrukwekkende wijze naar zijn derde ritwinst. De groep-Dumoulin volgde op 41 seconden; López sprintte naar de tweede plek, voor Dumoulin. Bovenop zijn tijdwinst pakte Yates (voor de derde keer dus al) tien bonificatieseconden. Onze landgenoot greep door zijn derde plek vier bonusseconden.

Yates met 2.11 voorsprong naar de tijdrit
Met een voorsprong van 2.11 op Dumoulin gaat de Brit de laatste rustdag van deze Giro in. Dinsdag wacht de individuele tijdrit, waarin verwacht wordt dat wereldkampioen tijdrijden Dumoulin een pak tijd terug kan gaan pakken op Yates. 

foto: LaPresse

RIDE Magazine
192 Reacties
Sorteer op:
1 6 7 8
20 mei 2018 19:25
Waarom hoor ik niemand over Carapez... net zo verdacht dan als je het mij vraagt...
20 mei 2018 19:25
skylimit - 20 mei 2018 om 19:00
Het resultaat van de aktie met Oomen kun je terug zien vanaf plaats 7 van de daguitslag...
20 mei 2018 19:50
James reed al 2 jaar geleden top in de Vuelta. Vorig jaar in ronde van Romandie. Hij is 26 jaar oud. Laat dit jaar al zeer hoog niveau zien. Al met al is dit niet ongeloofwaardig in mijn ogen. Hij rijdt ook geen minuten weg maar sprokkelt zijn secondes. Ik ben persoonlijk ben ik erg blij met een aanvallende renner als Yates. Lekker aanvallend.
20 mei 2018 20:02
Met deze superaanvaller in het roze de leukste Giro in jaren.
20 mei 2018 20:03
Over verdenkingen laat ik me niet uit - ik kan niets bewijzen.

Yates heeft vandaag bijna net zo’n hoog wattage als Tom gefietst, denk ik. Ik vermoed dat Yates op dinsdag niet meer dan 45s terug pakt.

Ik erger me ondertussen aan
- boniseconden
- die Hoste... man man, wat een onzin kraamt hij uit op een betweterige manier! Geef Kroon terug, of ja, desnoods zelfs Been!
20 mei 2018 20:16
@assen - 20 mei 2018 om 20:03
Die Hoste weet wel waar hij over praat hoor, maar hij werd een beetje fan en ik was het met hem oneens dat Tom alles uit de kast moest halen.
In dat verband herinner mij die de Vuelta, waar Tom ook een stel ongure types op zijn bagagedrager had. Toen hij opgerookt was zwaaiden ze vriendelijk en Tom zag ze snel in de verte verdwijnen. De rest is geschiedenis.
20 mei 2018 20:31
Het Nederlandse wielrennen is eigenlijk superieur aan de rest van de wereld. Ze winnen alleen minder omdat de rest van de wereld fout is.

Oh ja. Zaken rondom PDM, TVM, Rabobank en Vacansoleil is buitenlandse propaganda.
20 mei 2018 20:55
@haanaf

Ik als Nederlandse chauvinist ga het steeds meer met jouw statement eens zijn na het lezen van berichten hier
20 mei 2018 21:46
dubbele post
20 mei 2018 21:48
Yates is de beste. Wat hij vandaag laat zien, is ongekend. Ik moest aan een motertje denken.
Ik ben benieuwd met hoeveel voorsprong hij de tijdrit wint. Dumoulin zou de schade moeten kunnen beperken. De tweede plaats is ook heel mooi.
20 mei 2018 21:48
@Haanaf: de Belgen hebben hetzelfde, winnen ook zo vaak een grote ronde, Fransen idem. Oh nee, er won een Amerikaan met kanker, die fout was, toen kwamen de Britten met astma, die ook een beetje fout waren. Marginal gains, my ass.
Is ook een echt fietsland daar, je moet ze even leren om aan de goeie kant van de weg te fietsen, maar als ze daar aan gewend zijn, winnen ze ook meteen.
21 mei 2018 02:02
Quote:

Performance gains?

But can terbutaline and the others make a difference in a cycling race? Well, there is evidence that oral doses of terbutaline improve strength and power performance and that high doses of inhaled terbutaline may improve sprint and power but not endurance. Strangely enough, the action behind the potential performance improvement is not linked to improved lung function.

Terbutaline and other treatments may improve performance by altering muscle function so that power production per muscle contraction is enhanced. Long-term use may also improve the energy producing pathways that do not require the presence of oxygen, hence a boost to anaerobic bursts of power. But to achieve these performance gains inhaled doses of terbutaline must be well above the therapeutic dose.

So an athlete using terbutaline as prescribed therapeutically is not likely to benefit from a performance enhancement in their sprinting. However, once an athlete has a TUE for terbutaline they have licence to use as much as they like. So an unscrupulous athlete could seek to gain an advantage once they had the exemption.

http://theconversation.com/terbutaline-the-drug-at-the-heart-of-british-cyclings-week-from-hell-58660

Hoe een Giro die zo mooi begon een vrij bizarre wending nam.

Het Pinksterweekend van 2018, het weekend dat de wielersport definitief capituleerde voor de niet te stoppen opmars vd Britse Astma patiënten.
21 mei 2018 13:28
Het is weer eens wat anders in dit weekend van de Gelovige (Pinksteren) dan naar een woonboulevard, Rommelmarkten of naar Zandvoort(MAX-Jumbo Dagen)te gaan deze fantastische reacties te lezen. Waar iedere renner wordt beschuldigt behalve de Sjeng oet Mestreech (die waarschijnlijk op frit mit kniensajs of rieste vlaaij rond pedaleert) Wat gaat hij rond de AGR altijd in Spanje doen ,waar ik nog nooit gelezen heb dat hij daar gecontroleerd wordt.Dus daar kan je ook vraag tekens bij zetten.En als ik me niet vergist ,dan is hij de beste renner die er rond pedaleert om de andere(gebruikers) bij te houden
21 mei 2018 13:33
@ redactie wielerflits. Waarom mag het niet over doping gaan? Of insinueren? Doen jullie mee aan de omerta? Jullie doen igg alles om deze in stand te houden. Doorverwijzen naar een of ander lullig ongebruikt speciaal topic voor dopingzondaars is lachwekkend.

reactie wf: We hebben ervoor gekozen om discussies over dit onderwerp in een separaat topic te voeren , zodat het hier over de wedstrijd kan gaan. Gelieve dit standpunt te respecteren
21 mei 2018 14:42
@Col du Bramont
Het is te hopen dat hier door de journalisten aldaar de nodige kritische vragen over gaan worden gesteld, want het blijft nu wel heel stil op dit gebied. Al is het maar om meer duidelijkheid te krijgen.

@redactie
Door enkel discussies over een bepaald onderwerp in een afgelegen forumtopic te willen laten voeren, laten jullie imo jullie journalistieke objectiviteit voor een deel varen. Het zou kunnen insinueren dat jullie bang zijn voor te kritische meningen.
21 mei 2018 15:28
Ah, de wekelijks terugkerende steek van John naar alles dat uit Maastricht komt.

Wat is jouw overkomen vriend? In de vlaai gevallen als kleuter?

Spruch, heeft geen zin. Leidt alleen maar tot een ban. Ik spreek uit ervaring. Gewoon slikken en denken zoek het maar uit.
21 mei 2018 17:59
Ik vind het wel een verstandige keuze de doping discussie centraal te houden.
Deze popt nl iedere keer weer op met vaak dezelfde argumenten.

Ik heb gisteren wel degelijk van Yates genoten maar inderdaad men mag of eigenlijk moet daar de nodige vragen bij stellen. Openheid zou hem en zijn ploeg sieren.
Concreet mbt gisteren was er sprake van een medisch attest voor bepaalde medicijnen.

Poels en Oomen deden het weer goed, rekening houdende met het werk wat ze moesten verzetten.
Niet vergeten ook dat uiteindelijk Dumoulin de slotkilometers goed reed nadat ie op afstand werd gezet kwam die nog knap terug.
1 6 7 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.