Giro 2024: Jayco AlUla met meerdere klimmers, Caleb Ewan sprinter van dienst
Caleb Ewan zal de sprinthonneurs waarnemen - foto: Cor Vos
maandag 29 april 2024 om 14:08

Giro 2024: Jayco AlUla met meerdere klimmers, Caleb Ewan sprinter van dienst

Jayco AlUla is de volgende ploeg die zijn selectie heeft bekendgemaakt voor de Giro d’Italia (4-26 mei). De ploeg hoopt met Caleb Ewan op succes in de vlakke sprintetappes, terwijl Eddie Dunbar, Luke Plapp, Filippo Zana en Alessandro De Marchi zich kunnen uitleven in de meer geaccidenteerde ritten.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In de vlakke ritten die zullen uitdraaien op een sprint, is het uitkijken naar Caleb Ewan. De pijlsnelle Australiër kan wel een mentale opkikker gebruiken, aangezien hij niet zijn beste voorjaar achter de rug heeft. De inmiddels 29-jarige coureur boekte in de Tour of Oman nog wel een welkome overwinning, maar moest een maand later ziek opgeven in Tirreno-Adriatico. Ewan kwam sindsdien niet meer in actie.

Hij wist zich de voorbije weken wel klaar te stomen voor zijn misschien wel belangrijkste wedstrijd van 2024, de Giro d’Italia. Ewan bewaart goede herinneringen aan de eerste grote ronde van het seizoen. In de edities van 2017, 2019 (2x) en 2021 (2x) won hij namelijk de nodige ritten. Hij krijgt dit jaar, in zijn jacht op nieuwe dagzeges, steun van Michael Hepburn, Max Walscheid en laatste man Luka Mezgec.

“Na een afwezigheid van twee seizoenen heb ik erg veel zin om terug te keren in de Giro. Ik heb er in totaal al vijf ritten gewonnen en dat zorgt automatisch voor goede herinneringen”, laat Ewan weten via zijn werkgever. “Ik heb me met een hoogtestage voorbereid op de Giro, al zal ik eerst nog meedoen aan Eschborn-Frankfurt. Ik kan rekenen op een sterke trein, dus dat is fijn.”

Jayco AlUla rekent niet alleen op de snelle benen van Ewan. De formatie hoopt ook in de heuvel- en bergetappes een vuist te kunnen maken. Met Eddie Dunbar, Luke Plapp, Filippo Zana en Alessandro De Marchi heeft de ploeg meerdere kaarten om mee te spelen. Zana won vorig jaar nog een etappe in zijn thuisronde en De Marchi droeg in het verleden al eens de roze trui. Voor Plapp is het dan weer zijn eerste kennismaking met de Giro.

Voor Luke Plapp wordt het zijn eerste deelname aan de Giro – foto: Cor Vos

En Dunbar? Die werd vorig jaar namens Jayco AlUla zevende in het eindklassement. De Ierse klimmer hoopt zijn prestatie van 2023 op zijn minst te evenaren. “Zo niet te verbeteren. Ik heb een redelijk goede voorbereiding achter de rug. Misschien niet zo goed als vorig jaar, maar ik kijk ernaar uit om weer te strijden in de Giro”, blikt hij in een persbericht vooruit. “Je moet er meteen staan, aangezien de eerste etappes al gelijk belangrijk zijn voor het klassement.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.