Giro 2024: UCI dreigde met diskwalificatie als Pogacar opnieuw zou koersen in paarse broek
foto: Cor Vos
dinsdag 7 mei 2024 om 20:20

Giro 2024: UCI dreigde met diskwalificatie als Pogacar opnieuw zou koersen in paarse broek

Update Bijna alles aan de outfit van Tadej Pogacar was maandag roze, met uitzondering van zijn broek. Het was een bewuste keuze van de Giro-organisatie om de klassementsleider een speciale paarse broek te geven. Pogacar wilde vandaag opnieuw in de deze broek starten, maar de UCI heeft er een stokje voor gestoken.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het was een opvallend beeld tijdens de derde etappe van de Giro d’Italia. Klassementsleider Pogacar reed met een paarse broek naar finishplaats Fossano. Het bleek een eerbetoon aan de spelers van Torino FC, die in 1949 om het leven kwamen bij een vliegramp. De paarse broek vormt een verwijzing naar de granaatrode kleding waarin dit zeer succesvolle elftal hun wedstrijden speelde.

De topfavoriet voor de eindoverwinning zag het wel zitten om vandaag weer van start te gaan met deze speciale broek, ook omdat het om een snelpak ging. Toch verscheen Pogacar vandaag gewoon weer met een zwarte broek op het startpodium. De UCI heeft namelijk besloten dat het in strijd is met de regels en dus koerst de rozetruidrager vandaag weer in een normale combinatie van een broek en een shirt.

“Ik vond het een leuke broek. De organisatie gaf me het pak, dus ik deed hem aan. Toen werden we gebeld door de UCI dat het niet mag. Daarom heb ik nu mijn normale broek”, vertelde Pogacar voor de start van de rit aan Eurosport.

UPDATE 20u20

Enkele UCI-commissarissen waren helemaal niet opgezet met de ongewone kleurencombinatie van de Sloveense leider. Niet alleen belden ze naar UAE Emirates op maandagavond, volgens Cyclingnews waarschuwde men de ploeg ook dat Pogacar gediskwalificeerd zou worden als hij opnieuw met de paarse broek zou rijden in de etappe naar Andora.

RCS Sport en mensen van kledingsponsor Castelli probeerden de commissarissen vervolgens te overtuigen dat hun eigen regels de combinatie wel degelijk toelieten, maar de commissarissen keken vervolgens de richting op van meer ervaren officials en UCI-voorzitter David Lappartient om een definitieve beslissing te nemen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.