Giro 2024: Tim Merlier eert met zegegebaar Wouter Weylandt
De W voor Wouter Weylandt - foto: Cor Vos
maandag 6 mei 2024 om 19:02

Giro 2024: Tim Merlier eert met zegegebaar Wouter Weylandt

Tim Merlier snelde maandag naar de zege in de derde etappe van de Giro d’Italia. Eenmaal zeker van de overwinning, maakte de rappe man van Soudal Quick-Step het W-teken ter ere van de in 2011 overleden Wouter Weylandt.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Duimen tegen elkaar, wijsvingers omhoog. Het W-teken ter ere van Wouter Weylandt. Dat was het zegegebaar van Tim Merlier in Fossano, na de finish van de derde etappe van de Giro d’Italia 2024. Bij zijn eerste ritzege in de Giro, in 2021, deed hij hetzelfde.

Merlier kende Weylandt – die in de Giro van 2011 in de afdaling van de Passo del Bocco op tragische wijze om het leven kwam – niet persoonlijk. Maar ze maakten beiden wel deel uit van het Scheldepeloton, een trainingsgroep van renners uit de streek van Gent. “Ik was toen al rap, ook al was ik nog volop veldrijder. Wouter was ook een sprinter, dus keek ik op naar hem”, vertelde hij destijds na zijn eerste Girozege aan WielerFlits.

In de dagen voor zijn eerste Giro-triomf dacht de West-Vlaming al na over een bijzonder zegegebaar. “Ook mijn kamergenoot (Gianni Vermeersch, red.) maakte me er vanmorgen nog attent op. Als je wint, moet je misschien de W maken. Ik heb niet getwijfeld toen ik over de finish reed. Het ging zelfs vanzelf, wellicht door de emoties.”

“Ben hem niet vergeten”
Drie jaar later zagen we dus hetzelfde zegegebaar. “Mijn eerste overwinning droeg ik ook op aan hem. Ik ben hem niet vergeten, want ik was fan van Wouter”, zei hij na de finish tegen Sporza. “Ik herinner me het moment van zijn overlijden. Ik zat te kijken naar de uitzending met een vriend. Dat sloeg in als een bom.”

In de Giro-rit die Merlier in 2021 wist te winnen, kwamen de renners aan in Novara. Deze stad speelde vandaag toevallig weer een belangrijke rol in de Ronde van Italië, maar nu als startplaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.