Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 18 naar Padova – Sprinters ruiken kans in stilte voor de storm
foto: Cor Vos
Mark de Graaf
Rodriguez1010
donderdag 23 mei 2024 om 12:45

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 18 naar Padova – Sprinters ruiken kans in stilte voor de storm

Veel renners zullen tijdens de voorgaande bergritten hebben uitgekeken naar de achttiende etappe van de Giro d’Italia 2024. Op één beklimming van vierde categorie na, is de etappe naar Padova volledig vlak of zelfs in dalende lijn. Krijgen we weer eens een sprint? We blikken vooruit!

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 171 kilometer lange achttiende etappe gaat van Fiera di Primiero naar Padova. De vlakke rit biedt de sprinters die het klimgeweld hebben overleefd een één-na-laatste kans op ritsucces. De slotetappe in Rome biedt namelijk ook een uitgelezen kans voor de snelle mannen.

Vanuit startplaats Fiera di Primiero trekt het peloton in dalende lijn naar de eerste en enige officiële beklimming van de dag. In de Noord-Italiaanse gemeente Lamon ligt namelijk een beklimming van vierde categorie. Met een afstand van 3,5 kilometer aan 5,6 procent moet de heuvel geen grote hindernis vormen voor de snelle mannen.

Ruim 40 kilometer na de top van deze enige beklimming ligt de eerste tussensprint van de dag in Valdobbiadene. Deze stad was al vijfmaal onderdeel van een Giro-parcours en diende in 2020 als finishstad van een individuele tijdrit. In deze veertiende etappe won thuisrijder Filippo Ganna met een snelheid van bijna 48 kilometer per uur gemiddeld over een glooiend parcours van 34,1 kilometer lang. De Italiaan was zijn toenmalige teamgenoot Rohan Dennis en de Amerikaan Brandon McNulty te snel af.

Ganna was de snelste in de tijdrit met finish in Valdobbiadene tijdens de Giro van 2020 – foto: Cor Vos

Ondanks dat de tweede tussensprint van de dag 60 kilometer verder ligt dan de eerste, is het wel het eerstvolgende te benoemen ‘obstakel’. Het ritprofiel is na 70 kilometer in (voornamelijk) dalende lijn namelijk volledig vlak. De punten zijn te behalen in de gemeente Martellago, dat debuteert in het parcours van de Giro d’Italia.

Na de tweede tussensprint van de dag is het 45 kilometer wachten voor we de snelle mannen voor een derde keer in actie zien. Ditmaal dient de streep als finishlijn en is het gelegen in Padova. In tegenstelling tot Martellago kent deze gemeente een rijkere wielerhistorie. Zo passeerde de Italiaanse grote ronde vijftien maal door de stad, die gelegen is tussen Venetië en Verona. Al dateert de laatste passage alweer uit 2009.

De laatste keer dat de stad met ruim 200.000 inwoners een finish van een Giro-rit organiseerde was nog langer geleden. In 2000 eindigde de tiende etappe in Padova. Toen kregen we, waarschijnlijk net zoals dit jaar, een massasprint te zien. Ivan Quaranta pakte één van zijn zes ritoverwinningen in de Ronde van Italië, voor de Tsjech Ján Svorada en landgenoot Mario Cipollini.

Donderdag 23 mei, Etappe 18: Fiera di Primiero – Padova (171 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.25 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Top Lamon (4e categorie): tussen 13.35 en 13.40 uur
Tussensprint Valdobbiadene:
tussen 14.40 en 14.55 uur
Tussensprint bonificatieseconden: tussen 16.00 en 16.20 uur


Favorieten

Na zeventien etappes en bijna drie weken afzien, snakken de meeste renners in deze Giro d’Italia naar rust. In de komende vier etappes moeten de coureurs nog 644 kilometer afleggen richting de laatste finishstreep in Rome. Voor een deel van het peloton valt er weinig meer te winnen, maar dat is zeker niet zo voor de overgebleven sprinters. Zij krijgen wellicht nog twee kansen op dagsucces. De slotrit in Rome lijkt een garantie op een sprint, maar ook de achttiende rit naar Padova is op het lijf geschreven van de rappe mannen.

Onderweg volgt er met de klim naar Lamon (van vierde categorie) één helling die meetelt voor het bergklassement en in de kilometers naar de tussensprint in Valdobbiadene is het ook nog even klimmen geblazen, maar daarna trekt het peloton voor een honderdtal kilometer door de Povlakte. Met andere woorden: het wordt de sprintersploegen niet al te moeilijk gemaakt op weg naar de finish. Vluchters die donderdag een sprint willen ontlopen, zullen dan weer van zeer goeden huize moeten komen.

Een kleine drie weken geleden begonnen we met een zeer sterk sprintveld aan de Ronde van Italië, maar inmiddels zijn er al heel veel snelle mannen naar huis. Het is een indrukwekkende lijst: Biniam Girmay, Christophe Laporte, Max Kanter, Ethan Vernon, Olav Kooij, Fabio Jakobsen, Luka Mezgec, Phil Bauhaus, Jenthe Biermans, Danny van Poppel en David Dekker. Deze sprinters moesten onderweg om uiteenlopende redenen in de remmen knijpen.

Kan Milan donderdag vier vingers in de lucht steken? – foto: Cor Vos

Een sprinter die nog wel gewoon aanwezig is in deze Giro: Jonathan Milan. De Italiaan is zonder twijfel de sprintkoning van deze Ronde van Italië met inmiddels drie etappezeges. Milan boekte zijn eerste overwinning op dag vier in Andora en was daarna ook de snelste van het pak in Francavilla al Mare (rit 11) en Cento (etappe 13). In de laatste twee sprints stond er werkelijk geen maat op Milan, die bovendien op weg lijkt naar een tweede opeenvolgende paarse puntentrui. De buit is met andere woorden al binnen voor de oersterke Italiaan.

Maar een sprinter raakt nooit verzadigd en Milan zal maar wat graag willen profiteren van zijn hoogvorm. Daar komt nog eens bij dat hij in deze Giro over de beste sprinttrein beschikt. Met Daan Hoole, Edward Theuns, Jasper Stuyven en laatste man Simone Consonni blijkt de lead-out van Lidl-Trek haast onklopbaar. Wat concurrerende teams als Soudal Quick-Step en Jayco AlUla ook proberen, de Amerikaanse formatie heeft telkens het laatste woord.

Tim Merlier is wel weer toe aan een sprintsuccesje – foto: Cor Vos

Soudal Quick-Step zal de rollen graag willen omdraaien, maar beschikt de beoogde afmaker Tim Merlier nog over de benen om het af te ronden? De Belg won ruim twee weken geleden nog de eerste sprintclash in Fossano, maar kwam daarna niet echt meer in de buurt van de overwinning. In de sprint in Francavilla al Mare kwam hij nog wel als tweede over de streep, maar werd hij wegens een onreglementaire sprint teruggezet in de daguitslag. Haalt Merlier in Padova zijn gram? Het is voor de West-Vlaming te hopen dat hij inmiddels weer volledig is hersteld van zijn val in de eerste tijdrit.

Een renner die nog op zoek is naar zijn eerste zege in deze Giro, is Kaden Groves. De snelle Australiër van Alpecin-Deceuninck was er de voorbije weken al twee keer dicht bij, maar werd ook tweemaal op zijn plek gezet door Jonathan Milan. De tijd begint nu wel echt te dringen voor Groves, aangezien er op papier nog maar twee etappes zijn waar hij iets kan ondernemen. Hij zal de rit naar Padova dan ook zeker met rood omcirkelen in het routeboek. We verwachten dat Alpecin-Deceuninck donderdag weer zijn verantwoordelijkheid zal nemen.

Volgt er nog een uitschieter van Fernando Gaviria? – foto: Cor Vos

Lidl-Trek (Milan), Alpecin-Deceuninck (Groves) en Soudal Quick-Step (Merlier) hebben een gezamenlijk belang: deze teams zullen aansturen op een sprint. Een ploeg die wellicht kan profiteren van het werk, is Movistar. De Spaanse formatie wist met Pelayo Sánchez al een etappe te winnen, maar hoopt met Fernando Gaviria ook nog op een uitschieter in de sprints. Negende, zevende, zevende en zesde: de uitslagen van de Colombiaan zijn in deze Giro nog niet om over naar huis te schrijven. Kan hij op de valreep nog eens ouderwets uithalen?

Een landgenoot van Gaviria, Juan Sebastián Molano, zal zich ongetwijfeld weer smijten in het sprintgeweld. De renner van UAE Emirates heeft in deze Giro al veel werk opgeknapt voor zijn ploeggenoot en aanstaande Giro-winnaar Tadej Pogacar, maar mag in de sprints zijn eigen geluk beproeven. Dit leverde Molano al een derde plaats op in de rit naar Napels, waarna hij ook vijfde werd in Francavilla al Mare en zevende in Cento. Kan hij in Padova eens echt meedoen om de eerste plek?

Stanisław Aniołkowski mocht, in tegenstelling tot Gaviria en Molano, al eens bijna proeven van de overwinning. Alhoewel, bijna… De Pool kwam in de laatste sprintrit naar Cento slechts tot het achterwiel van Milan, maar werd achter de voorlopig ongenaakbare Italiaan toch maar mooi tweede in een Giro-rit. Dit zal Aniołkowski sterken in zijn overtuiging dat het voor hem mogelijk is om te winnen op het hoogste niveau. De vraag is natuurlijk of hij zijn prestatie van een week geleden kan evenaren en – wie weet – zelfs verbeteren. Dan zal het allemaal wel een beetje zijn kant moeten opvallen.

Tim van Dijke (links) en Stanisław Aniołkowski (rechts) ruiken wellicht hun kans – foto: Cor Vos

In een sprint kunnen er echter altijd gekke dingen gebeuren, en zeker in een derde week van een grote ronde, als de vermoeidheid een serieuze rol begint te spelen en niet elke sprinter meer in staat is om zijn beste waarden te trappen. Dit speelt in de kaart van Tim van Dijke. De 24-jarige Nederlander van Visma | Lease a Bike – bezig aan zijn eerste grote ronde – beschikt normaal niet over de intrinsieke snelheid om mannen als Milan en Merlier te kloppen. Maar in de slotweek draait het niet meer om de pure snelheid, maar geeft frisheid vaak de doorslag.

En Van Dijke rijdt zeker niet op zijn laatste benen, getuige zijn vierde plek in de laatste sprintkans in Cento. “We willen ervoor blijven gaan en samen met de ploegleiding maken we voor iedere rit een plan. Persoonlijk wil ik graag nog meesprinten in de twee massasprints die er normaal gezien nog aankomen. Ik voel me nog goed en kijk uit naar de slotweek”, was de Zeeuw op de tweede rustdag nog bijzonder strijdlustig.

Tovert Filippo Ganna nog een verrassing uit de hoge wielerhoed? – foto: Cor Vos

Mocht de rit inderdaad uitdraaien op een clash tussen de snelle mannen, willen we toch ook graag Alberto Dainese (Tudor), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), de tegenvallende Caleb Ewan (Jayco AlUla), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Giovanni Lonardi (Team Polti-Kometa), Enrico Zanoncello (VF Group-Bardiani), Madis Mihkels (Intermarché-Wanty), Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL) en Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious) benoemen. En wie weet krijgt de jonge Amerikaan Luke Lamperti (Soudal Quick-Step) wel eens de kans om te sprinten.

Alles wijst erop dat we donderdag gaan sprinten om de overwinning, al houden we toch een slag om de arm. In de derde week van een grote ronde zien we weleens dat een vluchtgroep in een dergelijk vlakke rit toch een vrijgeleide krijgt op weg naar de finish. Of dat de sprintersteams toch niet sterk genoeg zijn om de boel te controleren. Het laat ruimte voor een verrassingsaanval van… Filippo Ganna? De oersterke Italiaan reed in het verleden ook al goede sprints, maar zou ook als geen ander het peloton kunnen verrassen met een Jelle Nijdammetje.

Of zien we in de laatste kilometers een geslaagde uitval van Edoardo Affini, Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), Michael Valgren, Stefan De Bod (EF Education-EasyPost), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Lorenzo Milesi (Movistar), Luke Plapp (Jayco AlUla) of Matteo Trentin (Tudor)? Het is misschien niet het meest aannemelijke scenario, maar we sluiten het ook zeker niet uit!

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jonathan Milan
*** Tim Merlier, Kaden Groves
** Fernando Gaviria, Juan Sebastian Molano, Stanisław Aniołkowski
* Tim van Dijke, Alberto Dainese, Filippo Ganna, Edoardo Affini


Weer en TV

Het parcours is donderdag niet al te uitdagend, maar de weersomstandigheden kunnen weleens voor een slijtageslag zorgen. De verwachting is namelijk dat het flink gaat regenen en er kunnen ook onweersbuien vallen. De temperatuur zal in de middaguren oplopen tot een graad of 23. De zwakke wind zal geen rol van betekenis spelen.

De achttiende rit van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.