Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 18 naar Padova – Sprinters ruiken kans in stilte voor de storm
foto: Cor Vos
donderdag 25 april 2024 om 06:00

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 18 naar Padova – Sprinters ruiken kans in stilte voor de storm

Veel renners zullen tijdens de voorgaande bergritten hebben uitgekeken naar de achttiende etappe van de Giro d’Italia 2024. Op één beklimming van vierde categorie na, is de etappe naar Padova volledig vlak of zelfs in dalende lijn.

De 171 kilometer lange achttiende etappe gaat van Fiera di Primiero naar Padova. De vlakke rit biedt de sprinters die het klimgeweld hebben overleefd een één-na-laatste kans op ritsucces. De slotetappe in Rome biedt namelijk ook een uitgelezen kans voor de snelle mannen.

Vanuit startplaats Fiera di Primiero trekt het peloton in dalende lijn naar de eerste en enige officiële beklimming van de dag. In de Noord-Italiaanse gemeente Lamon ligt namelijk een beklimming van vierde categorie. Met een afstand van 3,5 kilometer aan 5,6 procent moet de heuvel geen grote hindernis vormen voor de snelle mannen.

Ruim 40 kilometer na de top van deze enige beklimming ligt de eerste tussensprint van de dag in Valdobbiadene. Deze stad was al vijfmaal onderdeel van een Giro-parcours en diende in 2020 als finishstad van een individuele tijdrit. In deze veertiende etappe won thuisrijder Filippo Ganna met een snelheid van bijna 48 kilometer per uur gemiddeld over een glooiend parcours van 34,1 kilometer lang. De Italiaan was zijn toenmalige teamgenoot Rohan Dennis en de Amerikaan Brandon McNulty te snel af.

Filippo Ganna was de snelste in de individuele tijdrit met finish in Valdobbiadene tijdens de Giro van 2020 – foto: Cor Vos

Ondanks dat de tweede tussensprint van de dag 60 kilometer verder ligt dan de eerste, is het wel het eerstvolgende te benoemen ‘obstakel’. Het ritprofiel is na 70 kilometer in (voornamelijk) dalende lijn namelijk volledig vlak. De punten zijn te behalen in de gemeente Martellago, dat debuteert in het parcours van de Giro d’Italia.

Na de tweede tussensprint van de dag is het 45 kilometer wachten voor we de snelle mannen voor een derde keer in actie zien. Ditmaal dient de streep als finishlijn en is het gelegen in Padova. In tegenstelling tot Martellago kent deze gemeente een rijkere wielerhistorie. Zo passeerde de Italiaanse grote ronde vijftien maal door de stad, die gelegen is tussen Venetië en Verona. Al dateert de laatste passage alweer uit 2009.

De laatste keer dat de stad met ruim 200.000 inwoners een finish van een Giro-rit organiseerde was nog langer geleden. In 2ooo eindigde de tiende etappe in Padova. Toen kregen we, waarschijnlijk net zoals dit jaar, een massasprint te zien. Ivan Quaranta pakte één van zijn zes ritoverwinningen in de Ronde van Italië, voor de Tsjech Ján Svorada en landgenoot Mario Cipollini.

Donderdag 23 mei, Etappe 18: Fiera di Primiero – Padova (171 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.25 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Top Lamon (4e categorie): tussen 13.35 en 13.40 uur
Tussensprint Valdobbiadene:
tussen 14.40 en 14.55 uur
Tussensprint bonificatieseconden: tussen 16.00 en 16.20 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.