Giro-baas Vegni: “We moeten een situatie-Contador voorkomen”
foto: LaPresse - Stefano De Grandis
donderdag 14 december 2017 om 21:30

Giro-baas Vegni: “We moeten een situatie-Contador voorkomen”

Het hield de gemoederen wekenlang bezig: zou Chris Froome de Giro d’Italia rijden, of niet? Het antwoord kwam een kleine twee weken geleden: ja. RCS Sport-directeur Mauro Vegni was in zijn nopjes met de komst van de Brit, maar dat werd woensdag een hard gelag toen bleek dat de Sky-kopman tijdens de Vuelta a España te veel Salbutamol in zijn urine had.

Vegni vertelt tegenover Cycling Weekly dat hij bang is voor een nieuw Alberto Contador-scenario. De Spanjaard won in 2011 de Giro, in afwachting van zijn clenbuterol-zaak. In februari 2012 werd El Pistolero schuldig bevonden aan dopinggebruik en moest hij zijn Giro-eindzege inleveren bij Michele Scarponi. “Ik geloof heilig dat de zaak rondom Contador uniek was. Deze mag zich niet herhalen. Het wielrennen kan zich zo’n situatie niet veroorloven. Als een renner mag koersen, dan heeft hij het recht om dat op volle kracht te doen en om met zekerheid te winnen of verliezen. Ik denk dat de UCI in de zaak-Froome haar verantwoordelijkheid moet nemen”, aldus Vegni. De Brit is niet voorlopig geschorst en mag daardoor ‘gewoon’ koersen.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
16 december 2017 09:37
Er zijn duidelijke precedenten in deze zaak (Ulissi e.a.). Een jaar schorsing lijkt mij het meest consequent.
16 december 2017 09:59
De UCI heeft zo zijn eigen maten, iemand voor nog eens 4 jaar schorsen vanwege een onbenullig amateur wedstrijdje, loopt met een sisser af met schade vergoeding voor Chris omdat er onvermijdelijk fouten zijn gemaakt in het onderzoek en zijn naam besmet is. Had Landis ook niet zo'n wederopstanding destijds op de Glandom?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.