Giro Next Gen begint opnieuw met korte tijdrit, drie aankomsten bergop
Johannes Staune-Mittet was vorig jaar de beste in het eindklassement - foto: Cor Vos
donderdag 18 april 2024 om 12:31

Giro Next Gen begint opnieuw met korte tijdrit, drie aankomsten bergop

De 47ste editie van de Giro Next Gen (9-16 juni) is de klimmers goed gezind. De Giro d’Italia voor U23-renners begint weliswaar met een korte tijdrit, maar het klassement zal (waarschijnlijk) worden opgemaakt in drie zeer lastige bergetappes.

De Giro Next Gen begint dit jaar op zondag 9 juni met een openingstijdrit van en naar Aosta, de hoofdstad van de autonome Italiaanse regio Valle d’Aosta. In deze oude Romeinse stad – met restanten van een forum, amfitheater en stadsmuren met poorten – finishen de renners na elf kilometer alleen rijden. Het is een tijdrit voor de echte specialisten, gezien het vlakke karakter, al volgt er halverwege wel een kort klimmetje.

De eerste rit-in-lijn speelt zich dan weer af tussen Aymavilles en Saint-Vincent, is 121 kilometer lang en voert over bijzonder geaccidenteerd terrein. Zo trekt het peloton tijdens de etappe over de flanken van de beklimming naar Les Combes, op weg naar een korte lokale omloop in en rond finishplaats Saint-Vincent. De laatste klim van de dag volgt in de diepe finale: de top van deze helling ligt namelijk op zeven kilometer van de finish.

Eerste sleuteletappe
In de tweede etappe is het dus al klimmen geblazen, maar op dag drie zal het klassement pas écht op de schop gaan. In het tweede deel van de rit volgen er meerdere beklimmingen, maar de koers zal echt losbarsten op de slotklim Pian della Mussa in de regio Piëmont. Dit is een klim van ruim 22 kilometer aan een gemiddelde van iets meer dan 5%, met uitschieters tot 10%. De top ligt op ruim 1.800 meer boven zeeniveau.

Na een korte tijdrit en twee zeer pittige klimritten volgen er – normaal gesproken – twee dagen van relatieve rust voor de klassementsrenners. In de vierde rit naar Borgomanero is het nog wel opletten geblazen, met een klim in volle finale. De vijfde etappe is zo goed als vlak en nodigt uit tot een (eerste?) massasprint. Daarna is het ook meteen gedaan met de sprintpret.

In ritten zes en zeven finishen de coureurs namelijk weer bergop. In de zesde etappe is de streep getrokken op de negen kilometer lange klim naar Fosse, met een gemiddelde stijgingsgraad van ruim 8%. In de voorlaatste rit koersen de renners door de Euganische Heuvels en vervolgens de Apennijnen, om te eindigen met de slotklim: de Alpe Zocca (13 km aan 8%).

Daverend slotakkoord?
Mochten de verschillen in het klassement nog speelbaar zijn na de laatste aankomst bergop, dan kunnen we ons opmaken voor een zinderende apotheose tussen Cesena en Forlimpopoli. Deze etappe van 146 kilometer kunnen we wel omdopen tot een Italiaanse variant van de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik. Eindigen doen we met enkele lokale rondes, met de klim naar Bertinoro als scherprechter.

Na acht etappes en 986 kilometer kennen we de eindwinnaar en de opvolger van Johannes Staune-Mittet. De Noor, die tegenwoordig uitkomt voor de hoofdmacht van Visma | Lease a Bike, bleef vorig jaar de Ier Darren Rafferty en de Duitser Hannes Wilksch voor in het eindklassement. Nederlander Tijmen Graat eindigde als negende.

Rittenschema flag-it Giro Next Gen 2024 (9-16 juni)
09/06 – Etappe 1: Aosta – Aosta (11 km, ITT)
10/06 – Etappe 2: Aymavilles – Saint-Vincent (121 km)
11/06 – Etappe 3: Verrès – Pian della Mussa (127 km)
12/06 – Etappe 4: Petrusio – Borgomanero (130 km)
13/06 – Etappe 5: Bergamo – Cremona (136 km)
14/06 – Etappe 6: Borgo Virgilio – Fosse (145 km)
15/06 – Etappe 7: Montegrotto Terme – Zocca (170 km)
16/06 – Etappe 8: Cesena – Forlimpopoli (146 km)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.