Greg Van Avermaet onder het mes vanwege breukje in kuitbeen
foto: Sirotti
dinsdag 15 november 2016 om 11:45

Greg Van Avermaet onder het mes vanwege breukje in kuitbeen

Slecht nieuws voor Greg Van Avermaet. De olympisch kampioen moet vandaag onder het mes vanwege een breukje in zijn kuitbeen. De Belg liep de blessure op door een val, afgelopen vrijdag, tijdens een trainingsrit met de mountainbike.

“Het gaat om een klein breukje in het kuitbeen. Het is geen zware breuk, die ook kan genezen zonder operatie. Hij zal vier tot zes weken out zijn”, zegt Max Testa, ploegdokter van BMC tegen VTM.

Update, dinsdag 15 november 11.45: Operatie geslaagd
Van Avermaet onderging maandag een operatie aan zijn enkel, maar mag het ziekenhuis dinsdag alweer verlaten. “Er zijn een kleine plaat en een aantal schroeven geplaatst om de fractuur te stabiliseren. Dat is erg goed gegaan”, vertelt dokter Testa. De olympisch kampioen krijgt loopgips mee. Testa verwacht dat Van Avermaet binnen twee weken op de hometrainer kan zitten en over vier tot zes weken weer buiten op de fiets kan trainen.

“Ik voel me goed”, zegt Gouden Greg zelf. “Het is natuurlijk beter om deze blessure niet te hebben, maar je kunt het toch niet veranderen. Beter nu dan in januari.” De Belg legt ook uit hoe het ongeluk tot stand kwam. “Het was mijn eerste training na een aantal weken vrijaf. Ik ging op een bocht af, maar ik had misschien iets te veel snelheid. Er lag wat water op de grond en daardoor besloot ik mijn voet naar de grond te brengen. Dat zorgde voor de breuk.”

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
14 november 2016 17:29
Goh, midden November, lijkt mij geen dramatische gevolgen te hebben voor het klassieke seizoen.
14 november 2016 17:30
Blijft toch altijd riskant zo'n ritje op de MTB. Huub Duyn kan er over meepraten.
14 november 2016 17:34
Contador won na 'een klein breukje' een paar weken later de Vuelta...
14 november 2016 17:35
Mijn ervaringen met mountainbiken waren meestal dat je meestal veel minder hard valt dan op de weg. Maar deze mannen zullen wel wat harder rijden dan ik.. Nou ja, op de weg is ook niet per se veilig in deze tijd van het jaar.
14 november 2016 17:37
Nee, wegwielrenners kunnen niet sturen. Wat krijg je dan valpartijen op de MTB en deze gekke fratsen.
14 november 2016 17:42
@Cadellie

Beetje sneu dit als je geen flauw idee hebt wat er gebeurd is. Voor hetzelfde geld viel iemand voor hem en kon hij hem niet meer ontwijken. Of nog 100 andere mogelijke redenen waar hij zelf weinig of niks aan kon doen.
14 november 2016 17:48
Er gebeuren elk jaar relatief veel trainingsongevallen bij profs die 's winters aan MTB'en doen. Ik zou er mij als prof niet aan wagen, er zijn genoeg andere sporten. Maar dat moet ieder voor zichzelf uitmaken natuurlijk.
14 november 2016 17:49
Redactie: het is een enkelbreuk, geen kuitbeenbreuk.
14 november 2016 18:00
de dokter zegt: geen zware breuk die kan genezen zonder operatie, Waarom wordt hij dan geopereerd?
14 november 2016 18:05
@delgado Ben ik met je eens ik weet niet wat er gebeurd is. Maar met een mtber gebeurt 'bijna' nooit wat. Maar als een wielrenner op een mtb stapt krijgt de ene na de andere een blessure?
14 november 2016 18:06
@ruud

Om het genezingsproces te versnellen, zoals ook bijna altijd gebeurt met sleutelbeenbreuken.
14 november 2016 18:24
@Polleke
Jammer genoeg voor Greg is er geen Vuelta binnen twee weken ;p
14 november 2016 18:27
Brengt ook meer geld op dan in het gips en zal toch ook rust nodig hebben, 4 weken gips volstaat vaak voor topsporters zoals Greg, lekker gaan biljarten en volop gaan trainen voor de kerst.
14 november 2016 20:09
@gelin dat klopt maar dan kan het ook nog een breuk van het kuitbeen zijn. Het kuitbeen (en het scheenbeen) maken namelijk deel uit van het enkelgewricht. Ter illustratie:
plaatje van een gebroken kuitbeen en scheenbeen die je eigenlijk gewoon een enkel fractuur kan noemen
15 november 2016 02:51
Vergeten word dat het vaak juist een goed idee is om op de MTB te trainen naast het wielrennen. Deze aanvulling traint kwaliteiten die later in het peloton op de weg van pas kunnen komen. Onder andere op het gebied van balans, techniek en stuurmanskunst. Dat je daarbij kunt vallen en je kunt blesseren is inherent aan de sport.
15 november 2016 08:48
Maakt niet veel uit voor Greg.Hij won in het voorjaar nog nooit een klassieker,laat staan
een "Monument"...
15 november 2016 09:58
Met drie keer top vijf in Vlaanderen en twee keer in Roubaix doet hij toch aardig mee, en zijn Tours mogen ook gezien worden. Die Olympische titel heeft hij toch maar mooi vast, en dat was alvast zijn moment.
15 november 2016 10:02
@Senioralex: Waar slaat dat nu weer op? Greg is vooraf telkens bij de topfavorieten bij elke "kassei"klassieker en tijdens de wedstrijd zelf steevast bij de smaakmakers. Hij won vorig jaar trouwens wel de openings"klassieker". Hij lijkt mij in de tweede helft van het jaar ook de stap gezet te hebben naar winnaar en wordt komend voorjaar de uitgesproken tegenstander van Sagan in hun voorjaar.
Vorig jaar:
Omloop: 1
Kuurne: 74
Strade Bianche: 6
San Remo: 5
DDV: 32
Wevelgem: 9
Ronde: DNF na val
Roubaix DNS
Jaren ervoor reed hij ook podium in Vlaanderen, Roubaix, Strade, Omloop, Wevelgem. Zeggen dat dit niet uitmaakt voor Greg omdat hij in het voorjaar toch niets te zoeken heeft (want hij wint totnogtoe geen "Monument"), lijkt me wat kort door de bocht.
15 november 2016 14:56
Een monument zou wel een gemis zijn op het palmares van een Flandrien als Greg, ik hoop voor hem dat hij hier niet te veel hinder van ondervindt in voorbereiding van volgend seizoen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.