Hofland snelt naar zege in Volta Limburg Classic
zaterdag 5 april 2014 om 16:56

Hofland snelt naar zege in Volta Limburg Classic

Moreno Hofland heeft de Volta Limburg Classic gewonnen. De Nederlander van Belkin Pro Cycling was de snelste in de sprint voor Sonny Colbrelli (Bardiani). Mauro Finetto (Neri Sottoli) eindigde op de derde plek.

Vlucht met Kruijswijk
Vroeg in de koers reden er dertien renners weg uit het peloton. Hierbij zaten in elk geval Belkin-renner Marc Goos en Giant-renner Thomas Damuseau. Ze reden een voorsprong van twee minuten bij elkaar. Dit dertiental bleef echter niet weg.

Daarna reed Steven Kruijswijk (Belkin) weg samen met de Deen Lasse Bochmann (Cult Energy) en de Pool Adrian Honkisz (CCC Polsat). Met 85 kilometer te gaan had het drietal zo’n twee en een halve minuut voorsprong op het peloton. Daar waren het de mannen van Bardiani Valvole die het tempo maakten in dienst van Sonny Colbrelli.

Op 76 kilometer van de streep werd de eindstreep voor een eerste maal gepasseerd door de drie koplopers. Op dat moment hadden Kruijswijk en co nog een voorsprong van bijna twee minuten.

Nieuwe kopgroep
Op vijftig kilometer van de streep kwam alles echter weer samen en waren de drie vluchters gegrepen. Op ruim veertig kilometer van de streep ontstond er een nieuwe kopgroep met daarin drie Nederlanders: Laurens ten Dam, Rob Ruijgh en Bert Jan Lindeman. Verder waren hierin vertegenwoordigd Davide Rebellin, Marc de Maar en Nicola Boem.

Achter de zes nieuwe leiders ontstond niet gelijk een goede samenwerking en werd er slag om stoot aangevallen. Mauro Finetto waagde de sprong naar de kopgroep iets verderop sloot de Italiaan ook daadwerkelijk aan bij de zes anderen. Daarna steeg de voorsprong van de zeven gestaag naar boven de halve minuut.

In het peloton nam Belkin Pro Cycling het initiatief, aangezien de Nederlandse ploeg met Ten Dam niet de goede renner mee had in de zevenkoppige vluchtgroep. Jasper Ockeloen en Thomas Degand deden nog een poging om het gat te overbruggen, maar slaagden niet in hun opzet. Het verschil tussen kopgroep en peloton bleef lange tijd net boven de halve minuut.. De samenwerking was niet optimaal bij de zeven, doordat Ten Dam een stoorzender bleek te zijn.

Hergroepering
Op twaalf kilometer van het einde, met nog twee plaatselijke rondes te gaan, hadden de leiders nog maar een voorsprong over van ruim tien seconden. Op negen kilometer van het einde leek het peloton, waar Wanty-Groupe Gobert was komen helpen in de achtervolging, aan te sluiten. Op dat moment vonden Ruijgh en De Maar de tijd rijp om nog een laatste poging te wagen. De andere vijf werden toen gegrepen. Twee kilometer verder was het voor het nieuwe tweetal ook gedaan.

Marco Canola (Bardiani) plaatste dan met zes kilometer te gaan nog een versnelling. De Italiaan kreeg een klein gaatje en bleef lang weg. Pas op minder dan twee kilometer werd hij gepakt. Ook was er nog een flinke valpartij met onder meer Thomas Damuseau.

In de massasprint kwam Finetto als eerste uit de laatste bocht, maar Hofland draaide als tweede en kon de Italiaan makkelijk pareren. Colbrelli probeerde het nog even, maar kon niet over onze landgenoot heen komen.

Volta Limburg Classic Hofland

Volta Limburg Classic (1.1)
Uitslag, Eijsden – Eijsden (196 km):

1. flag-nl Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling)
2. flag-it Sonny Colbrelli (Bardiani Valvole – CSF)
3. flag-it Mauro Finetto (Neri Sottoli)
4. flag-it Daniele Colli (Neri Sottoli)
5. flag-dk Magnus Cort Nielsen (Cult Energy Vital Water)
6. flag-nl Michel Kreder (Wanty – Groupe Gobert)
7. flag-it Alessandro Bazzana (United Healtcare)
8. flag-nl Kenny van Hummel (Androni Giocattoli – Venezuela)
9. flag-pl Maciej Paterski (CCC Polsat)
10. flag-nl Koen Bouwman (Cyclingteam Jo Piels)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.