Horner begint aan tweede carrière: “Ben eindelijk weer gezond”
foto: Airgas-Safewy
zondag 24 juni 2018 om 12:02

Horner begint aan tweede carrière: “Ben eindelijk weer gezond”

Het lichaam leek hem dan toch in de steek te laten. Chris Horner vertrok in 2016 – noodgedwongen – geruisloos uit het peloton. Twee anonieme jaren volgden, maar gisteren werd bekend dat de 46(!)-jarige Amerikaan een comeback maakt. “Ik voel me weer fit en gezond”, zo laat hij weten aan Cyclingnews.

Horner wist in 2013 vriend en vijand te verrassen met eindwinst in de Vuelta a España. Dit bleek zijn laatste grote wapenfeit, want in de daaropvolgende jaren kreeg hij te maken met hardnekkige longproblemen. De klimmer tastte lang in het duister wat betreft de oorzaak van de problemen, maar de doorbraak kwam een jaar na de diagnose.

Het verdict: zijn longproblemen bleken een bijproduct van een aandoening genaamd Refluxziekte. Door zure oprisping kunnen vloeistoffen in de longen komen, wat longontstekingen veroorzaakt. “Ik krijg nu Pantoprazole voorgeschreven, een anti-zuurmiddel dat de maag kalmeert en de hoeveelheid vloeistoffen beperkt die je longen instromen.”

Horner slikt nu twee maanden het voorgeschreven middel, en voelt zich naar eigen zeggen herboren. “Ik ben niet meer zo vermoeid als vroeger. Toen kon ik met moeite mijn bed uitkomen. Nu word ik wakker en heb ik echt zin om te trainen. In mijn laatste maanden bij Lupus Racing reed ik gemiddeld 240 kilometer per week. Vandaag de dag fiets ik bijna 900 kilometer, met de drang naar meer. Ik ben weer gezond.”

Amerikaans kampioenschap begin van serie wedstrijden
De excentrieke Amerikaan zal vandaag zijn comeback maken tijdens het Amerikaans kampioenschap in Knoxville. Hij doet dat in de kleuren van het continentale Illuminate, de ploeg van sprinter Martin Laas. Het blijft echter niet bij de nationale titelstrijd. Hij zal hierna aan de start verschijnen van de Sibiu Cycling Tour (5-8 juli) en de Vuelta a Colombia (5-19 augustus).

Hij kijkt uit naar de Amerikaanse titelstrijd, maar koestert nog geen hoge verwachtingen. “We gaan zien of ik goed genoeg ben om de toppers te volgen bergop. Ik zal echter niet teleurgesteld zijn als ik vroeg moet lossen. Ik heb ten slotte twee jaar niet gekoerst”, aldus Horner.

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
24 juni 2018 12:13
Ik ben fan. Volg hem sinds hij in 1997 (!) bij La Française des Jeux reed.

Hij won behalve de Vuelta ook bijvoorbeeld ronde van het Baskenland, ronde van California en etappes in ronde van Zwitserland en ronde van Romandië.

Hij is fantastisch excentriek en eigenzinnig. Hij houdt echt van wielrennen én van rockmuziek...

Hij heeft ongetwijfeld doping gebruikt zoals alle goede renners in die tijd. Hij heeft er weinig over gezegd inderdaad. Hij is de oudste grote ronde winnaar ooit.
24 juni 2018 12:21
Prachtig hoe je antwoord geeft op vragen die niemand nog gesteld heeft. Verder is zijn Vuelta-winst één van de grootste nederlagen die het wielrennen in het post-Armstrong tijdperk geleden heeft. Onkruid vergaat niet, zullen we maar zeggen.
24 juni 2018 12:22
Chris, zo gezond ben je niet. Je hebt weliswaar een symptoom bestreden waardoor acute klachten sterk verbeterd zijn. Maar door je relfux medicatie ga je op den duur een magnesium en vitamine B12 tekort oplopen. Dus als je nog van een gezonde pensioen gerelateerde leeftijd wilt genieten, zeg 67 en ouder, stop dan met deze roofbouw. Rustig afbouwen en geniet van het leven.
24 juni 2018 12:31
Kijk die demarrages op Nibali nog eens terug van die 'gewonnen' Vuelta van hem. Of hij had 3 motortjes of zat gewoon helemaal vol met van alles want dat is gewoon niet normaal. De eerste keer dat Nibali een grote ronde door zijn neus werd geboord. Vorig jaar opnieuw gebeurd. Lullig toch voor de haai.
24 juni 2018 12:38
Het geheim is ontrafeld. Hij is in de Fontijn der Jeugd gevallen.
Reflux is een aandoening die veel voorkomt bij baby’s. Die van ons had er ook last van. Gelukkig groei je daar weer overheen, dus Chris ook.
24 juni 2018 12:45
Staat het middel "Pantoprazole" nog niet op de verboden lijst. Je weet het nooit tegenwoordig hè. Je bent gewaarschuwd Chris.
24 juni 2018 12:46
Get a life horner. Tragisch dat hij op zn 46ste niks anders weet te doen met z'n leven dan op d niveau doen wat hij al 20 jaar deed.
En nibali mag niet klagen met z'n giro 2016.
24 juni 2018 12:53
Sorry maar hij bedoeld ik heb weer super goed spul gevonden
24 juni 2018 13:18
Jemig wat zijn veel van de reacties zuur. Laat die gast lekker fietsen joh. Hij heeft er lol aan.
24 juni 2018 13:29
Wij ook. Prima toevoeging voor Sky. Next.
24 juni 2018 14:07
Quote:
Jemig wat zijn veel van de reacties zuur.
:). Mooie opmerking in deze context.
24 juni 2018 14:54
Lijkt me cool als hij in 2019 de Vuelta tegen Valverde gaat betwisten
24 juni 2018 15:34
Moge de oogstjaren nu komen.
24 juni 2018 15:41
Als Horner het leuk vindt om wedstrijden te rijden en er is een ploeg die hem graag in de gelederen wil hebben, dan is dat gewoon prima. Heeft niemand last van . De UCI vindt het kennelijk ook goed. Hij heeft ook nooit een schorsing gehad.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.