Indrukwekkende Nys speelt met tegenstand in zijn Baal
woensdag 1 januari 2014 om 16:04

Indrukwekkende Nys speelt met tegenstand in zijn Baal

Sven Nys heeft met overmacht voor de twaalfde keer de GP Sven Nys op zijn naam geschreven. De wereldkampioen speelde de gehele wedstrijd op- en rond de Balenberg met de tegenstand, en reed overtuigend naar de zege. Op respectabele afstand eindigde Zdenek Stybar in zijn laatste cross als tweede, voor Niels Albert en Rob Peeters.

Op voorhand was Sven Nys de torenhoge favoriet om de zege mee naar huis te nemen in zijn thuiscross. Aan het einde van de eerste ronde besloot Nys al een fikse versnelling te plaatsen, en het was alleen Philipp Walsleben die durfde mee te gaan. Met het passeren van de streep keken Stybar, Albert en Vantornout al tegen een achterstand van ruim twintig seconden aan.

Nys had blijkbaar opnieuw een superdag, en zette de Duitser flink onder druk. Walsleben bleek niet tegen de druk bestand, en werd ingelopen door een sterke Rob Peeters, die in de nieuwe kleuren van Vastgoedervice op zijn beurt naar het wiel van de wereldkampioen reed. De andere grote namen, Zdenek Stybar en Niels Albert, bleven hangen op twintig seconden. Belgisch kampioen Vantornout volgde nog verder, en was al kansloos voor een goede klassering.

Nys speelde duidelijk met de pedalen, en bleek duidelijk de betere van Rob Peeters. In de achtergrond reden Stybar en Meeusen weg van de achtervolgers, en volgden in de materiaalpost op 18 seconden van Nys. Met nog vijf ronden te gaan, keek Peeters al tegen een achterstand van 12 seconden aan, terwijl Albert doorkwam op 26 tikken. De BKCP-coureur wist echter wel aan te sluiten bij Stybar en Meeusen.

Waar het met Nys crescendo ging, was dit allesbehalve het geval voor Klaas Vantornout. De renner uit Tornhout had last van ziekteverschijnselen, en brak bovendien nog zijn zadelpen. De Belgische kampioen, derde in de stand, zag zich hierdoor genoodzaakt op te geven. Nys vergrootte ondertussen zijn voorsprong op Peeters tot 26 tellen, terwijl Albert, Stybar en Meeusen in het spoor kwamen van Peeters, op dertig seconden van Nys.

Bij de achtervolgers had Stybar duidelijk nog wat in de tank, en de Tsjech reed weg bij Peeters en Albert. Stybar kon echter geen blijvend gat slaan, en werd weer ingelopen door Peeters en Albert. Een pittige strijd brandde los om de podiumplaatsen, en daarin toonde Stybar zich de beste, voor Albert, die op zijn beurt Peeters versloeg om plek drie.

Bpost-Bank Trofee 2013-2014
Manche 5: GVA Baal 2014

1. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink Team)
2. flag-cz Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step)
3. flag-be Niels Albert (BKCP-Powerplus)
4. flag-be Rob Peeters (Vastgoedservice)
5. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
6. flag-nl Thijs van Amerongen (Team AA-Drink)
7. flag-de Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus)
8. flag-be Bart Aernouts (Team AA-Drink)
9. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
10. flag-de Marcel Meisen (Kwadro-Stannah)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.