‘Italië is veroverd door de vriendelijke kannibaal’: Internationale kranten lovend over Giro-winnaar Tadej Pogacar
foto: Cor Vos
zondag 26 mei 2024 om 11:50

‘Italië is veroverd door de vriendelijke kannibaal’: Internationale kranten lovend over Giro-winnaar Tadej Pogacar

De prestaties van Tadej Pogačar in de Giro d’Italia hebben internationaal veel indruk gemaakt. Zondag gaat de Sloveen tot eindwinnaar gekroond worden in Rome, nadat hij 20 van de 21 etappes afsloot in de roze trui en maar liefst zes etappes wist te winnen. Na zijn zege in Bassano del Grappa sierde Pogačar de voorpagina van La Gazzetta dello Sport: De buiging van de koning.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

‘Pogačar wil meer en meer: Italië is veroverd door de vriendelijke kannibaal’ zo kopt La Gazzetta in haar zondagkrant. “Hij koerst altijd om te winnen, en niet berekenend. Hij heeft de Giro gewonnen en mikt nu al op de Tour de France.”

“Met open armen en een buiging kwam de roze trui over de finish. Hij is de belichaming van deze Giro. Tadej Pogačar bevestigt zichzelf als de oudste van de moderne kampioenen. Hij heeft gevoel voor geschiedenis en een voorliefde voor spektakel. Hij valt aan om te winnen, hij koerst overtuigend. Hij maakt geen berekeningen met de weegschaal. Hij rijdt met een glimlach en ontvangt glimlachen”, zijn de lovende woorden van de Italiaanse sportkrant.

Ook zijn laatste ritzege op de flanken van de Monte Grappa maakte indruk. “Het was een aangekondigd spektakel, precies zoals op de Monte Sante Marie in de Strade Bianche, zoals op de Redoute in Luik-Bastenaken-Luik, zoals op Oropa in deze Giro… Pogačar is nu al een reus in zijn sport, omdat hij zijn doelen aanstipt en ze vooral met verpletterende superioriteit bereikt.”

“Pogačar behoort tot de kannibalen. Hij is de zoon van Bernard Hinault en kleinzoon van Eddy Merckx”, aldus La Gazzetta. “Hij rijdt altijd op de eerste rij en zodra hij kan, zwaait hij naar iedereen en vertrekt hij. Net als Eddy en Bernard, net als Marco Pantani. Daarom denken we allemaal dat hij de eerste na Pantani zou kunnen zijn die de Giro en Tour wint in hetzelfde seizoen. En de vergelijking met Eddy Merckx moet niet afschrikken. Door de manier waarop hij zowel de klassiekers als de grote rondes met (schijnbaar) gemak wint, en door zijn roekeloze houding, is hij de kampioen die het dichtst bij hem in de buurt komt. En dat zeiden we al voordat deze Giro het allemaal bevestigde.”

‘Precies zoals Pogačar het wilde’
“Een Pogačar om ze allemaal te domineren”. Ook de Spaanse krant AS is lyrisch over de prestaties van de Sloveen de afgelopen drie weken. “Tadej Pogačar is een unieke ring, die de macht heeft om elke wielrenner in het hedendaagse wielrennen te beheersen. Er werd verwacht dat hij records zou breken, dat hij de Giro d’Italia van start tot finish zou domineren, dat de ritzeges uit zijn zakken zouden vallen.”

“En dat is allemaal zomaar gebeurd, afgezien van de verrassing van Jhonatan Narvaez op de eerste dag. Precies zoals Pogačar het wilde. Pogi is nu al eeuwig, net als de hoofdstad van Italië.”

Ongeëvenaard
Ook de sportkrant Marca zag een ijzersterke roze trui. “Terwijl zijn metgezellen in het algemeen klassement elkaar niet aanvielen, danste hij op zijn fiets zoals hij van plan is te doen in de Tour, waar de gasten aan het buffet heel anders zullen zijn. Voor het zover is, zal Rome hem het geschenk van de eeuwigheid geven.”

In Frankrijk zocht ook L’Équipe naar woorden om de dominantie van Pogačar te duiden. “Zes etappes op de teller, tien minuten voorsprong op de nummer twee: Tadej Pogačar verplettert de Giro”, klinkt het. “Pogacar zal zondag in schoonheid Rome binnenrijden om de Giro d’Italia af te sluiten. Al drie weken ongeëvenaard.”
Over de ambitieuze plannen van Tadej Pogačar
In de nieuwe RIDE Magazine (€9,95) lees je de volledige reportage over Tadej Pogačar. Daarin komt de Sloveen aan het woord, net als zijn trainer/coach José Matxin, ploegmanager Mauro Gianetti en zaakwaarnemer Alex Carera. Alles over het masterplan staat in het 236 pagina’s tellende zomernummer van RIDE. Bestel jouw exemplaar van het zomernummer 2024 van RIDE Magazine hier!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.