Jordi Meeus: “Op termijn kan ik mijn mannetje staan in een WorldTour-ploeg”

Jordi Meeus: “Op termijn kan ik mijn mannetje staan in een WorldTour-ploeg”

foto: Petros Gkotsis Photography

vrijdag 19 april 2019 om 18:36
Interview

Als enige Belg in een Nederlandse ploeg vol met verschillende nationaliteiten, probeert derdejaarsbelofte Jordi Meeus zichzelf te ontwikkelen tot een profrenner die goed genoeg is voor de WorldTour. Maar alles op zijn tijd, vertelt de snelle man aan WielerFlits. “Als ik nog een jaar langer nodig heb bij de beloften, dan twijfel ik niet om nog een jaar bij SEG Racing Academy te blijven”, vertelt de jonge snaak uit Lommel.

Vlaanderen’s mooiste gaat aan zijn neus voorbij
Afgelopen weekend kreeg Meeus een fikse teleurstelling te verwerken. Na tweede plekken in Wanzeel Koerse en de Ronde van Groningen en een derde spot in derde etappe van de Tour de Normandie, hoopte de 20-jarige Vlaming de Ronde van Vlaanderen voor beloften te rijden. In samenspraak met de opleidingsploeg en het management van SEG Racing Academy had Meeus het eerste deel van het seizoen afgestemd op deze wedstrijd. Tevergeefs (of althans bijna, daarover zo meer), want de bondscoach selecteerde hem niet.

“Dat was niet gemakkelijk”, legt Meeus uit. “Die koers is me op mijn lijf geschreven. Bovendien is het een wedstrijd waar je als Vlaming altijd heel erg naar uit kijkt. Ik had er ook echt een doelstelling van gemaakt, om hier goed te zijn. Maar de bondscoach heeft anders besloten. De exacte reden weet ik niet. Wel heeft mijn ploeg nog een paar telefoontjes gedaan, maar de bond liet weten dat ze niet op haar beslissing terugkwam. Dan is het zuur om te zien dat het in een spurt eindigt, omdat de sprint ook mijn sterke wapen is.”

Samen met zijn ploeg besluit de jongeling dan maar om de GP Tombroek in Rollegem te rijden. Niet zonder succes: hij wint en haalt daarmee zijn gram. “Ik wist dat mijn conditie goed was, want die was volledig afgestemd in opbouw op De Ronde. Ik had in februari al naar de bondscoach mijn sollicitatie voor de Ronde van Vlaanderen opgestuurd. Daar heb ik geen antwoord op gehad. Dus toen had ik al het vermoeden dat het moeilijk ging zijn. Dat ik op dezelfde dag kon winnen in Tombroek, bewijst dat ik een goede voorbereiding heb gehad. Het ging er goed, al had ik ook in Vlaanderen niet misstaan. Maar dat is niet anders.”

Meeus eindigt als tweede in de Ronde van Groningen – foto: Cor Vos

Profambities
SEG Racing Academy geldt als een van de beste opleidingsploegen ter wereld. En daar zit Meeus op de goede plek. “Als jonge renner droom je natuurlijk altijd van een kans bij de profs”, zegt hij. “Maar er zijn voorbeelden genoeg die aantonen dat het nooit goed is om te vroeg de overstap te maken. Hier bij de ploeg en ook het management eromheen heeft men ervaring genoeg om te weten wanneer het voor een renner het juiste moment is om de stap te maken. Zoals ik nu bezig ben, denk ik dat ik klaar ben om de stap te maken naar de profs.”

Wellicht is Sport Vlaanderen-Baloise een optie. De ploeg heeft immers nog een plekje vrij voor een belofte die in de zomer al de overstap zou kunnen maken. “Dat is sowieso een heel mooie ploeg. Ze hebben een beetje hetzelfde concept als mijn huidige team. Ook zij willen renners opleiden om naar de hogere rangen te sturen. Dus ik denk dat die ploeg zeker een mooie plek is voor de volgende stap, maar het is afwachten hoe het seizoen verder verloopt. En of ik het gevoel heb dat ik nog ruimte nodig heb om te groeien binnen de U23-categorie. Dan zal ik zeker niet twijfelen om nog een jaartje te wachten met de stap naar de profs.”

Toch ligt die overstap niet voor de hand. “Tombroek winnen, of elke week een 1.1- of WorldTour-koers rijden is natuurlijk een groot verschil”, weet Meeus. “Het is zeker niet de bedoeling om op alles te springen dat een aanbieding doet, want te vroeg is nooit goed. Ik ben niet iemand als Remco Evenepoel, die gelijk een grote uitslag rijdt. Ik kan natuurlijk altijd verrassen, maar normaal gezien moet ik me in fases ontwikkelen en rustig doorgroeien. Op termijn moet ik dan zeker mijn mannetje kunnen staan in een WorldTour-ploeg.”

Nederlandse ploeg
De jonge Belg gedijt goed bij het Nederlandse SEG Racing Academy. “We zitten nu met een heel internationale kern. Iedereen heeft zijn specifieke mogelijkheden. Je merkt heel goed dat de ploeg goede ondersteuning biedt. Ze durft in de koers echt het heft in handen te nemen en ook om één pion uit te spelen. Terwijl je bij andere teams ziet dat ze afwachtend koersen, om toch maar niet alleen te komen zitten. Bij SEG Racing Academy vind ik het ook heel goed dat er onder de renners zelf een bewustwording is en dat we durven zeggen: ‘Ik voel me niet top, vandaag is het voor jou’. En een week later krijg je dat dubbel en dik terug.”

Meeus kijkt vol goede moed naar de toekomst – foto: Elisa Haumesser

De snelle man richt zich met zijn goede vorm op de Arno Wallaard Memorial, een Nederlandse 1.2-wedstrijd aankomend weekend. “Dat is een supermooie koers, vorig jaar reed ik er ook”, vertelt hij. “Het was wel spijtig dat er toen niet veel wind stond. En ook nu geven de weerstations mooi weer. Maar ook zonder wind kan er van alles gebeuren. Vorig jaar zagen we dat nog met Cees Bol, die in extremis nog wegreed met een klein groepje. Het is ook een koers die goed bij mijn mogelijkheden past. Ik heb er echt zin in!”

Toch zal zijn ploeg niet meteen de kaart van Meeus trekken. “Iedereen weet dat Alberto Dainese (een jonge Italiaanse sprinter, red.) bij ons absoluut de snelste man is. Maar er kan veel gebeuren in een koers. Mijn vorm is in ieder geval goed en er kan altijd een groepje ontsnappen. De ploeg heeft ook het vertrouwen in mij dat als ik meezit, ik het ook kan afmaken. Ik geniet zaterdag een vrije rol. Maar in de finale ben ik nuchter genoeg dat Dainese normaal de grootste kans heeft.” Vorig jaar werd Meeus dertigste in Meerkerk.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.