Joris Nieuwenhuis: “Eindelijk komt het er helemaal uit”
©Photopress.be
maandag 24 december 2018 om 10:01

Joris Nieuwenhuis: “Eindelijk komt het er helemaal uit”

Joris Nieuwenhuis (22) deed het gisteren uitstekend op de Citadel van Namen. De Gelderlander knokte zich naar plaats vier. “Voor mij de bevestiging van de progressie die ik de voorbije maanden al maakte.”

“Yes! Eindelijk mag ik mezelf mijn lievelingsgitaar cadeau doen.” Dat was zowaar het eerste waar Joris Nieuwenhuis het gisteren aan de finish over had na zijn knappe vierde plaats in de wereldbekermanche in Namen. Het Sunwebtalent praatte na de DVV Trofee in Hamme al over die gitaar. Pas bij een topvijfplaats in een topcross zou hij zichzelf belonen met dat instrument. “Het heeft even geduurd. Maar na de kerstperiode ga ik hem (een Fender Stratocaster, red) kopen”, glunderde hij.

“Geen toeval dat ik net hier die top vijf haal”
Die vierde plaats had uiteraard een veel grotere waarde dan dat. Voor de 22-jarige Gelderlander is het de bevestiging van de progressie die hij de voorbije maanden maakte. “Eindelijk komt het er helemaal uit. Niet toevallig dat het hier gebeurt, op een parcours waarop je snel kan opschuiven en waarop de conditie doorslaggevend is. Als je echt goed bent, eindig je hier voorin.”

Nieuwenhuis doelt op zijn nog steeds matige startpositie, een gevolg van zijn UCI-ranking. “Ik ben ondertussen al opgeschoven naar plek dertig, maar in een topcross als deze betekent dat nog steeds rij vier. Hier hoeft dat geen ramp te zijn: als je goed bent, kan je snel opschuiven en kom je terecht op de plaats die je verdient.”

“Aerts te sterk op de klim”
Even zat er het podium er zelfs in, toen Nieuwenhuis bij Toon Aerts aanpikte. “Op sommige stukken was ik de evenknie van Toon, misschien zelfs iets beter. Maar op de lange klim reed hij gewoon harder naar boven dan ik. Hij is de terechte nummer drie, hoor. Maar dat doet niets af van mijn goede gevoel. Op naar Heusden-Zolder nu, waar ik minstens een rijtje opschuif in de startorde.” Nieuwenhuis stijgt van plaats 30 naar 24 op de UCI-ranking.

Heusden-Zolder, Loenhout en Diegem. Dat zijn die drie wedstrijden die Nieuwenhuis dit jaar nog rijdt. “Daarna vertrek ik op trainingskamp naar Calpe, samen met de wegrenners van Team Sunweb. De laatste rechte lijn richting het Nederlands kampioenschap.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.