Joseph Blackmore maakt favorietenstatus waar in spannende Luik-Bastenaken-Luik U23
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 13 april 2024 om 16:37

Joseph Blackmore maakt favorietenstatus waar in spannende Luik-Bastenaken-Luik U23

Drie dagen na zijn indrukwekkende optreden in de Brabantse Pijl, heeft Joseph Blackmore de beloftenversie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Brit van Israel-Premier Tech Academy reed in de laatste tien kilometer weg uit een elitegroepje en hield (nipt) stand. Robin Orins (Lotto Dstny) kwam nog heel dichtbij, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats.  Jorgen Nordhagen (Visma | Lease a Bike) werd derde.

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik U23 was ten opzichte van vorig jaar nauwelijks gewijzigd en bevatte dus weer enkele bekende hellingen uit de profversie. Zo moesten de jongelingen onder andere over de Côte de Stockeu, Côte de la Haute-Levée en Côte de la Redoute. In de diepe finale van de 175 kilometer lange koers werden echter andere wegen opgezocht: minder bekende beklimmingen als de Côte de Nessenvaux en de Côte de Bolland, het laatste obstakel van de dag, vormden de belangrijkste scherprechters. Al liep ook de slotkilometer in Blegny nog venijnig omhoog.

Vlot en Vaneeckhoute in vroege vlucht
De vlucht van de dag bestond uit vier renners. Daarbij de Nederlander Mees Vlot (dsm-firmenich PostNL) en de Belg Victor Vaneeckhoutte (Lotto Dstny Development). Zij hadden het gezelschap van de Deen Anders Vos Sørensen (ColoQuick) en de Noor Mikal Grimstad Uglehus (Uno-X Mobility Development). De vier hadden aan de voet van de Côte de Wanne, op zo’n negentig kilometer van de streep, een dikke vijf minuten. Op deze helling moest Vlot zijn drie medevluchters laten gaan.

Later, op de Côte de la Haute-Levée, plaatste Vaneeckhoutte een aanval en haakten ook Grimstad Uglehus en Vos Sørensen. De Belg kwam zo solo voorop te liggen. Achter hem vormde zich ondertussen een groepje van dertien renners met onder meer Huub Artz (Wanty-ReUz-Technord) en Jorgen Nordhagen (Visma | Lease a Bike Development). Zij bleven echter niet lang uit handen van het peloton, dat langzaam maar zeker ook dichterbij Vaneeckhoutte kwam. Op een kleine vijftig kilometer van het einde kwam het avontuur van de Belg ten einde.

Nordhagen gaat solo
Richting de Côte de la Redoute ontstond er een nieuwe kopgroep. Eerst reden Kamiel Eeman (Lotto Dstny Development), Milan Lanhove (Bingoal WB Devo) en Tim Rex (Wanty ReUz-Technord) weg en even kwam er met Matteo Ambrosini (MBH Bank Colpack Ballan), Kasper Aandersen en Maxence Place (beiden Hagens Berman Jayco) nog wat versterking. Laatstgenoemde, Place, plaatste op de Redoute een bommetje. Hij reed weg bij zijn metgezellen en begon aan een solo.

Die solo was echter van korte duur. Hij viel terug tot bij tien achtervolgers, onder wie topfavoriet Joseph Blackmore (Israel-Premier Tech), crosser Emiel Verstrynge (Alpecin-Deceuninck Development), de eerdergenoemde Artz en drie renners van Visma | Lease a Bike: Tijmen Graat, Tomos Pattinson en opnieuw Nordhagen. Die laatste ging vervolgens op avontuur met Blackmore en… reed de Brit uit het wiel.

Toch Blackmore
Blackmore kon echter terugkeren. Niet in zijn eentje, maar samen met Graat, Verstrynge, Artz, Kamiel Eeman, Robin Orins (Lotto-Dstny) en Brieuc Rolland (Groupama-FDJ Continental). Zo gingen we met acht man de laatste vijftien kilometer in. We zagen verschillende demarrages, onder meer van Graat, maar niemand kwam weg. Tot Blackmore op de Côte de Bolland wegknalde bij zijn concurrenten.

Blackmore sloeg een mooi gat en leek op weg naar de zege, maar in de laatste kilometer kwam Robin Orins toch nog gevaarlijk dichtbij. De Brit, die afgelopen woensdag vierde werd in de Brabantse Pijl, wist echter nipt stand te houden en kwam als triomfator over de streep. Orins werd tweede, Nordhagen derde. Met Graat (zesde) en Artz (zevende) eindigden er twee Nederlanders in de top-tien.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.