Karsten Kroon: “Dit was het juiste moment om te stoppen”
donderdag 23 oktober 2014 om 11:27

Karsten Kroon: “Dit was het juiste moment om te stoppen”

Karsten Kroon zette afgelopen zondag in Japan een punt achter zijn profloopbaan. Na zestien seizoenen als beroepsrenner vond de 38-jarige Kroon het welletjes. Voorlopig keert hij niet terug in de wielersport.

Kroon nam afscheid in Japan. “Dat was een bewuste keuze. De afgelopen jaren heb ik wat betreft publiciteit de boot een beetje afgehouden. Ik vind het niet nodig om nu op een of andere praalwagen te worden gehesen. Het is niet dat ik de Tour de France heb gewonnen,” vertelt hij aan Helden Magazine. Toch ziet hij ook enkele hoogtepunten. “Mijn etappezege in de Tour van 2002, en de periode van 2006 tot 2009 bij CSC. In die vier jaar heb ik de kans gekregen om het maximale uit mezelf te halen.”

Hij zag de wielersport veranderen. “Door de komst van het whereabouts-systeem en de toename van de controles is de wielersport een stuk eerlijker geworden. Ik ben blij dat ik dat heb mogen meemaken. Het is alleen jammer dat het niet vijftien jaar eerder is gebeurd.”

De routinier heeft nog serieus over nagedacht om er nog een jaar aan vast te plakken bij het Roompot Orange Cycling Team. “Dat heb ik zeker gedaan. Maar uiteindelijk dacht ik bij mezelf: wat voegen die zes maanden of dat jaartje nog toe? Het is mooi geweest. Dit was het juiste moment om te stoppen.”

Kroon keert voorlopig niet terug in de wielersport. “Het liefst neem ik eerst een sabbatical. Om even op adem te komen en rustig om me heen te kijken. Ik heb wel een idee in mijn hoofd zitten, maar ik weet niet of ik het van de grond ga krijgen,” geeft hij aan. “Het is in elk geval buiten de wielersport en iets wat je totaal niet bij mij zou verwachten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.