Knappe zege Buchmann in Trofeo Andratx Lloseta, Wellens tweede

vrijdag 1 februari 2019 om 16:26
Knappe zege Buchmann in Trofeo Andratx Lloseta, Wellens tweede

foto: Cor Vos

Emanuel Buchmann heeft de 28e Trofeo Andratx Lloseta gewonnen. De Duitser koos op ruim twintig kilometer van de aankomst het offensief en wist op knappe wijze een favorietengroep af te houden. Tim Wellens eindigde op de tweede plaats, Bauke Mollema werd net als gisteren derde. Buchmann volgt op de erelijst Toms Skujiņš op, die vorig jaar de beste was.

Kort voor de Trofeo Andratx Lloseta werd bekend dat het parcours moest worden aangepast. Een aardverschuiving had een deel van de route zodanig beschadigd, dat de organisatie vlug terug moest naar de tekentafel. Concreet betekende dit dat de scherprechter Coll de Puig Maior naar voren werd gehaald – op zeventig kilometer van de finish. Aanvankelijk zouden de renners ‘maar’ 35 kilometer moeten afwerken na deze klim.

Titelverdediger Skujiņš in de lange vlucht
Het weerhield het peloton er niet van er meteen in te vliegen. Meerdere renners probeerden weg te komen, maar uiteindelijk slaagden vier renners erin de vlucht van de dag op touw te zetten. Daarbij was ook titelverdediger Toms Skujiņš. De Letse renner van Trek-Segafredo kreeg met Nicolas Edet, Peio Goikoetxea en Óscar Pelegrí drie renners mee, die in het verleden ook al in actie kwamen in deze wedstrijd. Hun maximale voorsprong bedroeg drieënhalve minuut.

Na de Coll den Claret begon het peloton de voorsprong van de kopgroep terug te schroeven. Aan de voet van de Coll de Puig Maior was Pelegrí de eerste die wegviel vooraan. De drie overgebleven vluchters begonnen met nog anderhalve minuut aan deze klim. Vanuit het pak probeerden meerdere renners de oversteek te maken. Ook Goikoetxea moest vooraan lossen, terwijl Skujiņš en Edet Sergio Samitier en Simone Petilli zagen aansluiten.

Buchmann zag zijn kans
Na de top van deze klim waren de verschillen nog maar klein met het uitgedunde peloton, waarin met name Movistar het commando voerde. En op 25 kilometer van de streep waren alle vluchters weer ingerekend. Meerdere renners probeerden van de hergroepering te profiteren, onder wie Emanuel Buchmann. De Duitser wist een kleine voorsprong te pakken en die knap uit te breiden tot een halve minuut. Een reactie kon dan ook niet uitblijven.

Onder anderen Dan Martin en José Herrada zetten de tegenaanval in. Ook Herrada’s broertje Jesús, gisteren nog winnaar, probeerde de sprong te wagen samen met Jürgen Roelandts, Tim Wellens, Gianluca Brambilla, Warren Barguil en Guillaume Martin. Buchmann hield echter dapper stand. In de straten van Lloseta zette hij de kroon op zijn lange solo door winnend over de streep te komen. Tim Wellens eindigde als tweede, Bauke Mollema werd derde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair